Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο

Τι ανέφερε για τον στρεπτόκοκκο και τα συμπτώματά του η παιδίατρος Άννα Παρδάλη / Βίντεο: Action24

«Ο στρεπτόκοκκος είναι σε έξαρση εδώ και αρκετούς μήνες, από τον Ιανουάριο θα έλεγα, με κύματα τα οποία έχουν υφέσεις και εξάρσεις», ανέφερε η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη.

«Ξέρουμε όλοι ότι μια ακραία έκφραση της νόσου μπορεί να είναι σηπτική κατάσταση από την οποία να κινδυνεύσει να χάσει τη ζωή του ένα παιδί», πρόσθεσε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στρεπτόκοκκος: Έξι θάνατοι παιδιών το 2023 - Τι να προσέχουν οι γονείς

Όπως εξήγησε, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να κάνει όλων των ειδών τα συμπτώματα και μπορεί να μιμηθεί και τη γαστρεντερίτιδα. «Δεν αποκλείεται όμως να έχει προηγηθεί και μια αλλοίωση, η οποία να έριξε το ανοσοποιητικό», τόνισε.

Εισαγγελική παρέμβαση για τον 8χρονο που πέθανε από στρεπτόκοκκο

Ημαθία: «Μπορεί να ήταν ακραία εξέλιξη του στρεπτόκοκκου ο θάνατος του 8χρονου»

Όσον αφορά τον θάνατο του 8χρονου στην Ημαθία από στρεπτόκοκκο τονίζει ότι «στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν έχουν καταλήξει τα συμπεράσματα, δηλαδή υπάρχει ένα εργαστηριακό εύρημα. Πολλές φορές, όμως, μπορεί ένα εργαστηριακό εύρημα να μην είναι αυτό η κύρια αιτία που θα έχει κινδυνεύσει η ζωή, να είναι μια σειρά από πράγματα και γεγονότα».

Οι στρεπτοκοκκικές και ιογενείς λοιμώξεις που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο

«Μπορεί να ήταν μια ακραία εξέλιξη», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «θα δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Όμως κατά κανόνα όταν ενεργοποιούνται οι γονείς και ενημερώνουν και προσφεύγουν γρήγορα σε όσο το δυνατόν πιο οργανωμένες δομές υγείας, τα πράγματα πάνε καλά».

Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα στα παιδιά

«Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που προσβάλλει όλες τις ηλικίες. Καταλαβαίνουμε όμως ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα και πιο ευμετάβλητα. Όσο συνέρχονται πολύ εύκολα τόσο μπορεί να “βουτήξουν” σε μια πολύ άσχημη κατάσταση. Τα κλασικά συμπτώματα έχουν να κάνουν με αμυγδαλίτιδα και με εξάνθημα στο δέρμα, την οστρακιά.

Οι πολύ σοβαρές όμως μορφές έχουν μια πολύ γενικευμένη εικόνα και αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουν οι γονείς. Δηλαδή συμπτώματα όπως είναι εμετοί, υψηλός πυρετός, κακό χρώμα, ένα παιδί το οποίο δεν τρώει, είναι νωθρό, όλα αυτά είναι σημάδια ότι το παιδί δεν είναι καλά και δεν αφορά μόνο το στρεπτόκοκκο, αφορά οποιαδήποτε σοβαρή μορφή μιας μικροβιακής λοίμωξης», υπογράμμισε, τονίζοντας πως «ο πυρετός από μόνος του δε λέει κάτι».

Όσο για το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς η αντιπρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής εξήγησε ότι «σωστά οι γονείς κάνουν Strep Test (γρήγορο τεστ Στρεπτόκοκκου), αλλά από εκεί και έπειτα δεν πρέπει να υπάρξει πανικός. Σε μια εποχή έξαρσης του στρεπτόκοκκου, αν κάνει κανείς έλεγχο, στον φάρυγγα των παιδιών, μπορεί τα μισά παιδιά να είναι φορείς. Αυτό δε σημαίνει ότι δικαιολογεί τα συμπτώματα πάντα και για αυτό πρέπει να συνεκτιμάται η κλινική κατάσταση με τον παιδίατρο και κυρίως να παρακολουθείται βήμα βήμα».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top