Σύμβαση 717: Οι προφάσεις που παρουσίαζαν για να πάρουν νέα παράταση

«Δίνονταν ψευδή γεγονότα ως αληθινά» λέει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο για την «αμαρτωλή» σύμβαση 717 αποκάλυψε το Star και η Τασούλα Παπανικολάου. Αφότου είχε γίνει το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και είχαν χαθεί 57 ψυχές, δημόσιοι λειτουργοί της ΕΡΓΟΣΕ, ενέκριναν νέα παράταση -την έβδομη κατά σειρά- που ζήτησε η κοινοπραξία που είχε αναλάβει το έργο.

Καρυστιανού: «Η κυβέρνηση προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη»

Η νέα παράταση ζητήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή 11 ημέρες πριν από την εθνική τραγωδία. Στο έγγραφο αναγράφονται οι τέσσερις λόγοι που δεν μπορούν και πάλι να παραδώσουν το έργο της τηλεδιοίκησης. Ένας απο τους λόγους που επικαλούνται είναι οι καθυστερήσεις στην προμήθεια υλικών λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του CΟVΙD-19, του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

Στο αίτημα υπάρχει και άλλη πρόφαση που παρουσιάζεται ως λόγος για να πείσουν ότι πρέπει να δοθεί η παράταση. Επικαλούνται την καταστροφή του σταθμού του Πολυδενδρίου εξαιτίας των πυρκαγιών στην Αττική δυο χρόνια πριν το 2021, αναφέροντας ότι κάηκε εξοπλισμός. Άλλος ένας λόγος μάλιστα είναι και η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα».

Τέμπη: Στη Βουλή η πρώτη μήνυση κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Τελικά η παράταση εγκρίνεται έναν μήνα μετά, στις 17 Μαρτίου και ενώ έχει συμβεί η σύγκρουση των δυο τρένων. Σε αυτή τη σύμβαση η Ευρωπαική Εισαγγελία είδε πολλά κακώς κείμενα και έτσι διώκονται για βαριά κακουργήματα, όπως απάτη και απιστία, 23 υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ.

Η ανάδοχος κοινοπραξία ζητούσε συνεχώς παρατάσεις σε ένα έργο που έπρεπε να είχε παραδοθεί το 2016 και η ΕΡΓΟΣΕ τις ενέκρινε. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι σαφής για τους κατηγορούμενους υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ σε ό,τι αφορά στις παρατάσεις. Δήλωναν ψευδή γεγονότα ως αληθινά. Η Ευρωπαία Εντεταλμένη Εισαγγελέας είναι ξεκάθαρη ότι αν το έργο είχε ολοκληρωθεί, δε θα είχε συμβεί η τραγωδία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, «οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν είχαν ειλικρινή πρόθεση να εφαρμόσουν τη σύμβαση 717/2014 και να υλοποιήσουν το αντικείμενο αυτής αλλά να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Αναδόχου Κοινοπραξίας». Τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top