Εύβοια: Περιπλέκεται το θέμα μετά τον βραδινό σεισμό, λένε οι σεισμολόγοι

«Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη» - Ταρακουνήθηκε και η Αττική

Τι δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας για τον χορό των Ρίχτερ στην Εύβοια

«Ο σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ Τρίτης είχε πιο μεγάλη ένταση σε σύγκριση με τον πρωϊνό» είπε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Τρίτης, στη νότια Εύβοια. Ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας πως μετά τον βραδινό σεισμό τα πράγματα «περιπλέκονται» και επί του παρόντος δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη σεισμική ακολουθία.

Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια - Αισθητός στην Αττική

Ειδικότερα, ο σεισμολόγος, μιλώντας στην ΕΡΤ, συνέστησε αρχικά «ψυχραιμία», ωστόσο συμπλήρωσε πως μετά τον βραδινό σεισμό «περιπλέκεται το θέμα. Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός».

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινόμενου» τόνισε ο κ. Λέκκας, ενώ πρόσθεσε ότι «ανάλογα με τα δεδομένα που θα έχουμε θα εκφέρουμε και μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη για το φαινόμενο. Πρέπει να δούμε την εξέλιξη της ακολουθίας για να δούμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Σε κάθε περίπτωση η περιοχή απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχει δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό. Δεν νομίζω να φτάσουμε σε μεγάλα μεγέθη».

«Είναι ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια. Δεν είναι μια εμφανής ρηξιγενής δομή στην επιφάνεια της Εύβοιας. Είναι ένα ρήγμα που είναι σε βάθος και ένα ρήγμα που δεν έχει δώσει κάποια σημαντική σεισμική δραστηριότητα σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων 150 ετών και γι’ αυτό είμαστε και επιφυλακτικοί γιατί δεν ξέρουμε τα χαρακτηριστικά του ρήγματος για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Εύβοια: Νέος μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ - 4,8 ο αρχικός σεισμός

Άκης Τσελέντης: «Oι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια»

Σε εκτιμήσεις για τον σεισμό προχώρησε με ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης.

«Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0,EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ. στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Όπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

 Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τον σεισμό στην Εύβοια:

«Μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ, νότια - νοτιοανατολικά της περιοχής Ζαράκων Ευβοίας, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές και το Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχει λάβει καμία κλήση. Πραγματοποιούνται περιπολίες από Πυροσβεστικές και Αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ανάλογα έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Με εντολή Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα όλες οι Ε.Μ.Α.Κ.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top