Fire rainbow: O Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί το σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό

«Δεν έχει σχέση ούτε με ουράνιο τόξο, ούτε με φωτιά»

Η πρόγνωση του καιρού από το Star

Ένα σπάνιο φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του στον ουρανό χθες και ήταν ορατό σε κάποιες περιοχές. Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί με ανάρτησή του πώς δημιουργείται το «fire rainbow», το οποίο όμως δεν είναι ουράνιο τόξο.

«Σε ορισμένες περιοχές σήμερα εμφανίστηκε ένα σπάνιο φαινόμενο το οποίο είναι γνωστό ως "fire rainbow". Όμως αυτό ούτε είναι ουράνιο τόξο, ούτε έχει σχέση με φωτιά», γράφει αρχικά στην ανάρτησή του και συνεχίζει:

«Η επιστημονική ονομασία του είναι "circumhorizontal arc" και συμβαίνει όταν ο ήλιος έχει ανέβει σε ύψος μεγαλύτερο των 58 μοιρών από τον ορίζοντα. Για τον σχηματισμό αυτών των τόξων απαιτείται η ύπαρξη θυσανόμορφων νεφών (Ci), τα οποία σχηματίζονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και αποτελούνται από εξαγωνικούς κρυστάλλους. Με ιδανική ευθυγράμμιση, οι κρύσταλλοι λειτουργούν ως πρίσμα, εξ ου και η διάθλαση που θυμίζει ουράνιο τόξο».

Την ανάρτησή του συνοδεύει με δύο φωτογραφίες του σπάνιου φαινομένου, εκ των οποίων η δεύτερη είναι όπως εμφανιζόταν «το απόγευμα, με τα δύο παρήλια».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top