Νέα ΠΥΡΗΝΙΚΗ δοκιμή από τη Β. Κορέα -Προκαλεί τις ΗΠΑ του Τραμπ

Παρά το πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν προχώρησε σε νέα εκτόξευση

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε χθες, Κυριακή, επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου τύπου βαλλιστικού πυραύλου, μεσαίας έως μακράς ακτίνας δράσης. 

Η Πιονγιάνγκ, με την ανακοίνωσή της αυτή, υπονοεί ότι το πυραυλικό της πρόγραμμα θα εξελιχθεί περαιτέρω, παραβιάζοντας το πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ.

Επιβλέπων της εκτόξευσης, ποιος άλλος από τον πρόεδρο της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε ήταν τύπου Pukguksong-2. Πρόκειται για νέο τύπου πυραύλου με στρατηγικά χαρακτηριστικά, που έχει την ικανότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής.

Ο Κιμ Γίονγκ Ουν επέλεξε μάλιστα να προχωρήσει σε νέα πυραυλική δοκιμη εν μέσω των συνομιλιών Τραμπ-Άμπε στη Φλόριντα.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ πιθανότατα θα εντείνει την πίεση που ασκεί στην Κίνα για να χαλιναγωγηθεί η Βόρεια Κορέα, κάτι που αντανακλά τη θέση του Τραμπ ότι το Πεκίνο δεν έχει κάνει αρκετά για το ζήτημα αυτό.

Έντονα όμως αντέδρασε και η Σεούλ. «Ο στρατός μας είναι έτοιμος να απαντήσει άμεσα σε κάθε πρόκληση της Βόρειας Κορέας που απειλεί την ασφάλεια της Νότιας Κορέας». Οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις εξέφρασαν την πίστη ότι τελικά δεν πρόκειται για πύραυλο μέσου βεληνεκούς αλλά για μια βελτιωμένη εκδοχή  πυραύλου Μουσούνταν. Οι πύραυλοι αυτού του τύπου έχουν βεληνεκές τριών ως 4000 χιλιομέτρων. 

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, αλλά και η Νότια Κορέα ζητούν την άμεση διεξαγωγή διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, μετά τη νέα πυραυλική δοκιμή, ενώ το αναφερόμενο όργανο του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, Δευτέρα, το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top