Τι αποφάσισε η Κομισιόν για την έξαρση κορωνοϊού στην Κίνα

«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση» - Διχασμός για τα μέτρα στην Ευρώπη

Η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, οδήγησε σε έκτακτη συνεδρίαση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και να εφαρμοστούν κοινά μέτρα ανάμεσα στα κράτη - μέλη, σε περίπτωση που αυτό κριθεί σκόπιμο. 

Έκτακτη συνεδρίαση της Κομισιόν για την έξαρση κορωνοϊού στην Κίνα

«O συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές είναι κρίσιμος. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας», τόνισε η επιτροπή μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

 

 

«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση»

«Ωστόσο, παραμένουμε σε επαγρύπνηση και θα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το φρένο έκτακτης ανάγκης, εάν χρειαστεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιολογεί την έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα σε μια προσπάθεια να εξορθολογιστεί ο έλεγχος των ταξιδιωτών από την Κίνα στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες του AP.

Ιταλία: Υποχρεωτικά τεστ covid-19 για επιβάτες που φτάνουν από Κίνα

Πάντως, η παραλλαγή BF7 Oμικρον, που αυτή τη στιγμή «σαρώνει» και προκαλεί «ασφυξία» στα νοσοκομεία της Κίνας, ήταν ήδη ενεργή στην Ευρώπη και η απειλή της δεν έχει αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διχασμός για τα μέτρα στην Ευρώπη

Σημειώνεται ότι η έκτακτη συνεδρίαση της Κομισιόν για την έξαρση των κρουσμάτων Covid στην Κίνα, μετά την απόφαση που έλαβε η Ιταλία σχετικά με την επιβολή υποχρεωτικών διαγνωστικών τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Μάλιστα, η πρωθυπουργός της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι, αυξάνει τις πιέσεις προς την ΕΕ, προκειμένου να ακολουθηθεί κοινή τακτική. «Είναι αποτελεσματική μόνο εάν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε η κ. Μελόνι, η οποία τόνισε ότι πολλοί από τους ταξιδιώτες καταλήγουν στην Ιταλία μέσω ανταποκρίσεων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.«Το μέτρο είναι ουσιώδες για τη διασφάλιση της εποπτείας και ταυτοποίησης τυχόν παραλλαγών του ιού, ώστε να προστατευθεί ο ιταλικός πληθυσμός», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Οράτσιο Σκιλάτσι.

Κίνα: Παγκόσμια ανησυχία για νέο κύμα κορωνοϊού - «Ασφυξία» στα νοσοκομεία

Πάντως, Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία έχουν κοινή γραμμή και φέρεται να έχουν διαφορετική θέση από αυτή της Ιταλίας, ενώ ούτε στη Φιλανδία και τη Νορβηγία εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής μέτρων στις αφίξεις ταξιδιωτών από την Κίνα. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι έχει αναπτυχθεί μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή σε αυτό το ξέσπασμα στην Κίνα … η οποία θα επέφερε αντίστοιχους ταξιδιωτικούς περιορισμούς», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας, Σεμπάστιαν Γκέλντε.

Παγκόσμια ανησυχία

Υπενθυμίζεται ότι η ανησυχία αναφορικά με την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα έχει κυριεύσει την υφήλιο. ΗΠΑ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ινδία κι άλλες χώρες λαμβάνουν μέτρα και ανακοινώνουν την υποβολή υποχρεωτικών τεστ ανίχνευσης Covid σε ταξιδιώτες από την Κίνα. 

Εικόνες από τα νοσοκομεία στην Κίνα / AP

Μάλιστα, η Μαλαισία ανακοίνωσε νέα μέτρα παρακολούθησης και επιτήρησης. Η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν συγκαταλέγονται, επίσης, στις χώρες που απαιτούν αρνητικό τεστ για τον ιό για τους επισκέπτες από την Κίνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top