Ένα αγοράκι στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού συγκινεί τον πλανήτη! Είναι αιχμάλωτο και στέλνει δυνατό μήνυμα για την μετανάστευση

Ένας Γάλλος street art καλλιτέχνης πίσω από το έργο που κάνει τον γύρο του κόσμου

Ένα αγοράκι στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού συγκινεί τον πλανήτη

Ένα όνειρο στάθηκε η αφορμή για τον Γάλλο street art καλλιτέχνη, JR να δημιουργήσει ένα γιγαντιαίο αγοράκι ανάμεσα στα σύνορα ΗΠΑ- Μεξικού με σκοπό να στείλει ένα δυνατό μήνυμα για την μετανάστευση.

Η φωτογραφία με ένα μικρό παιδί που μοιάζει να κοιτάζει πάνω από το τείχος, το οποίο χωρίζει τη κομητεία Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ από το Μεξικό, υψώνεται λίγο πάνω από 21 μέτρα και είναι η πρώτη εγκατάσταση του καλλιτέχνη JR στο Μεξικό. Το έργο είναι ορατό μόνο από την πλευρά του αμερικανικού εδάφους. 

Ο JR βασίστηκε σε μια φωτογραφία ενός αγοριού ενός έτους που ζει με τη μητέρα του και τους παππούδες του στο Τεκάτε, και την οποία είχε τραβήξει ο ίδιος. 

«Αναρωτήθηκα, αυτό το παιδί ανησυχεί για όσα πρόκειται να συμβούν; Τι να σκέφτεται; Όταν είσαι ενός έτους δεν βλέπεις το σύνορο ή ποια πλευρά είναι καλύτερη. Εμείς καταλαβαίνουμε τους υπαινιγμούς, τι αντιπροσωπεύει, τι διαχωρίζει, αλλά για ένα παιδί δεν είχα την απάντηση», σχολίασε o καλλιτέχνης στους New York Times. 

«Ορισμένοι ονειρεύονται κόσμους-αποκυήματα της φαντασίας, εγώ ονειρεύομαι για τείχη», λέει ο JR.  Ένα χρόνο μετά το όνειρο του κι ενώ έψαχνε το κατάλληλο σημείο για το πρότζεκτ του, είδε αυτό το σπίτι στο Τεκάτε κοντά στο τείχος. Χτύπησε την πόρτα για να ρωτήσει τους ιδιοκτήτες αν συμφωνούν να στήσει εκεί το έργο του. Φεύγοντας, σκέφτηκε μάλιστα πως το 10χρονο αγόρι που ζούσε εκεί τού θύμιζε εκείνο που είχε δει στο όνειρό του.  

Αφού πήρε τη σχετική άδεια από τη μητέρα του παιδιού, προχώρησε το έργο του... 

Στο μυαλό του JR είναι καρφωμένα και τα λόγια της μητέρας του παιδιού. «Η μητέρα του παιδιού μου είχε πει "Ξέρετε, είναι ο γιος μου και μπορώ να τον αναγνωρίσω, αλλά ελπίζω και για τους άλλους, αντιπροσωπεύει κάθε παιδί, οποιοδήποτε πρόσωπο, που έχει όνειρα και δεν απομονώνονται από κάποιο πολιτικό όραμα ή προκατάληψη"», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεν είναι η πρώτη φορα που ο Γάλλος καλλιτέχνης ασχολείται με το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών. Ωστόσο μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει το πρόγραμμα DACA, που προέβλεπε την χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας σε εκείνους που είχαν μπει στη χώρα παράτυπα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι, το νέο πρότζεκτ μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Ωστόσο ο ίδιος τονίζει πως η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι μέρος μιας ανοιχτής, συνεχιζόμενης συζήτησης.   

«Ο κόσμος πάντα θα μεταναστεύει. Όταν χτίσαμε τείχη, ο κόσμος έφτιαξε τούνελ. Όταν αποκλείσαμε μέρη, πήγαν από το νερό. Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ιστορία των ανθρώπων που μεταναστεύουν. Εννοείται πως αυτό πρέπει να ρυθμιστεί», λέει ο JR και προσθέτει: «Για μένα τα κλειστά σύνορα είναι εκτός συζήτησης. Ως καλλιτέχνης, προσπαθώ να δίνω προοπτική. Για αυτό το μικρό παιδί, δεν υπάρχουν τείχη και σύνορα».   

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top