Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια - Αισθητός στην Αττική

Η δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια

Σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα νωρίς το πρωϊ προκαλώντας αναστάτωση στην Εύβοια / Βίντεο από κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Σεισμική δόνηση έντασης 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σημειώθηκε στην Εύβοια, όπου σήμερα το πρωί είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως και άλλοι σεισμοί. 

Εύβοια: Νέος μετασεισμός 4,4 Ρίχτερ - 4,8 ο αρχικός σεισμός  

Ο σεισμός που ήταν μεγάλης διάρκειας ταρακούνησε την Αττική και αναστάτωσε τους κατοίκους σε πολλές περιοχές, όπως φυσικά και στη Νότια Εύβοια.  

σεισμός

Το εστιακό βάθος του σεισμού είναι 5 χιλιόμετρα, και επίκεντρο τα 8 χλμ. ανατολικά νοτιοανατολικά του χωριού Ζάρακες στη νότια Εύβοια.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού ο σεισμός ήταν εντάσεως 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ. Λίγο αργότερα στην αναθεωρημένη λύση το Γεωδυναμικό ανέβασε το μέγεθος στα 5 Ρίχτερ.

Tο Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) κατέγραψε αρχικά τον σεισμό στα 5,3 Ρίχτερ, ωστόσο λίγο αργότερα αναθεώρησε στα 4,9 Ρίχτερ.

Λέκκας: «Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, περιπλέκεται το θέμα»

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ο σεισμός ήταν μεγαλύτερος από τον πρωινό.

Ερωτηθείς αν είναι ο κύριος σεισμός απάντησε: «Πλέον περιπλέκεται το θέμα, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη αν είναι ο κύριος σεισμός».

Τι δήλωσε στην ΕΡΤ ο ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας 

Ο σεισμολόγος συνέστησε «ψυχραιμία» ενώ ανέφερε πως «παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινόμενου» και πως «αντέχουν τα κτίρια».

Η ανακοίνωση Χουλιάρα για τον σεισμό των 5 Ρίχτερ στην Εύβοια

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Γεράσιμος Χουλιάρας λίγο μετά τον ισχυρό σεισμό το βράδυ της Τρίτης στην Εύβοια, που έγινε αισθητός και στην Αττική.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, ότι στις 22:06 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.0 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 56 χλμ. ΒΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 6χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας».

Νύχτα αγωνίας στην Εύβοια - Ανάστατοι οι κάτοικοι στους Ζάρακες 

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στην Εύβοια και ιδιαιτέρως στους Ζάρακες στη νότια Εύβοια από τον «χορό» των Ρίχτερ την Τρίτη.

Μετά τη δεύτερη δόνηση, στις 22:06, έντασης 5 βαθμών, οι κάτοικοι στους Ζάρακες, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, πετάχτηκαν έντρομοι από τα σπίτια τους.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές» δήλωσε ο κ. Χρήστος Τρανός, πρόεδρος της κοινότητας Ζάρακες, συμπληρώνοντας ωστόσο πως οι κάτοικοι είναι πολύ ανήσυχοι και είναι πιθανό πολλοί να περάσουν το βράδυ έξω από τα σπίτια τους.

«Αυτή τη στιγμή αρκετοί είναι είτε έξω στους δρόμους, είτε παραμένουν στα αυτοκίνητά τους», είπε.

Στον «χορό» των Ρίχτερ από το πρωί η Εύβοια 

Αναστάτωση προκάλεσε ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί στην Εύβοια, ενώ έντονη ήταν και η μετασεισμική ακολουθία. 

Μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 06:32 ακολούθησαν πέντε ακόμα μετασεισμοί, οι δύο τελευταίοι με διαφορά λίγων δευτερολέπτων. Οι σεισμικές δονήσεις είχαν επίκεντρο το χωριό Ζάρακες κι έγιναν αισθητές σε Αττική και Κόρινθο. 

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η περιοχή που έγινε ο σεισμός δε φιλοξενεί μεγάλα ρήγματα και δεν έχει ιστορικό σεισμών. Για τον λόγο αυτό οι σεισμολόγοι ήταν σε επιφυλακή για την εξέλιξη του φαινομένου, για να διαπιστώσουν αν ο πρώτος σεισμός ήταν και ο κύριος. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top