Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων: Τι γίνεται με τις ελλείψεις φαρμάκων

«Φαρμακευτικές εταιρείες υποεφοδιάζουν συστηματικά την αγορά»

Βίντεο από MEGA για τις ελλείψεις φαρμάκων

Σε συνέντευξη τύπου  που παραχώρησε το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων αναφέρθηκε στις ελλείψεις των φαρμάκων και στις πραγματικές αιτίες αυτών, καθώς επίσης και στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς.

Γκάγκα: Νέες ΜΕΘ για παιδιά σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη

Στην τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στη φαρμακευτική αγορά αναφέρθηκε το προεδρείο, τονίζοντας ότι η κατάσταση ομαλοποιείται κυρίως στα αντιπυρετικά (παρακεταμόλη) και αντιβηχικά φάρμακα, ωστόσο δεν υπάρχει ιδιαίτερη βελτίωση στα παιδιατρικά αντιβιοτικά σιρόπια, τουλάχιστον μέχρι τώρα και εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη, όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Ελλείψεις φαρμάκων: «Στόχος της Ευρώπης η διασφάλιση της πρόσβασης»

Σημειώνεται ότι η λίστα του ΕΟΦ δείχνει ότι αρχίζει να λειτουργεί και φαίνεται ότι οι ασθενείς στρέφονται προς τα ελληνικά γενόσημα στη θεραπευτική κατηγορία των αντιπυρετικών και αντιβηχικών φαρμάκων, όπως αναφέρθηκε σε άλλο σημείο.

«Φαρμακευτικές εταιρείες υποεφοδιάζουν συστηματικά την αγορά»

Πάντως, το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Ακόμα μια πολύ σοβαρή αιτία που οδηγεί στις ελλείψεις φαρμάκων είναι ο ελλιπής εφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες εταιρίες που παρατηρείται την τελευταία πενταετία, με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκάριων έχει ήδη προβεί σε επίσημη καταγγελία κατά εννέα εταιρειών και αναμένονται τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων που εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας. 

Ελλείψεις φαρμάκων: Η απάντηση Κυριακίδου στην επιστολή Πλεύρη

Παράλληλα, ο σύλλογος αναφέρθηκε στη σημασία της τήρησης του νόμου και του ελέγχου. «Επαναλαμβάνουμε ότι η φαρμακευτική νομοθεσία προβλέπει τήρηση 3μηνου αποθέματος από τις βιομηχανίες, πώληση τουλάχιστον της συνταγογραφούμενης ποσότητας σε μηνιαία προσαυξημένη κατά 25% βάση και τέλος διαρκή ικανοποίηση των συνήθων  παραγγελιών των χονδρεμπόρων.», σημείωσε.

Ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη – Τι είπε ο Πλεύρης

Όπως σημείωσε το προεδρείο, οι Φαρμακαποθηκάριοι λειτουργούν πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των φαρμακείων και του Έλληνα ασθενή κι εκφράζουν θεσμικά, τεκμηριωμένα και με συνέπεια την βάσιμη αγωνία τους για τις εξελίξεις στις ελλείψεις φαρμάκων. «Ζητάμε την θέσπιση υποχρεωτικής, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα προϊόντα του θετικού καταλόγου αποζημίωσης.», υπογράμμισαν χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top