Τέλος για λίγο το shutdown στις ΗΠΑ - Απειλεί με νέο «λουκέτο» ο Τραμπ

Δίνει διορία έως τις 15 Φεβρουαρίου να του εγκρίνουν το τείχος στα σύνορα

τραμπ shutdown

Τέλος στο shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ έβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά από πέντε ολόκληρες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δημόσιοι υπάλληλοι έφτασαν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε μια προκαταρκτική συμφωνία με το Κογκρέσο προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα υπογράψει τον νόμο με τον οποίο θα τερματιστεί η μερική παράλυση (shutdown) των υπηρεσιών για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Για τον σκοπό αυτό, θα ζητήσει από τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία να εισάγει αμέσως την πρόταση προς ψήφιση.

Παραλύει το Δημόσιο στις ΗΠΑ – Απλήρωτοι 800.000 εργαζόμενοι

Στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι λόγω shutdown

«Με μεγάλη υπερηφάνεια σας ανακοινώνω σήμερα ότι καταλήξαμε σε συμφωνία για να τερματίσουμε το shutdown και να ξανανοίξουμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Μάλιστα εξήγησε πως ότι η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών για τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

Όπως είπε ο Τραμπ, μια δικομματική επιτροπή θα αρχίσει αμέσως να επανεξετάζει τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των συνόρων. Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί μια «μεγάλη, ασφαλής συμφωνία» με τη συνεργασία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Shutdown διαρκείας στις ΗΠΑ: «Κλειστή» η κυβέρνηση εδώ και 24 ημέρες

Aπειλεί με νέο shutdown

Τάδε έφη Τραμπ στην αρχή, γιατί λίγο μετά απείλησε με νέο shutdown στις 15 Φεβρουαρίου, όταν θα σταματήσει η προσωρινή χρηματοδότηση του κράτους.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να χτίσουμε ένα ισχυρό τείχος ή έναν ατσάλινο φράχτη. Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με το Κογκρέσο, είτε θα κλείσει και πάλι η κυβέρνηση στις 15 Φεβρουαρίου, είτε θα χρησιμοποιήσω τις εξουσίες μου για να αντιμετωπίσω αυτήν την επείγουσα κατάσταση» είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε επίσης ότι αν δεν χορηγηθούν οι πόροι που ζητάει οι αρχές ενδέχεται να αναγκαστούν να απελευθερώσουν «στις κοινότητες» τους μετανάστες που είναι υπό κράτηση.

Να σημειωθεί, πως αυτή είναι η πιο μακροχρόνια παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους στην ιστορία της χώρας.

Καθυστερήσεις πτήσεων λόγω του shutdown

Εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους, το shutdown επηρέασε και τις πτήσεις στα αεροδρόμια. Σήμερα, παρουσιάστηκαν πολλές καθυστερήσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο Λαγκουάρντια της Νέας Υόρκης, αλλά και σε άλλα αεροδρόμια των ανατολικών ΗΠΑ, εξαιτίας της «παράλυσης» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (FAA), παρατηρήθηκαν επίσης καθυστερήσεις στα αεροδρόμια της Φιλαδέλφειας και του Νιούαρκ, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Η FAA ανέφερε ότι στο Λαγκουάρντια πολλοί υπάλληλοι έχουν δηλώσει ασθένεια και ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα «ενισχύοντας τις ομάδες» και προωθώντας σε άλλα αεροδρόμια τα αεροσκάφη.

Οι περισσότεροι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που εργάζονται στα αμερικανικά αεροδρόμια δεν είχαν πληρωθεί εδώ και 34 ημέρες, καθώς το Κογκρέσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν είχαν καταφέρει να βρουν μια συμβιβαστική λύση για τον προϋπολογισμό. 

Πολλοί αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες και κάποιοι δεν είχαν τη δυνατότητα ούτε να πληρώνουν τα εισιτήρια για να πάνε στη δουλειά τους ή για να πληρώσουν κάποιον να φυλάξει τα παιδιά τους. Επιλέγουν έτσι να δηλώσουν ασθένεια.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας των μεταφορών (TSA) το ποσοστό της «αποχής» των υπαλλήλων έφτασε χθες το 7,6% ενώ πέρσι την ίδια ημέρα ήταν 3%.

Τι είναι το shutdown και πώς ξεκίνησε

Το κυβερνητικό shutdown, είναι η μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους. Όποτε το Κογκρέσο αρνείται να περάσει τον προϋπολογισμό του κράτους λόγω χρηματοδότησης για συγκεκριμένα νέα εγχειρήματα, τότε οι κυβερνητικές υπηρεσίες "κλείνουν". Αναστέλλεται η λειτουργία υπουργείων και άλλων υπηρεσιών, οι υπάλληλοι πηγαίνουν σπίτια τους με υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, ενώ κάποιοι "απαραίτητοι" συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται.

Ξεκίνησε μετά από διαφωνία του Τραμπ με τους Δημοκρατικούς. Μήλον της έριδος, το τείχος στα σύνορα του Μεξικού,για το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζητούσε χρήματα ώστε να χτίσει και η αντιπολίτευση δεν του τα έδινε.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επέμενε στην αξίωσή του για το ποσό των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να χτιστεί ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. 

Οι Δημοκρατικοί αρνούνταν να χρηματοδοτήσουν το τείχος, τονίζοντας ότι θα είναι αναποτελεσματικό, ανήθικο και σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top