Τέμπη - Αποκλειστικό Star: Οι ισχυρισμοί του σταθμάρχη

«Αμέλειά μου να μη δώσω γραπτό υπόδειγμα στον μηχανοδηγό»

Οι ισχυρισμοί του σταθμάρχη - Το ρεπορτάζ της Τασούλας Παπανικολάου στο Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Κάθε μέρα που περνά οι πληροφορίες που έρχονται στο φως για την τραγωδία των Τεμπών εξοργίζουν. Το Star αποκαλύπτει τι ισχυρίστηκε ο σταθμάρχης Λάρισας τις πρώτες ώρες μετά τη σύλληψή του από τις Αρχές.

Σε εφέτη ανακριτή οι έρευνες για τα Τέμπη - Ποιοι μπαίνουν στο «κάδρο»

Η Τασούλα Παπανικολάου έχει το αποκλειστικό ρεπορτάζ. 

Λίγο πριν ξεκινήσει η αμαξοστοιχία, μία δικλείδα ασφαλείας ήταν να δοθεί στον μηχανοδηγό ή τον βοηθό του ένα υπόδειγμα όπως το ονομάζουν οι σιδηροδρομικοί στη γλώσσα τους. Λέγεται δελτίο ειδοποιήσεως και μέσα σε αυτό γράφονται οι οδηγίες του σταθμάρχη προς τον μηχανοδηγό. Ρωτήθηκε λοιπόν o σταθμάρχης από τους αστυνομικούς:

Ερώτηση: Γιατί δε δώσατε γραπτό υπόδειγμα στον μηχανοδηγό πληροφορώντας τον για τη διπλή γραμμή ανόδου;

Σταθμάρχης: Αμέλειά μου.Υπήρχαν και άλλα τρένα στον σταθμό και έπρεπε να διευθετηθούν πού θα μπουν.

Τέμπη

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι γνωρίζετε καλά τον πίνακα κυκλοφορίας;

Σταθμάρχης: Με όση επάρκεια μπορούσα να λάβω κατά την εκπαίδευσή μου. 

Ερώτηση: Τότε πώς διατεθήκατε σε κανονική υπηρεσία και όχι με κάποιον πιο έμπειρο;

Σταθμάρχης: Αυτό το ερώτημα να απαντηθεί από τη Διοίκηση.

Ερώτηση: Ελέγξατε για να βεβαιωθείτε αν τα κλειδιά της κύριας γραμμής είχαν όντως γυρίσει στην κύρια γραμμή;

Σταθμάρχης: Δεν το θεώρησα σκόπιμο. Εμπιστεύομαι τις ενδείξεις.

Σταθμάρχης: Είμαι συντετριμμένος  ψυχολογικά. Επιφυλάσσομαι να ανασύρω στη μνήμη περισσότερες λεπτομέρειες.

Τέμπη: Νέα καταγγελία για τον σταθμάρχη - Τι αποκάλυψε συνάδελφός του

Στις φυλακές Λάρισας ο σταθμάρχης - «Μπορεί να γύρισα το κλειδί, αλλά να μην πρόσεξα τις ενδείξεις»

Στις φυλακές Λάρισας βρίσκεται από το πρωί ο κατηγορούμενος σταθμάρχης για την αδιανόητη τραγωδία στα Τέμπη. 

Στη μαραθώνια απολογία του ο σταθμάρχης κλήθηκε να απαντήσει στο βασικό ερώτημα: Γύρισε ή όχι το κλειδί; Το Star αποκαλύπτει την απάντησή του. 

Τέμπη: Στέρεψαν τα δάκρυα - Μαζί η κηδεία του Νικήτα και της Kέλλυς

«Θυμάμαι να έκανα όλες τις απαραίτητες κινήσεις μηχανικά. Η κονσόλα του κέντρου ελέγχου είχε προβλήματα. Μπορεί να γύρισα το κλειδί, αλλά να μην πρόσεξα τις ενδείξεις. Βρισκόμουν στο πόστο μου και ήμουν σε εγρήγορση λόγω της βλάβης που είχε γίνει στα καλώδια στο Παλαιοφάρσαλο και υπήρχε η αναγκαστική μονοδρόμηση. Θυμάμαι να έκανα ό,τι χρειαζόταν μηχανικά, γι’ αυτό το λόγο, θα ήταν ανέντιμο από πλευράς μου μετά από αυτή την τραγωδία να είμαι κάθετος για τις κινήσεις που έκανα», φέρεται να είπε ο σταθμάρχης στην ανακρίτρια.

To ρεπoρτάζ του Αλέξανδρου Γύγου στο Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ο σταθμάρχης υποστήριξε επίσης ότι τον άφησαν μόνο του ενώ έπρεπε να είναι μαζί του μέχρι τις 23:00 - όπως όριζαν οι βάρδιες -  άλλοι δύο σταθμάρχες καθώς ο ίδιος δεν είχε την εμπειρία να διαχειριστεί τα 4 δρομολόγια. Ο τελευταίος  σταθμάρχης έφυγε στις 22:30 ενώ έδωσε απαντήσεις και για το αν εγκατέλειψε το πόστο του. 

«Ποτέ δεν εγκατέλειψε την θέση του, ο άνθρωπος ήταν εκεί συνεχώς και μέσα σ΄ ένα σατανικό χρονικό διάστημα περίπου 20 λεπτών ήταν επιφορτισμένος με την ασφάλεια όλης της κεντρικής Ελλάδος», είπε ο δικηγόρος του, Στέφανος Παντζαρτζίδης.

Ο σταθμάρχης εκπροσωπείται από τρεις δικηγόρους. Δύο δικηγόρους από τη Λάρισα και από τον καθηγητή Ποινικού Δικαίου Αριστοτέλη Χαραλαμπάκη, ο οποίος αναφέρει σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων: 

«Είναι προφανές ότι η δική του ευθύνη, στο μέτρο που υπάρχει, καλύπτει ένα μικρό μόνο μέρος του όλου φάσματος εγκληματικών ελλείψεων, λαθών και παραλείψεων που συνδέονται με το τραγικό αυτό δυστύχημα. Αυτά όμως θα αναδειχθούν τις επόμενες ημέρες μέσα από τις σχετικές έρευνες». 

Η ανακρίτρια έχει διατάξει να γίνουν πραγματογνωμοσύνες τόσο στον πίνακα κυκλοφορίας όσο και στο σημείο που γυρίζουν τα κλειδιά. Επιπλέον  περιμένει τις απομαγνητοφωνήσεις από τις συνομιλίες αλλά και το βιντεοληπτικό υλικό  από το σταθμαρχείο.

Ο σταθμάρχης από το πρωϊ βρίσκεται στις φυλακές Λάρισας και τον έχουν εξετάσει ψυχολόγος και κοινωνιολόγος, ενώ θα εποπτεύεται από υπαλλήλους όλο το 24ωρο ώστε να μην κάνει κακό στον εαυτό του.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top