Κυβερνήσεις καταδικάζουν την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα

Ανάλογη στάση και από την Κομισιόν

Καταδικάζουν την Συντακτική Συνέλευση στη Βενεζουέλα

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολυάριθμες κυβερνήσεις στον κόσμο καταδίκασαν αυστηρά σήμερα Δευτέρα την εκλογή εν μέσω βίας μιας Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα, ορισμένες ανακοινώνοντας μάλιστα πως θα αρνηθούν να αναγνωρίσουν τις μελλοντικές αποφάσεις αυτού του θεσμού.

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε ισχυρά και γρήγορα μέτρα εναντίον των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στη Βενεζουέλα, καθώς και εναντίον αυτών που θα συμμετάσχουν στη Συντακτική Συνέλευση χάρη σ' αυτή τη μη κανονική εκλογή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ.

Γύρω στις δέκα χώρες ανακοίνωσαν την άρνησή τους να αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση, ανάμεσά τους η Ισπανία, όπου ζει μια σημαντική κοινότητα εξόριστων Βενεζουελανών.

Δείτε επίσης: Χάος στη Βενεζουέλα! Βάφτηκαν στο αίμα οι εκλογές – Νικητής η αποχή

Δείτε επίσης: Βενεζουέλα: Εκλογές με αίμα και χάος- Ακόμα 2 νεκροί

Η Συντακτική Συνέλευση «δεν αντιπροσωπεύει τη βούληση της πλειοψηφίας των Βενεζουελανών» και «δεν αποτελεί τη λύση στα σοβαρά προβλήματα των πολιτικών συγκρούσεων και της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττουν τη χώρα», δηλώνει σε ανακοίνωσή του το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Γι' αυτό η Μαδρίτη «δεν θα μπορέσει να αναγνωρίσει ούτε να θεωρήσει ισχυρές τις νομικές πράξεις που θα προέλθουν απ' αυτή τη Συντακτική Συνέλευση».

Πολλές νοτιοαμερικανικές χώρες, από το Μεξικό μέχρι την Αργεντινή, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, την Παραγουάη και την Κολομβία, καταδίκασαν επίσης τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στη διάρκεια των εκλογών. Το Περού κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της Λατινικής Αμερικής να συνεδριάσουν στις 8 Αυγούστου στη Λίμα με θέμα τη Βενεζουέλα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε από την πλευρά της «σοβαρές αμφιβολίες για το αν μπορεί να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα της εκλογής (της Συντακτικής Συνέλευσης)», υπογράμμισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top