Μαγιορκίνης: Πότε πρέπει να κάνουν τεστ για στρεπτόκοκκο τα παιδιά

«Σπάνια επιπλοκή ο θάνατος της 6χρονης από στρεπτόκοκκο»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλά για τον στρεπτόκοκκο και τον πρώτο θάνατο στη χώρα μας / Βίντεο Ερτ

Ως σπάνια επιπλοκή της νόσου περιέγραψε τον θάνατο της 6χρονης από στρεπτόκοκκο στη Θεσσαλονίκη ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής εξήγησε τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς, περιγράφοντας τα συμπτώματα.

Πρώτος θάνατος στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο - Θύμα ένα εξάχρονο κορίτσι

«Όλοι έχουμε περάσει μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Η πιο κοινή είναι αυτή της αμυγδαλίτιδας, για την οποία χρειάζεται να πάρουμε και αντιβίωση. Το περιστατικό αυτό αποτελεί μία σπάνια μορφή της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης. Στην Ελλάδα με ένα περιστατικό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε ότι έχουμε αύξηση σε σχέση με άλλες χρονιές, είμαστε απλά σε αναμονή για να δούμε αν θα δούμε και άλλα περιστατικά. Προς το παρόν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αύξηση. Είναι απλά μία αύξηση της συχνότητας σε άτομα που δεν εκτέθηκαν σε προηγούμενες χρονιές. Αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο», ξεκαθάρισε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην Ερτ.

Στρεπτόκοκκος Α: Ποια είναι τα συμπτώματα και τι να προσέξουν οι γονείς

Στρεπτόκοκκος: Πώς αντιμετωπίζεται και πότε πρέπει να κάνουμε τεστ

Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, ο στρεπτόκοκκος Α' είναι μία κοινή λοίμωξη, η οποία στην Ελλάδα δεν επιτηρείται από τον ΕΟΔΥ. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι από τις λίγες χώρες όπου ο στρεπτόκοκκος επιτηρείται, μιλάνε για αύξηση, με πιθανότερο σενάριο ότι τα παιδιά σε προηγούμενες χρονιές δεν το έχουν περάσει. Δηλαδή είναι περιστατικά που θα εμφανίζονταν έτσι κι αλλιώς, αλλά θα εμφανίζονταν τις προηγούμενες χρονιές», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Τόνισε, δε, ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Όμως εάν ο πυρετός επιμένει, θα πρέπει οι γονείς να μιλήσουν με τον παιδίατρο για να δουν εάν χρειάζεται να κάνουν το ειδικό τεστ, το streptest που θα κρίνει κι αν πρέπει ο ασθενής να πάρει αντιβίωση.

Αναφερόμενος στον τρόπο μετάδοσης του στρεπτόκοκκου, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε πως, όπως με όλα τα μολυσματικά νοσήματα, δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να μην κολλήσει στρεπτόκοκκο κατά τη διάρκεια της ζωής του τουλάχιστον μία φορά και κατά πάσα πιθανότητα πολλές φορές. «Οπότε είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο το οποίο δεν έχουμε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε τελείως, παρά μόνο να το περιορίσουμε σχετικά. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που συμβαίνουν σπάνιες επιπλοκές, είναι περιστατικά που θα συμβούν έτσι κι αλλιώς σε ένα πολύ πολύ μικρό ποσοστό». 

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος

Εάν κάποιος έχει οστρακιά ή κάποιο στρεπτόκοκκο της ομάδας Α είναι πιθανό να το μεταδόσει στους άλλους, ανέφερε ο καθηγητής τονίζοντας το πιο πιθανό είναι όμως οι άνθρωποι του περιβάλλοντος να έχουν αυτό που λέμε απλό αποικισμό, δηλαδή να μην εμφανίσουν ούτε καν λοίμωξη.

«Γιατί και το μεγαλύτερο ποσοστό των λοιμώξεων με αυτό τον στρεπτόκοκκο γίνονται ασυμπτωματικά, δηλαδή αποικίζουν το φάρυγγα, το ρινοφάρυγγα και μετά από λίγο καιρό περνάει. Ακόμα λοιπόν και αυτό σε αυτή την περίπτωση το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουν οι γονείς streptest εάν χρειάζεται, αλλά και πάλι το αρνητικό δεν θα πει κάτι, ιδίως στις περιπτώσεις του αποικισμού. Όσον αφορά να το πούμε έτσι, στην ιχνηλάτηση της λοίμωξης αντιμετωπίζουμε μόνο τις λοιμώξεις, οι οποίες έχουν συμπτώματα, όπως πυρετό δηλαδή την αμυγδαλίτιδα», πρόσθεσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top