Υπεγράφη η πρώτη ληξιαρχική εγγραφή παιδιού ομόφυλου ζευγαριού

Αποκτήθηκε από παρένθετη μητέρα στο εξωτερικό

Στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή (01/03), η πρώτη ληξιαρχική εγγραφή παιδιού ομόφυλου ζευγαριού, το οποίο αποκτήθηκε μέσω παρένθετης κύησης στο εξωτερικό.

Ανακοινώθηκε ο πρώτος γάμος ομόφυλων γυναικών στην Ελλάδα

Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος γνωστοποίησε την είδηση μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, αναφέροντας ότι ανέλαβε την υπόθεση πριν από αρκετό καιρό, προτού εγκριθεί ο σχετικός νόμος. Η συγκεκριμένη περίπτωση εμπίπτει στις διατάξεις του "Άρθρου 11 του Ν.5089/2024", το οποίο αφορά στη νομική αναγνώριση γονεϊκής σχέσης τέκνου που προέκυψε στο εξωτερικό, ανεξαρτήτως φύλου των γονέων κι είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται, σύμφωνα με το δικηγόρο.

Μάλιστα, ο κ. Σωτηρόπουλος επεσήμανε ότι το παιδί του ζευγαριού αποκτήθηκε από παρένθετη κυοφορία, ειδικότερα από μια ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια που διαμένει στο εξωτερικό με την οικογένειά της.

Η ανάρτηση 

Πιο συγκεκριμένα, ο Βασίλης Σωτηρόπουλος αναφέρει στην ανάρτησή του:

Η πρώτη ληξιαρχική εγγραφή παιδιού που αποκτήθηκε με παρένθετη κύηση στο εξωτερικό από ζευγάρι ανδρών στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών.

Σήμερα ως πληρεξούσιος δικηγόρος δύο γονέων εμφανιστήκαμε στο Ειδικό Ληξιαρχείο ζητώντας την καταχώριση ληξιαρχικής πράξης γέννησης ενός κοριτσιού που γεννήθηκε στο εξωτερικό και καταγράφηκε με δύο μπαμπάδες. Όπως μας ενημέρωσαν οι υπάλληλοι του Ειδικού Ληξιαρχείου ήταν η πρώτη καταχώριση και η πρώτη ληξιαρχική πράξη παιδιού που αποκτήθηκε στο εξωτερικό από δύο πατέρες. Έδειξαν ιδιαίτερη επιμέλεια και φροντίδα για την σωστή έκδοση της πρώτης ληξιαρχικής πράξης και το ενδιαφέρον τους ήταν συγκινητικό. Μας μίλησαν οι ίδιοι για ιστορική στιγμή.
Πρόκειται για υπόθεση που χειρίζομαι ως νομικός σύμβουλος πολύ καιρό πριν την κυοφορία του τέκνου, πολύ πριν από την ψήφιση του νόμου. Το παιδί γεννήθηκε άλλωστε πριν δύο μήνες, όταν ο νόμος υπήρχε μόνο σε ένα συρτάρι στο Μέγαρο Μαξίμου και όταν μαζί με τους υποψήφιους γονείς σχεδιάζαμε να διεκδικήσουμε ακτιβιστικά την δικαστική αναγνώριση τους, με βάση και μια ήδη υπάρχουσα απόφαση του πρωτοδικείου που είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα μεμονωμένου άνδρα να αναγνωριστεί ως πατέρας τέκνου που είχε γεννηθεί με παρένθετη κύηση στο εξωτερικό.
Σήμερα λοιπόν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νέο άρθρο 11 του Ν.5089/2024, δηλαδή των διατάξεων της νομοθεσίας για την ισότητα στον γάμο με την οποία επιτρέπεται η νομική αναγνώριση γονεϊκή σχέσης τέκνου που αποκτήθηκε στο εξωτερικό με γονείς ανεξάρτητα από το φύλο τους.
Χρειάστηκε μόνο η αλλοδαπή ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, με την επισημείωση της Χάγης και φυσικά η επίσημη μετάφραση της από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα από δικηγόρο, δηλαδή από εμένα. Το Ειδικό Ληξιαρχείο χρειάστηκε βεβαίως και το πιστοποιητικό της κοινής οικογενειακής μερίδας του ζεύγους των γονέων, καθώς και αντίγραφα των ταυτοτήτων τους. Αυτά ήταν τα μόνα έγγραφα που απαιτούνται κατά την ελληνική νομοθεσία πλέον για την εγγραφή του τέκνου.
Το παιδί κυοφόρησε ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια, έγγαμη η ίδια με γυναίκα στο εξωτερικό, η οποία ήταν πριν την κυοφορία αυτή ήδη μητέρα ενός παιδιού και η οποία ενδιαφέρεται για την κυοφορία παιδιών ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών στις ΗΠΑ. Με πλήρη, ελεύθερη βούληση και με πολύ καλή σχέση με το ζευγάρι των νέων γονέων.
Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, καθώς η εγγραφή παιδιών που έχουν αποκτηθεί από ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια αποτελεί έναν νομικό στόχο του γραφείου μας ήδη από το έτος 2016 που είχαμε προχωρήσει σε ορισμένες πρώτες ενέργειες. Σήμερα με αυτή την πρωτιά καταγράφεται ότι η δημόσια διοίκηση χρειαζόταν πράγματι την νομοθετική επισφράγιση για να προχωρήσει στην αναγνώριση των παιδιών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς.
Είναι μια ημέρα που θα θυμόμαστε και για την οποία άξιζε κάθε προσπάθεια, από όλα τα άτομα που ασχολήθηκαν για να επέλθει αυτό το αποτέλεσμα. Είναι μια νέα ημέρα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top