Πατήρ Αντώνιος: Αναβλήθηκε η δίκη για κακοποιήσεις ανηλίκων

Ήταν απών από το δικαστήριο μαζί με την πρεσβυτέρα

Στις 5 Σεπτεμβρίου ξεκινά η δίκη του πατέρα Αντωνίου για κακοποιήσεις ανηλίκων / Βίντεο Σκάι

Αναβλήθηκε για τις 11 Δεκεμβρίου η δίκη του πατέρα Αντωνίου και ακόμα επτά συνεργατών του στην Κιβωτό του Κόσμου, οι οποίοι κατηγορούνται για βαρύτατα αδικήματα σε βάρος ανηλίκων, πρώην τροφίμων στις δομές του οργανισμού.

«Ανεβαίνω Γολγοθά»: Ο πατέρας Αντώνιος στο Star λίγο πριν τη δίκη

Το δικαστήριο (Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας) έλαβε απόφαση για αναβολή, λόγω αποδεδειγμένου σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση, κωλύματος των δύο συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι σήμερα έπρεπε να παραβρίσκονται στη δίκη για το Μάτι.

Πατήρ Αντώνιος: Οι κατηγορίες για κακοποιήσεις ανηλίκων

Ο πατέρας Αντώνιος κατηγορείται για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση, με χρόνο τέλεσης των πράξεων που του αποδίδονται από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022.

Η δικογραφία να περιλαμβάνει τις περιπτώσεις ενός 19χρονου, σήμερα, πρώην φιλοξενούμενο σε σπίτι της Κιβωτού στην επαρχία και ενός 15χρονου, σήμερα, αγοριού, οι οποίοι κατήγγειλαν τον κατηγορούμενο στις αρχές για σεξουαλικές πράξεις σε βάρος τους.

Παράλληλα σε βάρος του ιερωμένου και επτά υπαλλήλων της Κιβωτού, τρεις από χώρους στην Αθήνα, δύο από τον Βόλο και δύο από τη Χίο, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για πλημμελήματα που αφορούν κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών, για τις οποίες ηθικός αυτουργός θεωρείται ο πατέρας Αντώνιος.

Οι κατηγορίες , ανά περίπτωση, αφορούν τα αδικήματα της βαριάς σωματικής βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, της απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή, της απειλής σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή, της έκθεσης ανηλίκων σε κίνδυνο κατά συρροή και της συνέργειας σε απλή σωματική βλάβη κατά συρροή. Σύμφωνα με τη δίωξη ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές έχει ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Κιβωτού. 

Ο χρόνος τέλεσης των πράξεων, κατά την δικογραφία, αφορά το διάστημα από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022. Το σκέλος αυτό της δικογραφίας διαχωρίστηκε και καθώς αφορά πλημμελήματα και προκύπτει κίνδυνος παραγραφής, η δικογραφία διαχωρίστηκε ώστε η υπόθεση, που θα εκδικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, να προσδιοριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η έρευνα για όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο μετά από καταγγελίες που έγιναν και διενεργήθηκε από τις Εισαγγελείς Ανηλίκων Κατερίνα Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσιχλή, οι οποίες έλαβαν καταθέσεις και μελέτησαν άλλα στοιχεία. Με την ολοκλήρωση του έργου τους η δικογραφία διαβιβάστηκε στην επικεφαλής της ποινικής δίωξης Εισαγγελέα προκειμένου να μελετήσει το υλικό και να προχωρήσει την ποινική διαδικασία καθώς οι εμπλεκόμενοι είναι ενήλικοι και επομένως δεν είχαν αρμοδιότητα οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων.

Πατήρ Αντώνιος

Ο πατέρας Αντώνιος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται για κακοποιήσεις παιδιών / Φωτογραφία αρχείου

Κιβωτός του Κόσμου: Αρνείται τις κατηγορίες ο πατέρας Αντώνιος

Στο πλαίσιο της έρευνας είχαν κληθεί σε εξηγήσεις ως ύποπτοι τόσο ο πατέρας Αντώνιος όσο και οι υπάλληλοι.

Ο πρώην επικεφαλής της  ΜΚΟ αρνείται πλήρως όσα του καταλογίζουν οι καταγγέλλοντες, κάνοντας λόγο σε «προφανείς σκοπιμότητες». Ισχυρίζεται δε ότι οι δύο καταγγελίες για σεξουαλικές πράξεις που του αποδίδονται είναι «προκλητικά και αυταπόδεικτα ψευδείς και αυτοαναιρούμενες».

Ο πατέρας Αντώνιος είχε κληθεί για απολογία, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, την υποχρέωση εμφάνισης μία φορά τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα, ενώ είχε οριστεί και η καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ.

Κιβωτός του Κόσμου

Ο πατέρας Αντώνιος, εκτός από τις κατηγορίες για κακοποιήσεις παιδιών, ερευνάται και για μια σειρά αδικημάτων που αφορούν την οικονομική διαχείριση της Κιβωτού του Κόσμου / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi (Τατιάνα Μπόλαρη)

Πατέρας Αντώνιος: Οι κατηγορίες για τα οικονομικά της Κιβωτού

Παράλληλα, ο πατέρας Αντώνιος έχει άλλο ένα ανοιχτό μέτωπο με τη Δικαιοσύνη, καθώς μαζί με τη σύζυγό του ελέγχονται για τρία  σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών των δομών του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, κατηγορούνται για απιστία σε βάρος του Οργανισμού, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Το υπό έρευνα αδίκημα της απιστίας αφορά ποσό 190.000 ευρώ που φαίνεται να δαπανήθηκε από το ζευγάρι για την αγορά ακινήτου στην Πωγωνιανή Ηπείρου, τις επισκευές που έγιναν σε αυτό και την πληρωμή του φόρου μεταβίβασης. Το ακίνητο φαίνεται να είχε αγοραστεί με μετρητά στην αντικειμενική του αξία.

Η υπεξαίρεση για την οποία καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, αφορά ποσό 10.000 ευρώ που βρέθηκαν στο σπίτι που κατοικούσαν το ζευγάρι. Στο εν λόγω διαμέρισμα, που ανήκε στην Κιβωτό, αλλά και σε θυρίδες των δύο ελεγχόμενων, εντοπίστηκαν χρήματα, κοσμήματα και χρυσές λίρες, συνολικής αξίας 467.000 ευρώ. Ο εισαγγελέας ελέγχει αν τα υπό έρευνα ποσά και ο τρόπος διάθεσής τους, οδηγούν και στη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top