Έκτακτη συνεδρίαση της Κομισιόν για την έξαρση κορωνοϊού στην Κίνα

Δείτε τις χώρες που θα υποβάλλουν τους ταξιδιώτες από την Κίνα σε τεστ

Παγκόσμια ανησυχία για το νέο κύμα κορωνοϊού στην Κίνα - Βίντεο από ΣΚΑΪ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα προκειμένου να «συζητηθούν (...) πιθανά μέτρα για να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση» των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Κίνα.

Ιταλία: Υποχρεωτικά τεστ covid-19 για επιβάτες που φτάνουν από Κίνα

«Υπό το φως της κατάστασης της πανδημίας στην Κίνα», η Κομισιόν οργανώνει σήμερα το πρωί συνεδρίαση ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από αντιπροσώπους των υπουργείων Υγείας των 27, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπός της. Σκοπός είναι να «συζητηθούν με τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες υγείας της ΕΕ πιθανά μέτρα, ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», όπως διευκρίνισε.

«Τσουνάμι» γρίπης και ιώσεων - Τι πρέπει να προσέχουμε

Σημειώνεται ότι μετά το ξαφνικό τέλος της πολιτικής «zero COVID» στην Κίνα στις αρχές του μήνα, που οδήγησε σε πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων, αρκετά κράτη εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο να εξαπλωθούν από τη γιγαντιαία χώρα της Ασίας στον υπόλοιπο κόσμο νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

ΗΠΑ, Ιταλία, Ινδία και Ιαπωνία: Υποχρεωτικό τεστ ανίχνευσης στους ταξιδιώτες από την Κίνα 

Πάντως, η Ιταλία ήδη αποφάσισε, χθες Τετάρτη, να υποχρεώσει όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια να υποβάλλονται σε τεστ. Μέτρο που είχε ήδη αναγγείλει η Ιαπωνία κι η Ινδία, ενώ κι οι ΗΠΑ το υιοθέτησαν χθες.

«Ασφυξία» επικρατεί στα νοσοκομεία της Κίνας λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού / AP, Dake Kang

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες πως οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα υποχρεούνται από τις 5 Ιανουαρίου να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για Covid-19, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων στην αχανή ασιατική χώρα και της ανησυχίας για την «έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων» από το Πεκίνο για την πορεία της πανδημίας.

Κίνα: Παγκόσμια ανησυχία για νέο κύμα κορωνοϊού - «Ασφυξία» στα νοσοκομεία

Από τα μεσάνυχτα της 5ης Ιανουαρίου, «όλοι οι ταξιδιώτες ηλικίας 2 ετών και άνω θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για Covid-19 στο οποίο υποβλήθηκαν εντός 48 ωρών πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα.», όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, ενώ αναφέρεται ότι το μέτρο ισχύει για τις πτήσεις από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

Σε υποχρεωτικά τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού θα υποβάλλονται οι ταξιδιώτες από την Κίνα / AP, Andy Wong, File

Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τηρείται στάση αναμονής. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνησή του, που διαβεβαίωσε πως «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top