Πτώση Canadair: Συντετριμμένοι οι γονείς του Περικλή - Αύριο η κηδεία του

«Ο χειριστής δεν έβλεπε πίσω από τον καπνό»

Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Συγκλονισμένο είναι το πανελλήνιο από τον τραγικό θάνατο των δύο πιλότων του Canadair που επιχειρούσε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κάρυστο. Οι συγγενείς και οι φίλοι του Χρήστου Μουλά και του Περικλή Στεφανίδη.

Canadair: Τα τελευταία λόγια των πιλότων - «Πάμε για τελευταίο ανεφοδιασμό»

Στο σπίτι του 27χρονου ανθυποσμηναγού που λάτρευε τα αεροπλάνα και έδωσε δύο φορές πανελλήνιες για να περάσει στη σχολή Ικάρων επικρατεί πόνος. Από νωρίς το πρωί συρρέουν φίλοι και συγγενικά πρόσωπα για να συμπαρασταθούν στην οικογένειά του.

Στο πλευρό τους και δύο ψυχολόγοι, που προσπαθούν να τους βοηθήσουν.

Canadair: Η σπαρακτική ανάρτηση για τον 27χρονο ανθυποσμηναγό Στεφανίδη

Πτώση Canadair: Θρήνος για τον 27χρονο ανθυποπτέραρχο  Περικλή Στεφανίδη.

«Και ο πατέρας, και η μητέρα και ο αδελφός είναι εξαιρετικά συγκλονισμένοι για τον χαμό του παιδιού τους. Από την άλλη είναι και εξαιρετικά υπερήφανοι που το παιδί τους αλλά και ο συνάδελφός του θυσίασαν τη ζωή τους για να σώσουν τη ζωή άλλων», είπε ο πατέρας Αλέξανδρος έξω από το σπίτι του ανθυποσμηναγού.

Η κηδεία του 27χρονου Περικλή Στεφανίδη θα γίνει την Πέμπτη στις 17:00, στον τόπο καταγωγής της οικογένειας, στο Παλιό Αγιονέρι Κιλκίς 

Πτώση Canadair στην Κάρυστο: «Ο χειριστής δεν έβλεπε πίσω από τον καπνό»

Την ώρα που οι οικογένειες των δύο νέων πιλότων θρηνούν, οι αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια για το πώς έγινε η τραγωδία.

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή των συνθηκών που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Κάρυστο. Οι καπνοί ήταν τόσο πυκνοί που δεν ήταν εύκολο να αντιληφθούν πού βρίσκονται τα δέντρα.

Νεκροί πιλότοι από πτώση Canadair

Ο 27χρονος ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης και ο 36χρονος  σμηναγός Χρήστος Μουλάς

«Οι χειριστές προσπάθησαν να κατέβουν χαμηλά για να είναι αποτελεσματικοί στη φωτιά, να την σβήσουν. Πάντα κατεβαίνουν με αντίθετη ροή ανέμων για να υπάρχει στήριξη στο αεροπλάνο. Οι καπνοί από τη φωτιά πήγαιναν προς το μέρος τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν πίσω από τη φωτιά τα δέντρα. Στην απαγκίστρωση, στη δεξιά στροφή βρήκε το ακρυπτερύγιο του δεξιού φτερού του αεροσκάφους στα δέντρα, αποκολλήθηκε ο πλωτήρας και από ότι φαίνεται χτύπησε τα πηδάλια του αεροσκάφους και τα κατέστρεψε. Δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα (για να σωθούν). Είναι ανεξέλεγκτο το αεροπλάνο, κάνει ό,τι θέλει αυτό, δεν υπακούει στις εντολές του χειριστή καθώς δεν υπάρχουν πηδάλια για να το οδηγήσεις. Εάν έφευγε μόνο αυτό το κομμάτι (που φαίνεται στο βίντεο) το αεροπλάνο μπορεί να πετάξει κανονικά, δεν υπάρχει πρόβλημα πλην όμως το γεγονός πως φαίνεται ότι όπως αποκολλήθηκε από το φτερό χτύπησε πίσω στην άκρη του φτερού που είναι τα πηδάλια του αεροσκάφους και τα κατέστρεψε. Αυτό είναι δική μου προσωπική εκτίμηση», περιέγραψε στο Open ο ταξίαρχος εν αποστρατεία, Μάμας Κρασσάς, ο γιος του οποίου ήταν ο κυβερνήτης του δεύτερου αεροσκάφους που επιχειρούσε στο σημείο.

«O χειριστής κατά πάσα πιθανότητα δεν είδε τι υπήρχε πίσω από τον καπνό. Αυτό μου το επιβεβαίωσε και ο γιος μου, ο οποίος μου είπε ότι ‘’ούτε εγώ καθώς έπεφτα είδα το δέντρο πίσω από την φωτιά’’. Είχαν σβήσει μισό βουνό, όπως μου είπε ο γιος μου που κινδύνευε να πάει σε ένα χωριό και τους έστειλαν εκεί. Αυτή ήταν η τελευταία ρίψη και θα έφευγαν μετά για επιστροφή», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top