Στρεπτόκοκκος: Τι είναι, πώς κολλάει και πότε κάνουμε strep test

Ημαθία: Επτά παιδιά με στρεπτόκοκκο – Τα έξι από το περιβάλλον του 8χρονου

Όλα όσα είπε η Άννα Παρδάλη, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής στο star.gr και τον Ανέστη Συμεωνίδη

Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο της παιδικής ηλικίας, που προσβάλλει όλες τις ηλικίες, κυρίως τα παιδάκια άνω των δύο ετών, σπανιότερα όμως και κάτω των δύο ετών. 

Ημαθία: Λοίμωξη αναπνευστικού από στρεπτόκοκκο η αιτία θανάτου του 8χρονου

«Προκαλεί κοινές λοιμώξεις στον λαιμό, δηλαδή αμυγδαλίτιδα και επίσης στο δέρμα η οστρακιά. Μεταδίδεται με πολύ κοινούς τρόπους, όπως οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη ή κοινή ίωση, δηλαδή με την καθημερινή επαφή, με τα σταγονίδια, με μολυσμένα αντικείμενα», είπε στο star.gr η Άννα Παρδάλη, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Εισαγγελική παρέμβαση για τον 8χρονο που πέθανε από στρεπτόκοκκο

Πότε κάνουμε strep test στα παιδιά

Σύμφωνα με την κ. Παρδάλη, καλό είναι το strep test να γίνεται μόνο με ιατρική καθοδήγηση.

«Αυτήν την περίοδο, λόγω της σχετικής ενημέρωσης και της έξαρσης των περιστατικών και δεδομένης της δυνατότητας να υπάρχει strep test ακόμη και στα φαρμακεία, κάποιοι γονείς προβαίνουν μόνοι τους σε διενέργεια εξέτασης. Αυτή όμως δεν πρέπει να γίνεται, γιατί είναι μία ιατρική πράξη που πρέπει να γίνεται με ορισμένες συνθήκες και προϋποθέσεις.

Την περίοδο της έξαρσης του στρεπτόκοκκου που διανύουμε, από τις αρχές του χρόνου δηλαδή και μετά, μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλά παιδάκια τα οποία να είναι φορείς. Αυτό σημαίνει ότι αν ελέγξουμε τον φάρυγγα τυχαία ενός αριθμού παιδιών μπορούμε να δούμε το 1/3, καμιά φορά έως και τα μισά παιδιά, να βγαίνει θετικό το strep test, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι τα παιδιά έχουν λοίμωξη. Τον φέρουν στο λαιμό τους, χωρίς όμως να υπάρχει λοίμωξη και αυτό μας παραπλανά, καθώς μία αμυγδαλίτιδα είναι από τις πιο κοινές λοιμώξεις, που προκαλούν κυρίως ιώσεις. Οπότε ένα παιδάκι που έχει πυρετό και πονάει ο λαιμός του, αν τυχαία βρεθεί και strep test, καλλιέργεια φαρυγγικού, μπορεί να θεωρηθεί στρεπτοκοκκική λοίμωξη, χωρίς να είναι.

Συνεκτιμάται λοιπόν η κλινική εικόνα του παιδιού. Η εμπειρία του παιδίατρου μπορεί να ξεχωρίσει εάν και εφόσον πρόκειται για κάτι τέτοιο και πότε πρέπει να χορηγηθεί αγωγή, δηλαδή αντιβίωση.

Ένας φορέας μπορεί επίσης, να μεταδώσει οποιονδήποτε μικροοργανισμό, είτε είναι μικρόβιο, είτε ιός, με πολύ μικρότερες βέβαια πιθανότητες, από κάποιον που νοσεί και στον οποίον η συγκέντρωση του μικροβιακού φορτίου είναι πολύ- πολύ μεγαλύτερη και άρα μεταδίδει πολύ περισσότερο».

Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με την κ. Παρδάλη, οποιαδήποτε στρεπτοκοκκική λοίμωξη, η οποία επιβεβαιώνεται, θα πρέπει να θεραπεύεται, δεδομένου ότι  η διάγνωση και η θεραπεία είναι πάρα πολύ εύκολες.

Στρεπτόκοκκος: Τι είναι, πώς κολλάει και πότε κάνουμε strep test

«Τα συμπτώματα της απλής μορφής μιας στρεπτοκοκκικής λοίμωξης είναι μία αμυγδαλίτιδα. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδάκι θα έχει πονόλαιμο, θα δυσκολεύεται να καταπιεί, θα έχει πυρετό. Σε αυτήν την περίπτωση, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για στρεπτοκοκκική λοίμωξη, πρέπει να θεραπευτεί.

Η οστρακιά είναι επίσης μία άλλη λοίμωξη όπου έχουμε εξάνθημα στο δέρμα. Αν λοιπόν ένας γονιός δει ένα εξάνθημα το οποίο μοιάζει με αυτό του ηλιακού εγκαύματος, έχει δηλαδή ερυθρό δέρμα και σπυράκια που επαίρονται, έχει πυρετό και πονάει ο λαιμός του, αυτό μπορεί να είναι οστρακιά και χρήζει αντιμετώπισης.

Η πιο σοβαρή και πιο επικίνδυνη είναι η διεισδυτική νόσος. Πρόκειται για την περίπτωση που καταλήγει σε σηψαιμία, όπου ένα παιδάκι έχει πάρα πολύ κακή κλινική κατάσταση. Θα είναι ένα παιδί δηλαδή που θα έχει πολύ υψηλό πυρετό, δεν θα είναι καλά, δεν θα τρώει, θα έχει πάρα πολύ κακό χρώμα. Οι γονείς θα πρέπει να δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στο χρώμα του παιδιού αν είναι νωθρό ή αν κάνει έμετους.

Όλα αυτά είναι συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον γιατρό ούτως ή άλλως. Τα παιδιά είναι πάρα πολύ ευμετάβλητοι οργανισμοί και ως προς την καλή έκβαση και ως προς το αντίθετο.

Ο στρεπτόκοκκος αν ξεπεράσει την άμυνα του οργανισμού και μπει στο αίμα τότε κάνεις σήψη και αυτή μεταφέρεται σε όλα τα όργανα. Ο στρεπτόκοκκος έχει και μία άλλη ιδιότητα, εκκρίνει μία τοξίνη, κάνει μία τοξιναιμία, που λειτουργεί σαν δηλητήριο στον οργανισμό. Σε αυτήν την περίπτωση και αντιβιοτικά να δώσεις, που σκοτώνουν τον μικροοργανισμό, παράλληλα έχει ξεκινήσει και μία τοξική δράση του, που προσβάλει πολύ βασικά όργανα, όπως είναι το καρδιαγγειακό. Όταν υπάρχει πολυοργανική προσβολή, εκεί είναι λίγο δύσκολα να τα καταφέρει ο οργανισμός.

Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα του στρεπτόκοκκου και του σταφυλόκοκκου, γιατί κι αυτός μπορεί να κάνει τοξικό σοκ και να καταλήξει ένα παιδί, αλλά και ένας ενήλικας. Σε περίπτωση που ξεφύγει από την τοπική λοίμωξη, όπως είναι ο λαιμός, το δέρμα και γενικευθεί, ξεπεράσει δηλαδή τη γραμμή της άμυνας του οργανισμού, είτε γιατί δεν μπορούσε ο ίδιος ο οργανισμός να ανταπεξέλθει, είτε γιατί δεν έλαβε βοήθεια, δηλαδή αντιβίωση, τότε μπορεί να προχωρήσει και αυτό ισχύει σε κάθε λοίμωξη και κυρίως στα μικρόβια, που μπορεί να κάνουν μικροβιαιμία, σηψαιμία» κατέληξε η κ. Παρδάλη.

Ημαθία: «Μη αναστρέψιμη η κατάσταση του 8χρονου»

Ημαθία: Επτά παιδιά με στρεπτόκοκκο – Τα έξι από το περιβάλλον του 8χρονου

Στο μεταξύ επτά ακόμα παιδιά έχουν προσβληθεί από στρεπτόκοκκο στην Ημαθία και τα έξι από αυτά είναι από το περιβάλλον του 8χρονου που πέθανε την Κυριακή, σύμφωνα με πηγές του ΕΟΔΥ.

Τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διενεργείται έλεγχος βάσει πρωτοκόλλου ενώ ελέγχονται και οι επαφές τους.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top