Γιατί υπάρχει έξαρση κορωνοϊού στην Κίνα; Τι συμβαίνει με τις μεταλλάξεις;

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί πού οφείλεται η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα / Βίντεο Ερτ

Για τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, τις νέες παραλλαγές, αλλά και την έξαρση της γρίπης στην Ελλάδα μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Κίνα: Κίνδυνος αύξησης νέων παραλλαγμένων στελεχών λόγω έκρηξης κρουσμάτων

Την ώρα που ο πλανήτης έχει επιστρέψει στην κανονικότητα μετά τα δύο χρόνια πανδημίας και αυστηρών περιορισμών, η Κίνα είναι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία της χώρας. 

Τι αποφάσισε η Κομισιόν για την έξαρση κορωνοϊού στην Κίνα

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε τη δική του επιστημονική εξήγηση για το φαινόμενο αυτό:

«Η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει ακολουθήσει αυτή την πολιτική zero Covid με αυστηρούς περιορισμούς, έκανε συνέχεια lockdown, κάνανε πολλά τεστ με αποτέλεσμα η φυσική ανοσία ή γενικά να πούμε η υβριδική ανοσία, ο συνδυασμός ανοσίας δηλαδή από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό να μην είναι σε καλά επίπεδα. Αυτό έχει σαν συνέπεια από τη στιγμή που αναστρέψανε τα μέτρα ο ιός να αρχίζει να εξαπλώνεται όπως εξαπλώνεται και στο υπόλοιπο μέρος του κόσμου, πιο γρήγορα, γιατί δεν υπάρχει αυτή η υβριδική ανοσία και αυτό έχει σαν συνέπεια να έχουμε μια μεγάλη έξαρση αυτή τη στιγμή στην Κίνα», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην Ερτ.

«Να έχουμε και στο μυαλό μας ότι ο κόσμος είναι 8 δισεκατομμύρια. Οι Κινέζοι είναι γύρω στο 1,5 στα υπόλοιπα 6,5 δισ. δεν υπάρχουν περιορισμοί και ο ιός κυκλοφορεί ελεύθερα και δεν έχουμε στόχο για εκρίζωση. Δεν το βλέπουμε. Άρα λοιπόν εγώ δεν διαβλέπω κάποιο κίνδυνο ιδιαίτερο από αυτή την κίνηση», υπογράμμισε.

Μαγιορκίνης: «Οι μεταλλάξεις στην Κίνα βρίσκονται ήδη και στην Ευρώπη και Αμερική»

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ακόμα ότι οι κυρίαρχες μεταλλάξεις στην Κίνα βρίσκονται και στην Ευρώπη και αντίστοιχα και στην Αμερική.

Δε φαίνεται η έξαρση αυτή τη στιγμή που υπάρχει στην Κίνα να συνοδεύεται από μια μετάλλαξη που δεν κυκλοφορεί στον υπόλοιπο κόσμο.

«Ποτέ δεν μπορέσαμε να προβλέψουμε τις μεταλλάξεις. Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές βγήκαν δεν μπορέσαμε να τις προβλέψουμε, αλλά υπάρχει ένα στοιχείο σε όλες αυτές τις μεταλλάξεις: δε σχετίστηκαν με έξαρση τέτοιου τύπου. Οι μεταλλάξεις αυτές ήρθαν από χρόνιες λοιμώξεις σε ανοσοκατεσταλμένους. Είναι δηλαδή ιδιαίτερα περιστατικά τα οποία δεν μπορούμε ούτε να τα προβλέψουμε και δεν σχετίζονται με τη μαζική εξάπλωση που βλέπουμε αυτή τη στιγμή στην Κίνα», επεσήμανε. 

Μαγιορκίνης: Τι είπε για την έξαρση της γρίπης στην Ελλάδα

Ο καθηγητής επιδημιολογίας αναφέρθηκε ακόμα και στη μεγάλη έξαρση της γρίπης που παρατηρείται στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως είπε, αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα προηγούμενα μέτρα δεν είχαμε τη γρίπη λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Τόνισε, δε, ότι το σύστημα υγείας είναι πλέον προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.

«H γρίπη αυτή τη στιγμή έχει μια από τις πιο μεγάλες εξάρσεις που έχουμε δει στην προ Covid εποχή γιατί τα δύο χρόνια που είχαμε Covid δεν υπήρχε κυκλοφορία της γρίπης λόγω των περιοριστικών μέτρων. Θα πρέπει να δούμε πόσο πιθανό είναι αυτό να δημιουργήσει μια πίεση στο σύστημα υγείας. Καταρχήν έχουμε ένα σύστημα υγείας πολύ πιο προετοιμασμένο από προηγούμενα χρόνια. Δεν έχουμε αναμονές για ΜΕΘ ενώ άλλες χρονιές υπήρχαν αναμονές για τις ΜΕΘ, για τη γρίπη. Δεν διαφαίνεται λοιπόν μια πίεση για το σύστημα υγείας, η οποία αυτό που αφορά και τον γενικό κόσμο είναι να χρειαστεί να πάρουμε κάποια μέτρα. Άρα μέτρα δεν διαφαίνονται πουθενά. Έχουμε δει πως κινήθηκε στην Αυστραλία, στο νότιο ημισφαίριο να θυμίσω ότι ο χειμώνας είναι ήταν το καλοκαίρι και είδαν ότι ήρθε η γρίπη δύο μήνες νωρίτερα. Είχαν μία από τις πιο έντονες γρίπες που έχουν ζήσει, αλλά ήταν πλήρως διαχειρίσιμη γιατί πλέον τα συστήματα υγείας έχουν ετοιμαστεί και εξοπλιστεί καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top