Χάος στη Βενεζουέλα! Βάφτηκαν στο αίμα οι εκλογές – Νικητής η αποχή

Βίαια επεισόδια και νεκροί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων-Πρώτη ανάρτηση:31-07-2017 09:42

Με αίμα βάφτηκαν οι εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη  Βενεζουέλα, καθώς τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια νέων βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Μεγάλος νικητής των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση ήταν η αποχή, καθώς μόλις το 41,5% των ψηφοφόρων ψήφισε, σύμφωνα με τα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι προσήλθαν στις κάλπες, ωστόσο η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η προσέλευση ανήλθε μόλις στο 12%.

Αντίθετα μαζική ήταν η συμμετοχή στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν όλο το Σαββατοκύριακο στο Καράκας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Βενεζουέλας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 14 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Όπως δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Henrique Capriles, 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις.

Το γραφείο του εισαγγελέα επιβεβαίωσε από την πλευρά του τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων από πυροβολισμούς, ανάμεσα στους οποίους και ένας ενθοφρουρός. Ωστόσο, ο ηγέτης του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, Χόρχε Ροντρίγκεζ, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ένας θάνατος που να σχετίζεται με τη διαδικασία ψηφοφορίας σήμερα», υπογραμμίζοντας τις αντιπαραβαλλόμενες εκδοχές που παρουσίαζαν οι δύο πλευρές.

Μεταξύ των νεκρών είναι δύο έφηβοι κι ένα υποψήφιο μέλος της Συνέλευσης, όπως επίσης και ο Ρικάρντο Κάμπος, 30 ετών, στέλεχος της αντιπολίτευσης.

 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη στο Καράκας, από την οποία φέρεται να έχουν τραυματιστεί αρκετοί αστυνομικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επτά μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου τραυματίστηκαν όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια συμπλοκών που ξέσπασαν με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Η έκρηξη σημειώθηκε σε μια λεωφόρο της συνοικίας Αλταμίρα, όπου δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωναν κατά της διαδικασίας εκλογής.

Οι ψηφοφόροι απείχαν ευρέως από τη διαδικασία για την εκλογή του σώματος, που θα διαθέτει υπερεξουσίες και το οποίο –κατά τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο- θα είναι η απαρχή μιας νέας εποχής για τη χτυπημένη από την κρίση χώρα.

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές με κουκούλες και μάσκες έστησαν οδοφράγματα και ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας που έσπευσε να τους απωθήσουν.

Τη χθεσινή ημέρα καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι από την αρχή των διαμαρτυριών στις αρχές Απριλίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι διοργανώθηκαν για να αυξήσουν τις εξουσίες του Μαδούρο, άποψη με την οποία συμφωνούν πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κολομβία και η Ισπανία.

ΗΠΑ: Δεν θα δεχτούμε μια παράνομη κυβέρνηση

Από την άλλη η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι χαρακτήρισε τις εκλογές στη Βενεζουέλα «βήμα προς τη δικτατορία» και ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχθούν μια παράνομη κυβέρνηση στο Καράκας.

Ο Μαδούρο πάλι υποσχέθηκε την απαρχή μιας "νέας εποχής μάχης" στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα που μαστίζεται από οικονομική κρίση.

«Οι ψεύτικες εκλογές του Μαδούρο αποτελούν άλλο ένα βήμα προς τη δικτατορία. Δεν θα δεχτούμε μια παράνομη κυβέρνηση. Ο λαός της Βενεζουέλας και η δημοκρατία θα υπερισχύσουν», έγραψε στο Twitter η Χέιλι.

«Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους ν΄ αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους.  Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας», αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Καταδίκασε τέλος τη βία των αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top