Επίσκεψη-έκπληξη: Στο Ιράκ για τα Χριστούγεννα Τραμπ και Μελάνια

Στο πλευρό των Αμερικανών στρατιωτών

Επίσκεψη-έκπληξη στους Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ πραγματοποίησαν το βράδυ των Χριστουγέννων Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ.

Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ χαιρετούν τους στρατιώτες που μάχονται στο Ιράκ. Φωτογραφία: Andrew Harnik/Associated Press

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, επιβιβάστηκαν στο Air Force One και πήγαν στους περίπου 5.000 Αμερικανούς στρατιώτες, που μάχονται ό,τι έχει απομείνει από τον ISIS, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να τους ευχαριστήσουν «για τις υπηρεσίες τους, την επιτυχία και τις θυσίες τους».

Όπως έγινε γνωστό αργότερα, το Προεδρικό ζεύγος έφτασε στη βάση του αλ Άσαντ (δυτικά της Βαγδάτης) προκειμένου να συναντήσει από κοντά το στρατιωτικό προσωπικό.Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή.Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έβγαλε selfies με τους στρατιώτες, συνομίλησε μαζί τους και υπέγραψε αυτόγραφα.

Xαμόγελα και πόζες με τους στρατιώτες στη βάση αλ Άσαντ.Φωτογραφία: Andrew Harnik/Associated Press

«Κάνατε υπέροχη δουλειά» τους είπε, αναφερόμενος στην επιτυχία που σημείωσαν τα αμερικανικά στρατεύματα κατά των τζιχαντιστών, τα τελευταία δύο χρόνια.

Η επίσκεψη στο Ιράκ διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Κατά τη διάρκειά της, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, λέγοντας πως πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν να βλέπουν τα πράγματα με τον τρόπο που τα βλέπει εκείνος.

Η τρυφερή χειρονομία της Μελάνια στον Ντόναλντ Τραμπ ενώ συνομιλούν με τους στρατιώτες στο Ιράκ. Φωτογραφία: Andrew Harnik/Associated Press

Το χρονικό της απόφασης για τη Συρία και οι αντιδράσεις

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ξαφνικά την απόφαση για τη Συρία την περασμένη εβδομάδα, παρά την αντίθετη συμβουλή ανώτατων συμβούλων και διοικητών,συπεριλαμβανομένου και του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ο οποίος παραιτήθηκε την επόμενη ημέρα.

«Νομίζω ότι πολύς κόσμος θα αρχίσει να έρχεται προς τον δικό μου τρόπο σκέψης. Είναι καιρός για εμάς να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το κεφάλι μας», δήλωσε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους στην Αεροπορική Βάση Αλ Άσαντ, δυτικά της Βαγδάτης.

Το Προεδρικό ζεύγος σε ένα σπάνιο τρυφερό στιγμιότυπο. Φωτογραφία: Andrew Harnik/Associated Press

Η βάση, που βρίσκεται στην επαρχία Άνμπαρ, έγινε μία από τις πιο σημαντικές βάσεις για τους Πεζοναύτες των ΗΠΑ μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Αφότου οι δυνάμεις των ΗΠΑ επέστρεψαν στο Ιράκ το 2014, η βάση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος λόγω της θέσης της.

Ο Τραμπ είπε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν στο Ιράκ και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα θα το χρησιμοποιήσουμε ως βάση αν θελήσουμε να κάνουμε κάτι στη Συρία». Παράλληλα δήλωσε ότι δε θα βιαστεί να διορίσει αντικαταστάτη του Μάτις, του πρώτου υπουργού Άμυνας εδώ και δεκαετίες ο οποίος παραιτείται λόγω διαφορών πολιτικής με τον πρόεδρο.

Εκθαμβωτική η Μελάνια Τραμπ κατά την επίσκεψή της στη στρατιωτική βάση. Φωτογραφία: Andrew Harnik/Associated Press

Τόνισε ακόμα πως ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν, τον οποίο διόρισε την Κυριακή προσωρινό αντικαταστάτη του Μάτις από την 1η Ιανουαρίου, «μπορεί να είναι εκεί για πολύ καιρό».

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει επικρίσεις τόσο από ομοϊδεάτες Ρεπουμπλικανούς, όσο και από Δημοκρατικούς και διεθνείς συμμάχους του για την απόφασή του να αποχωρήσει από τη Συρία επειδή πιστεύει πως οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν νικηθεί.Οι επικριτές της απόφασής του λένε πως η απόφαση μπορεί να υπονομεύσει την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή και τις διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό του συριακού εμφυλίου πολέμου, που διανύει τον όγδοο χρόνο του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε μεγάλα κέφια, κάνει πλάκα με τους στρατιώτες, ποζάροντας για αναμνηστικές φωτογραφίες. Φωτογραφία: Andrew Harnik/Associated Press

Η συζήτηση Τραμπ-Ερντογάν

Η Άγκυρα απειλεί με μια νέα επίθεση στη Συρία. Μέχρι τώρα οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία θεωρούνταν σταθεροποιητικός παράγοντας και έχουν περιορίσει κάπως τις ενέργειες της Τουρκίας εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας.

Την Κυριακή, ο Τραμπ ανέφερε σε ένα τουίτ πως μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια «αργή και πολύ συντονισμένη» αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία μετά το μπαράζ των επικρίσεων.

Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ συζητούν με τους στρατιώτες της βάσης αλ Άσαντ.Φωτογραφία: Andrew Harnik/Associated Press

Μια πλήρης αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία θα άφηνε μια αξιοσημείωτη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των 5.200 στρατιωτών στο Ιράκ. Το μεγαλύτερο μέρος της εκστρατείας των ΗΠΑ στη Συρία πραγματοποιήθηκε από πολεμικά αεροσκάφη που απογειώνονταν από το Κατάρ και άλλες περιοχές στη Μέση Ανατολή.

Μελάνια και Ντόναλντ Τραμπ on stage, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο στρατιωτικό προσωπικό της βάσης.Φωτογραφία: Andrew Harnik/Associated Press

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνοδευόμενος από τη Μελάνια μιλά με τους στρατιώτες της βάσης.Φωτογραφία: Andrew Harnik/Associated Press
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top