Καιρός: Καταρρέει η πολική δίνη - Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

Η ανάλυση του μετεωρολόγου Σάκη Αρναούτογλου

Η πρόβλεψη του καιρού την Τετάρτη 15/2 από το Star

Ένα νέο μετεωρολογικό φαινόμενο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τέλος Φλεβάρη με αρχές Μάρτη. Τι είναι η πολική δίνη που καταρρέει και πώς μπορεί να επηρεάσει τον καιρό στη χώρα μας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου;

Καιρός: Έρχεται νέο ψυχρό κύμα το τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου αναφέρθηκε σε μια σημαντική αλλαγή του καιρού που αναμένεται προς τα τέλη του μήνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, δίνοντας νέα στοιχεία, καθώς η πολική δίνη καταρρέει.

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Καιρός: Τι είναι η πολική δίνη και πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα

Σε μια μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook, ο Σάκης Αρναούτογλου αναλύει τι είναι η πολική δίνη που καταρρέει και πώς αυτή η συνθήκη θα μας επηρεάσει τις επόμενες εβδομάδες: 

«Και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία επιμένουν ότι στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε η πολική δίνη θα καταρρεύσει και αυτό μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες στον καιρό στο βόρειο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ευρώπης προς τα τέλη Φλεβάρη - αρχές Μάρτη!

Τι είναι η πολική δίνη;

Η πολική δίνη είναι μια μεγάλη κυκλωνική περιοχή που περιστρέφεται σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο και εκτείνεται από το έδαφος έως την κορυφή της στρατόσφαιρας κι έχει συνήθως δύο διακριτά μοτίβα που εξαρτώνται από το υψόμετρο και τη θερμοκρασία των ανέμων.

Η πρώτη, που ονομάζεται ισχυρή πολική δίνη, βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, περίπου 30 χιλιόμετρα στη μέση στρατόσφαιρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Έχει κυκλικό σχήμα, η θερμοκρασία πέφτει γρήγορα προς τον εσωτερικό πυρήνα του και οι ισχυρότεροι άνεμοι βρίσκονται συνήθως στην εξωτερική άκρη του. Αυτή η ισχυρή περιστροφή περιορίζει - συγκρατεί τις ψυχρές αέριες μάζες μόνο στις πολικές περιοχές, διατηρώντας ήπιες καιρικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Καναδά αλλά και στην Ευρώπη.

Η δεύτερη, η ασθενής πολική δίνη (εικόνα δεξιά), συνδέεται με τις θερμές περιόδους της στρατόσφαιρας, οι οποίες είναι ξαφνικές θερμάνσεις της πολικής στρατόσφαιρας που προκαλούν αποδυνάμωση της δίνης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 5 χιλιομέτρων (σε χαμηλότερα υψόμετρα αλληλεπιδρά περισσότερο με τα βουνά και το έδαφος) και με ασθενείς ανέμους, προκαλεί την πτώση του ψυχρού, πολικής προέλευσης αέρα προς τα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Αυτό το επεισόδιο προκαλεί έντονα, χειμερινού τύπου φαινόμενα και "κατεβασιές" πολικών αερίων μαζών ή και θερμές εισβολές σε περιοχές του βορείου ημισφαιρίου συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης. Φανταστείτε το στην πρώτη περιπτωση σαν μια μπάλα παγωτού σε χωνάκι. Οταν ξεκινά αυτή να λιώνει τότε σταγόνες παγωτού (στην προκειμένη περιπτωση ψυχρές αέριες μάζες) αρχιζουν και κατηφορίζουν σε ζώνες στο χωνάκι.

Στο τέλος της εβδομάδας που διανύουμε, ο αέρας 30 χιλιόμετρα πάνω από τον Βόρειο Πόλο αναμένεται να παρουσιάσει λοιπόν άνοδο της τάξεως των 50 βαθμών, με τα περισσότερα πλέον αριθμητικά μοντέλα να προβλέπουν ότι ο άνεμος θα αλλάξει διεύθυνση σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από τον 60ό παράλληλο. Και οι δύο αλλαγές μαζί ονομάζονται Major Warming.

Όπως έχετε καταλάβει , η ύπαρξη ισχυρής ή ασθενούς πολικής δίνης μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον καιρό κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών σε αρκετές περιοχές του βορειου Ημισφαιρίου αλλά και της Ευρώπης.

Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από την πολική δίνη τις επόμενες ημέρες για να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η εξέλιξη και για τη χώρα μας προς τα τέλη του μήνα και στις αρχές του επόμενου καθώς για λεπτομέρειες είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς ακόμα!».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top