Κλιμακώνει η Άγκυρα: Στέλνει το Μπαρμπαρός στην Μόρφου-Για απόβαση των Τούρκων μιλά η Milliyet

Τι μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη η ανταποκρίτρια του STAR Άννα Ανδρέου-Πρώτη ανάρτηση: 14-07-2017 10:17

Τους τόνους ανεβάζει η Αγκυρα με αφορμή τις γεωτρήσεις που ξεκίνησαν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά την άφιξη του πλωτού γεωτρύπανου West Capella στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Μπαρμπαρός προσεγγίζει το πρωί της Παρασκευής την ευρύτερη περιοχή, εκτός χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να δηλώσει παρούσα στην περιοχή.

Νωρίτερα, ο  Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ μιλώντας στους οικονομικούς διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, είπε ότι η επόμενη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρός είναι η Μόρφου.

“Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο μας βήμα να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για μας είναι σημαντική. Εμείς το επόμενο μας βήμα θα το κάνουμε στην Μόρφου. Με τις εργασίες μας στη Μόρφου εμείς πλέον θα παίξουμε πιο αποτελεσματικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε λέγοντας ότι με το γεωτρύπανο και την πλατφόρμα που θα πάρει η Τουρκία η δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι πολύ διαφορετική. “Η Μεσόγειος είναι μια σημαντική περιοχή”, είπε. 

Σε ερώτηση ποια είναι η προσέγγισή των εκπροσώπων των εταιρειών στο θέμα της Κύπρου που συμμετείχαν στο συνέδριο, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν θα δώσει ονόματα αλλά συνεχίζουν τις επαφές τους με τις εταιρείες. Όπως είπε τους ανέφεραν πως “χωρίς να υπάρχει νομική επίλυση του προβλήματος δεν είναι σωστό για τις εταιρείες αυτές να κάνουν βήματα σε περιοχές κινδύνου”. Με κάποιες εταιρείες έκαναν πολύ εποικοδομητικές επαφές, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών των εταιρειών κινούνται πιο προσεκτικά σε αυτό το θέμα. 

Ωστόσο ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι υπάρχουν και εταιρείες που δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. “Σε αυτές τις εταιρείες είπα πολύ καθαρά ότι αυτή η στάση ενόσω συνεχίζεται η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα τους δει θετικά στην αγορά της ενέργειας. Με μια σημαντική μερίδα είχαμε θετικές συνομιλίες, με τις υπόλοιπες οι επαφές μας συνεχίζονται. Επειδή εμείς λέμε ‘περιφερειακή ειρήνη’ και λέμε ‘να συμβάλουμε σε αυτήν’”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι υδρογονάνθρακες του νησιού ανήκουν σε όλο το νησί. “Αλλά αν εσείς κάνετε του κεφαλιού σας χωρίζοντάς τα σε οικόπεδα, προχωρείτε σε αδειοδοτήσεις στις εταιρείες, ως εγγυήτρια δύναμη δεν είναι δυνατόν να το δούμε θετικά αυτό”, ανέφερε.

 

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του διεμήνυσε εκ νέου ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της» και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά, σε συντονισμό με την οποία, όπως αναφέρει, θα λάβει και τα απαραίτητα μέτρα για να απαντήσει στις ελληνοκυπριακές ενέργειες. 

Τουρκικά Μέσα: Απόβαση στη Μόρφου ανακοίνωσαν οι Τούρκοι

Τουρκικά ΜΜΕ με πιο επιθετική την Milliyet ανακοίνωσαν «Απόβαση στη Μόρφου» (Güzelyurt είναι η ονομασία της στα τουρκικά και σημαίνει «όμορφη μογγολική σκηνή»), παραθέτοντας μάλιστα τη φράση του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία «δεν είναι μπανανία».

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Haber7, αυτό που ώθησε την Τουρκία σε αντιδράσεις, είναι «η πρωτοβουλία της Νότιας Κύπρου να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

 

Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top