Τέμπη: Nέα εξέταση DNA ζητούν συγγενείς θυμάτων - Τι ισχύει για τα φέρετρα

«Δεν υπάρχει απαγόρευση να ανοίξουν το φέρετρο», απαντά ο Πλεύρης

Όσα είπε στο Mega ο δικηγόρος κάποιων οικογενειών θυμάτων στην τραγωδία των Τεμπών

Η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη στέρησε 57 ανθρώπους από τις οικογένειες, τους συγγενείς και τους φίλους τους. Σύμφωνα με τον δικηγόρο οικογενειών αρκετών θυμάτων, Ανδρέα Θεοδωρόπουλο, οι συγγενείς ζητούν νέα εξέταση DΝΑ, καθώς αμφισβητούν αν είναι οι δικοί τους άνθρωποι στα κλειστά φέρετρα που παρέλαβαν.

Τέμπη: Σπαραγμός στην κηδεία της Ελπίδας - Υποβασταζόμενοι οι γονείς της

Ειδικότερα, όπως είπε ο δικηγόρος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»: «Υπάρχουν αμφιβολίες από δικούς μου εντολείς, εάν και κατά πόσο η απόφαση αυτή της κυβέρνησης να μην ανοιχθούν τα φέρετρα και εάν τα μέλη που έχουν σταλεί στους συγγενείς, είναι όντως τα παιδιά τους. Η κ. ανακρίτρια έκανε το αίτημα κάποιων συγγενών δεκτό και αναμένεται η διάταξη. Επειδή δεν έχουν γίνει κηδείες για να διαπιστωθεί το DNA εάν είναι αυτά τα θύματα, είμαστε σε αναμονή των αποτελεσμάτων».

Τέμπη: Πόσοι είναι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι - Η επίσημη ενημέρωση

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλου, υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν κάνει κηδείες και περιμένουν τη νέα εξέταση DNA, για να βεβαιωθούν ότι πρόκειται για τους δικούς τους ανθρώπους.

Σύσταση ή απαγόρευση να μείνουν κλειστά τα φέρετρα; 

Την ίδια ώρα, σύγχυση επικρατεί για το ζήτημα των κλειστών φερέτρων και το αν πρόκειται για σύσταση ή απαγόρευση.

«Ο κ. Θεοδωρόπουλος επεσήμανε για το γεγονός πως, «υπάρχει εντολή να μην ανοιχθούν από τους συγγενείς τα φέρετρα. Εμείς ζητάμε να γίνει εξέταση DNA εκ νέου για να διαπιστωθεί αν είναι τα παιδιά τους. Η πληροφορία από τους γονείς είναι να μην ανοιχθούν τα φέρετρα. Καταφύγαμε στην κ. ανακρίτρια για να καταφέρουμε να διενεργήσουμε το τεστ DNA. Αυτό μου μετέφεραν οι γονείς. Δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό αυτό, γιατί ο κάθε συγγενής έχει δικαίωμα να δει τι βρέθηκε από τον άνθρωπό του» είπε ο δικηγόρος. 

Λουλούδια για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών στις ράγες του σταθμού της Λάρισας/ Eurokinissi

Λουλούδια για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών στις ράγες του σταθμού της Λάρισας/ Eurokinissi

«Από αυτούς που εκπροσωπώ σίγουρα 5 κηδείες δεν έχουν γίνει. Έχουν ταυτοποιηθεί όλοι, οι δύο οικογένειες ζητούν τεστ DNA, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να προχωρήσουν στις κηδείες. Αναμένεται να αλλάξει η απόφαση της ανακρίτριας και να οριστεί ειδικός Εφέτης, ο οποίος θα διενεργήσει μία ανάκριση με την οποία εμείς οι συνήγοροι να έχουμε μία εκτενέστερη ενημέρωση», είπε.

Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος μίλησε στην ίδια εκπομπή , «δεν υπάρχει απαγόρευση στους συγγενείς να ανοίξουν τα φέρετρα των οικείων τους». 

«Επειδή η κατάσταση αυτών των νεκρών δεν ήταν αναγνωρίσιμη, υπάρχει ένα πρωτόκολλο βάσει του οποίου μπορεί η αναγνώριση να γίνει με εξέταση DNA. Όταν παραδίδονταν οι σοροί στα φέρετρα, υπήρχαν ψυχολόγοι που εξηγούσαν στις οικογένειες σε τι κατάσταση ήταν τα θύματα. Για να μην υποστούν έντονη ψυχολογική πίεση, τους ενημέρωναν, έτσι ώστε αν θέλουν να πάνε απευθείας στην ταφή», εξήγησε ο κ.Πλεύρης.

Τέμπη: Μήνυση στον Κώστα Καραμανλή από πατέρα θύματος

«Θα κινηθούμε νομικά και θα αναζητήσουμε ποινικές ευθύνες γι΄ αυτό το φρικτό δυστύχημα, είτε είναι πολιτικό πρόσωπο, είτε είναι από τον ΟΣΕ. Ο κ. Ασλανίδης, που έχασε τον γιο του στο δυστύχημα, μού έδωσε εντολή να καταθέσω μήνυση και ύστερα αγωγή στον κ. Κώστα Καραμανλή, τον πρώην υπουργό Μεταφορών,  ο οποίος πριν από το δυστύχημα είχε εγγυηθεί ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι ασφαλείς για τον ελληνικό λαό. Επίσης θα καταθέσουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου», κατέληξε ο δικηγόρος θυμάτων της τραγωδίας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top