Γκάγκα: Νέες ΜΕΘ για παιδιά σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη

Παιδίατροι και σε κέντρα Υγείας για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία

Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

Τη δημιουργία νέων ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε η Μίνα Γκάγκα.

«Στην Ελλάδα τα κρεβάτια των παιδιατρικών ΜΕΘ που έχουμε διαχρονικά δεν ξεπερνούν το 60% σε πληρότητα. Τώρα που έχουμε πάρα πολλές λοιμώξεις, έχουμε πράγματι πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Η πίεση είναι κυρίως για τα εξωτερικά ιατρεία, για τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και για τη νοσηλεία», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Τα τελευταία 15 χρόνια είχαμε αυτά τα κρεβάτια και ποτέ δεν χρειάστηκε παραπάνω. Ήδη, όμως, δημιουργούνται στη Λάρισα 8 κρεβάτια παιδιατρικής ΜΕΘ που θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε άμεσα και δημιουργούνται επίσης και στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο που κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη Θεσσαλονίκη πολλά κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία δεν θα λειτουργούν όλα συνεχώς, αλλά θα υπάρχει δυνατότητα να αυξηθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ αν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Παιδίατροι και σε κέντρα Υγείας για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία

Η κυρία Γκάγκα είπε πως στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και στο Παίδων Πεντέλης υπάρχει πολύ μεγάλη αναμονή γιατί πηγαίνουν πολλοί γονείς τα παιδάκια τους, επειδή έχουν πυρετό.

ΕΟΦ: Η λίστα των φαρμάκων σε έλλειψη και τα υποκατάστατα τους

Όπως εξηγεί είναι σημαντικό «να μη στοιβάζονται τα παιδάκια πολλά στα νοσοκομεία για ήπια συμπτώματα».

«Βγάζουμε λοιπόν από τώρα ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας που θα λέμε σε ποια κέντρα Υγείας θα υπάρχει παιδίατρος. Και στα περισσότερα υπάρχει στο πρωινό ωράριο.».

Η ίδια, μάλιστα, ανακοίνωσε μέσα από τον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως παιδίατρος θα υπάρχει στα: 

-    Κέντρο Υγείας Πλατείας Αττικής
-    Κέντρο Υγείας Πατησίων
-    Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας

Τι είπε για τις ελλείψεις φαρμάκων 

«Ήδη μπήκαν 90.000 εισπνεόμενα φάρμακα στην αγορά. Υπάρχει παρακεταμόλη σε κάθε μορφή και, εάν δεν υπάρχει το σιρόπι που έχουν συνηθίσει τα παιδιά, έχει δώσει η Παιδιατρική Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία τη λύση στους γονείς να σπάσουν ένα αναβράζον δισκίο ή ένα μέρος ενός αναβράζοντος δισκίου στον χυμό που αρέσει στο παιδί και να το πιει», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη – Τι είπε ο Πλεύρης

Όσον αφορά το εάν θα πρέπει να ακριβύνουν κάποια φάρμακα, αλλιώς θα έχουμε ελλείψεις, η κυρία Γκάγκα είπε: «Κάποια φάρμακα είναι εξαιρετικά φθηνά. Μιλάμε για φάρμακα που είναι κάτω από 10 ή 5 ευρώ το κουτί, αυτά στο εξωτερικό πωλούνται τρεις και τέσσερις και δέκα φορές επάνω. Άρα μερικά πράγματα, αν δεν θέλουμε να μην τα έχουμε στην Ελλάδα και να τα φέρνουμε απ’ έξω πληρώνοντας 5 φορές παραπάνω, είναι καλό να τα αυξήσουμε λίγο. Μιλάμε για τα πολύ φτηνά φάρμακα όπου δεν θα υπάρχει ουσιαστικά αύξηση για τον πολίτη».

Τι είπε για το 6χρονο παιδί από τα Γρεβενά

Αναφερόμενη στην κριτική που ασκήθηκε για το παιδί από τα Γρεβενά σημείωσε: «Το παιδί στα Γρεβενά δυστυχώς έφτασε ουσιαστικά πολύ βαριά. Δεν είναι σωστό να μιλάμε για ιατρικά θέματα. Το παιδί όμως όπου και να ήταν η κατάληξη ήταν αυτή γιατί το παιδί είχε μείνει πολλή ώρα χωρίς οξυγόνο πριν φτάσει στο νοσοκομείο. Λυπάμαι πάρα πολύ για το παιδάκι».

Τσίπρας για 6χρονο από τα Γρεβενά: Μετέφεραν το παιδί στο Ρίο για μία ΜΕΘ

Συνεχίζοντας, είπε: «Το μετέφερε παιδίατρος εντατικολόγος διασωληνωμένο με καλά ζωτικά σημεία σε όλη τη διάρκεια. Η ζημιά είχε γίνει πριν διασωληνωθεί το παιδί. Λυπάμαι πάρα πολύ».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top