Στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι λόγω shutdown

Στο χείλος της οικονομικής καταστροφής οι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι των ΗΠΑ

shutdown ηπα

Στο χείλος της…οικονομικής καταστροφής βρίσκονται 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι στις Η.Π.Α, εξαιτίας του shutdown, που φτάνει αισίως τις 5 εβδομάδες.

Οι σχεδόν ένα εκατομμύριο ομοσπονδιακοί υπάλληλοι είναι αντιμέτωποι με μία πολύ δύσκολη καθημερινότητα, καθώς χρήματα στους λογαριασμούς τους δεν μπαίνουν, αλλά οι υποχρεώσεις τους μέρα με τη μέρα αυξάνονται.

Πολλοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ενώ άλλοι έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους και εργάζονται απλήρωτοι έως ότου τερματιστεί το shutdown.

Για να τα βγάλουν πέρα, είτε παίρνουν δάνεια, είτε περιμένουν ενεχυροδανειστήρια, ή απλά προσπαθούν να βρουν μία προσωρινή δουλειά. Κάποιοι άλλοι στρέφονται απλά σε φίλους και συγγενείς για να καλύψουν τις βασικές οικονομικές τους ανάγκες σύμφωνα με το «Politico».

Χαρακτηριστικό είναι ότι τις πρώτες εβδομάδες της μερικής διακοπής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, οι τράπεζες έλαβαν πάνω από είκοσι τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ζητούσαν μία ρύθμιση σχετικά με τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Οι τράπεζες αναμένουν ο αριθμός αυτός να αυξηθεί, καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας για την καταβολή δόσεων ενυπόθηκων δανείων.

Shutdown διαρκείας στις ΗΠΑ: «Κλειστή» η κυβέρνηση εδώ και 24 ημέρες

Shutdown στις δημόσιες υπηρεσίες των ΗΠΑ - Κλείνει την κυβέρνηση ο Τραμπ

Χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι έχουν στραφεί σε δάνεια σταδιακής εξόφλησης, δάνεια με ενέχυρο το αυτοκίνητό τους κι άλλες μορφές δανεισμού που έχουν υψηλά επιτόκια.

Άλλοι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι καθυστερούν τις πληρωμές των υποχρεώσεών τους ή πληρώνουν εκπρόθεσμα, θέτοντας σε κίνδυνο την πιστοληπτική τους ικανότητα ή επιβαρύνοντας τον προσωπικό δανεισμό τους, με επιπτώσεις που μπορούν να έχουν χρονική διάρκεια ετών, για τους ίδιους.

Yπάρχουν κάποιοι που καταφεύγουν στις αποταμιεύσεις για την συνταξιοδότησή τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές δαπάνες τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως έχουν δημιουργηθεί μέχει και «τράπεζες» τροφίμων που προσφέρουν δωρεάν γεύματα για ομοσπονδιακούς υπαλλήλους στην Ουάσινγκτον.

Μερικοί από τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους έχουν χαρακτηριστεί «απαραίτητοι»  για τη λειτουργία της υπηρεσίας τους και πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους, ακόμα και αν δεν πληρώνονται.

Τι είναι το shutdown και πώς ξεκίνησε

Το κυβερνητικό shutdown, είναι η μερική παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους. Όποτε το Κογκρέσο αρνείται να περάσει τον προϋπολογισμό του κράτους λόγω χρηματοδότησης για συγκεκριμένα νέα εγχειρήματα, τότε οι κυβερνητικές υπηρεσίες "κλείνουν". Αναστέλλεται η λειτουργία υπουργείων και άλλων υπηρεσιών, οι υπάλληλοι πηγαίνουν σπίτια τους με υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, ενώ κάποιοι "απαραίτητοι" συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται.

Ξεκίνησε μετά από διαφωνία του Τραμπ με τους Δημοκρατικούς. Μήλον της έριδος, το τείχος στα σύνορα του Μεξικού, το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζητά χρήματα για να χτίσει και η αντιπολίτευση δεν του τα δίνει.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επιμένει στην αξίωσή του για το ποσό των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να χτιστεί ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. 

Οι Δημοκρατικοί αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το τείχος, τονίζοντας ότι θα είναι αναποτελεσματικό, ανήθικο και σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων. 

Από τη μία ο Τραμπ, από την άλλη οι Δημοκρατικοί και στη μέση οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι, που δεν ξέρουν πλέον τι να κάνουν καθώς έχουν ξεμείνει από λεφτά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top