Σεισμός Κρήτη: Ολονύχτιος «χορός» Ρίχτερ – Κλειστά τα σχολεία στις Μοίρες

Τουλάχιστον 25 μετασεισμοί – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ώρες αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι του Ηρακλείου όλο το βράδυ, εξαιτίας των μετασεισμών που σημειώθηκαν μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ. Τα σχολεία στις Μοίρες θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Κρήτη

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 21:58 και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 7 χλμ. νότια – νοτιοδυτικά από τις Μοίρες. Το εστιακό του βάθος ήταν 8,9 χλμ. Η δόνηση ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή στο Ρέθυμνο, αλλά και στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης. 

 

 

Σεισμός Κρήτη: Κλειστά τα σχολεία στις Μοίρες μέχρι νεωτέρας

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία στο δήμο Φαιστού μετά τον μεγάλο σεισμό έντασης 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο δήμαρχος, Γρηγόρης Νικολιδάκης, με ανακοίνωσή του ενημέρωσε πως λόγω του σεισμού στο Ηράκλειο θα γίνουν άμεσα οι απαραίτητοι έλεγχοι για τα σχολεία. 

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Λόγω της συνεχούς σεισμικής δόνησης που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της Μεσσαράς, αλλά και για προληπτικούς λόγους, ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σήμερα Παρασκευή 19 Μαΐου και μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης.

Πιο συγκεκριμένα, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλες τις κοινότητες και δημοτικές ενότητες του Δήμου Φαιστού θα παραμείνουν κλειστά για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές από τη σεισμική διεργασία».

Σεισμός Κρήτη: Τουλάχιστον 25 μετασεισμοί – 4,3 Ρίχτερ ο μεγαλύτερος

Σύμφωνα με τα στοιχεία όλο το βράδυ σημειώθηκαν τουλάχιστον 25 μετασεισμοί. 

Η ώρα του σεισμού - cretalive.gr

Τις πρώτες δύο ώρες μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ καταγράφηκαν περί 10 μετασεισμοί, από τους οποίους τρεις ξεπέρασαν τα 3 Ρίχτερ, ενώ μέχρι τις 03:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής οι μετασεισμοί είχαν φτάσει τους 18 με τον πιο ισχυρό μεγέθους 4,3 Ρίχτερ να σημειώνεται στις 02:53, με επίκεντρο 6 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοανατολικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου.

Σεισμός Κρήτη: Κατέρρευσε τμήμα ταράτσας

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αναστάτωση επικράτησε στα Καμίνια Ηρακλείου, όταν κατέρρευσε τμήμα ταράτσας από σπίτι, παρασύροντας και το μπαλκόνι. 

Από τον σεισμό κατέρρευσε τμήμα ταράτσας σπιτιού στα Καμίνια Ηρακλείου - cretalive.gr

Από τον σεισμό κατέρρευσε τμήμα ταράτσας σπιτιού στα Καμίνια Ηρακλείου - cretalive.gr

Σύμφωνα με το cretalive.gr στο συγκεκριμένο σπίτι διαμένει οικογένεια, που εκείνη την ώρα βρισκόταν μέσα και από καθαρή τύχη δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός. 

Από τύχη δεν υπήρξαν τραυματίες στα Καμίνια Ηρακλείου, όπου κατέρρευσε από τον σεισμό τμήμα ταράτσας - cretalive.gr

Από τύχη δεν υπήρξαν τραυματίες στα Καμίνια Ηρακλείου, όπου κατέρρευσε από τον σεισμό τμήμα ταράτσας - cretalive.gr

Το περιστατικό καταγράφηκε λίγη ώρα μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που έγινε αισθητός και στην πόλη του Ηρακλείου.

Σεισμός Κρήτη: Τι λένε οι σεισμολόγοι

Αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Α. Τσελέντης σε ανάρτησή του προειδοποίησε για αρκετούς μετασεισμούς, εξηγώντας πως η σεισμική ακολουθία ξεκίνησε πριν από δύο μέρες. 

Ζήτησε επίσης από τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγο του κακού δομικού ιστού της περιοχής. 

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος από την πλευρά του, σε ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα προστασία από τις τοπικές αρχές και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση του φαινομένου από τους επιστήμονες. 

Λέκκας: «Παρακολουθούμε το φαινόμενο»

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας ενημερώθηκε για την κατάσταση των περιοχών που βρίσκονται σε σεισμική διέγερση στην Κρήτη και πρόσθεσε πως δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές. 

Όπως τόνισε, η σεισμική διέγερση παρατηρείται από το βράδυ της Τετάρτης, οπότε και σημειώθηκε ένας σεισμός 4,2 Ρίχτερ. Ο κ. Λέκκας ήταν καθησυχαστικός και σημείωσε πως οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή το φαινόμενο. 

Να σημειωθεί ότι ο κ. Λέκκας θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί την περιοχή για να κάνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Σεισμός Κρήτη: Μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα

Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, ένα μήνυμα χτύπησε στα κινητά τηλέφωνα όπου καλούσε τους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας, ενώ το εκτιμώμενο μέγεθος του σεισμού ήταν οι 5 βαθμοί της Κλίμακας Ρίχτερ.


Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top