Πάτρα: Τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας σε φοιτητή του πανεπιστημίου

Ο 20χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε άσχημη κατάσταση

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Πάτρας μετά από το τρίο κρούσμα μηνιγγίτιδας που εντοπίστηκε σε φοιτητή του πανεπιστημίου. 

Πάτρα: Χαροπαλεύει η φοιτήτρια που νοσηλεύεται με κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 20χρονος φοιτητής νοσηλεύεται διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» και αναμένεται να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. 

Τον 20χρονο εντόπισαν οι γονείς του σε άσχημη κατάσταση στο σπίτι του.

Στην επιστημονική και φοιτητική κοινότητα επικρατεί μεγάλη ανησυχία, καθώς αυτό είναι το τρίτο κρούσμα που εμφανίζεται στο πανεπιστήμιο Πατρών.

Το πρώτο περιστατικό κατεγράφη στα μέσα του Ιανουαρίου όταν πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών νόσησε από μηνιγγίτιδα με αίτιο τον παθογόνο μηνιγγιτιδόκοκκο.

Το δεύτερο περιστατικό έγινε γνωστό όταν φοιτήτρια του μαθηματικού τμήματος αισθάνθηκε αδιαθεσία στα τέλη Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης για την κατάληψη που γινόταν στο πανεπιστήμιο και κατέρρευσε. Η 20χρονη φοιτήτρια αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διασωληνώθηκε και εισήχθη στην ΜΕΘ.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή (πρήξιμο/οίδημα, ερεθισμός) των μεμβρανών που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό (μήνιγγες). Αυτή η φλεγμονή προκαλεί αλλαγές στο υγρό (εγκεφαλονωτιαίο υγρό) που περιβάλλει τα όργανα αυτά.

Πάτρα: Σε καταστολή ο 18χρονος με τη μηνιγγίτιδα - Τον βρήκαν λιπόθυμο

Η μηνιγγίτιδα οφείλεται σε μικρόβια (συνηθέστερα βακτήρια και ιούς). Το πιο συχνό αίτιο είναι οι ιοί και σε αυτή την περίπτωση (ιογενής μηνιγγίτιδα) συχνά οι ασθενείς γίνονται καλά χωρίς κάποια θεραπεία. Αντίθετα, στην περίπτωση που η μηνιγγίτιδα οφείλεται σε βακτήριο (βακτηριακή μηνιγγίτιδα) είναι αρκετά σοβαρή και χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη ή και θάνατο.

Πάτρα: Kρούσμα μηνιγγίτιδας σε νηπιαγωγείο- Ώρες αγωνίες για τους γονείς

Ανάλογα με το μικρόβιο που τις προκαλεί, οι μηνιγγίτιδες έχουν και το αντίστοιχο όνομα: π.χ. μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα (αυτή που οφείλεται στο μηνιγγιτιδόκοκκο), πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα (αυτή που οφείλεται στον πνευμονιόκοκκο), κ.ο.κ.

Άλλα αίτια της μηνιγγίτιδας είναι οι μύκητες (κρυπτόκοκκος, συνήθως σε ασθενείς με AIDS), ο χημικός ερεθισμός, οι αλλεργίες σε φάρμακα, οι τραυματισμοί, οι όγκοι/μεταστάσεις, κλπ.

Μηνιγγίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα σχεδόν όλων των μορφών περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Πυρετό με ρίγος
  • Αλλαγές του νοητικού επιπέδου
  • Ναυτία και έμετο
  • Φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως)
  • Δυνατό πονοκέφαλο
  • Δυσκαμψία στον αυχένα (μηνιγγισμός)
  • Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν είναι:
  • Εκνευρισμός / ταραχή / σύγχυση
  • Διόγκωση λεμφαδένων
  • Αλλαγές του επιπέδου συνείδησης
  • Κακή διατροφή και ευερεθιστότητα /νευρικότητα στα παιδιά
  • Γρήγορη αναπνοή
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top