Πρώτος θάνατος στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο - Θύμα ένα εξάχρονο κορίτσι

Το παιδί υπέστη σηπτικό σοκ - Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τον πρώτο θάνατο παιδιού από στρεπτόκοκκο κατέγραψε στη χώρα μας ο ΕΟΔΥ / Kεντρικό δελτίο ειδήσεων Star 

Σε επιπλοκές λόγω στρεπτόκοκκου Α οφείλεται ο θάνατος 6χρονου κοριτσιού που είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Στρεπτόκοκκος Α: Πότε πρέπει οι γονείς να επικοινωνούν με γιατρό

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ο Οργανισμός ενημερώθηκε σήμερα από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με τον θάνατο εξάχρονου παιδιού που υπέστη σηπτικό σοκ.

Το περιστατικό θανάτου δηλώθηκε στο ECDC από τον ΕΟΔΥ, όπως προβλέπεται, καθώς η καλλιέργεια αίματος έδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS - Streptococcus pyogenes).

Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά και οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνται μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας. Εντούτοις, λόγω της πρόσφατης έξαρσης κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στρεπτόκοκκου της ομάδας Α από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Πέθανε 6χρονο κοριτσάκι - Είχε υψηλό πυρετό

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει συστάσεις για τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και τελεί σε εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση κρουσμάτων.

Στρεπτόκοκκος Α: Θάνατοι παιδιών σε Γαλλία και Ιρλανδία, μετά τη Βρετανία

Συμβουλές στους γονείς για τον στρεπτόκοκκο

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι γονείς σε περίπτωση λοίμωξης των παιδιών τους. Θα πρέπει να απευθύνονται στον παιδίατρο, ιδίως σε εμφάνιση πυρετού. 

στρεπτόκοκκος

Οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται στον παιδίατρο, ιδίως σε εμφάνιση πυρετού / Unsplash

Σύμφωνα με τις ιατρικές συμβουλές του Κώστα Νταλούκα, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων στο star.gr και τον Ανέστη Συμεωνίδη, τα παιδιά που νοσούν θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι και να επιστρέφουν σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία όταν είναι τελείως καλά, αναλόγως της συμβουλής του παιδιάτρου. 

Σημαντική είναι σε κάθε περίπτωση η πιστή εφαρμογή των μέτρων υγιεινής.

O εφιάλτης του στρεπτόκοκκου Α στην Ευρώπη

Σε εφιάλτη εξελίσσονται τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα στρεπτόκοκκου Α σε παιδιά, με τους θανάτους στην Ευρώπη να «σκαρφαλώνουν».

Εκτός από τη Βρετανία ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο και στη Γαλλία και την Ιρλανδία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top