Καταγγελία για επαναχρησιμοποίηση χειρουργικών υλικών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Διατάχθηκε ΕΔΕ

ΑΧΕΠΑ

Έρευνα σε βάθος διεξάγεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, μετά από καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων που αναφέρει ότι γίνεται επαναποστείρωση και επαναχρησιμοποίηση χειρουργικών υλικών μιας χρήσης. 

Σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφει ο πρόεδρος του σωματείου, Σταύρος Καρακατσάνης, και ο γενικός γραμματέας, Δημοσθένης Μιχελάκης, μέλη του σωματείου κατήγγειλαν ότι η επαναποστείρωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών χειρουργείου μιας χρήσης γίνεται εν γνώση της διοίκησης του νοσοκομείου και της 4ης ΥΠΕ, ως αποτέλεσμα των περικοπών στην υγεία.

Σύντομα μάλιστα θα ξεκινήσει στο νοσοκομείο και η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για όλους τους ασθενείς που καταφεύγουν στο νοσοκομείο. 

Σύμφωνα με την καταγγελία, η πρόσφατη καθαίρεση της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, οφείλεται στη μη συμμόρφωσή της με το καταγγελλόμενο γεγονός.

Διοικητής ΑΧΕΠΑ: «Αναληθής η καταγγελία»

Κληθείς να σχολιάσει την παραπάνω καταγγελία, ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης, υπογράμμισε στο GRTimes πως με απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου έχει ήδη ξεκινήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση και έρευνα από την Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να λάμψει η αλήθεια. 

«Δεν είναι αληθές αυτό που έχει καταγγελθεί, ωστόσο ήδη από τη διοίκηση έχει διαταχθεί ΕΔΕ. Η καταγγελία αυτή έγινε στο Σωματείο από έναν εργαζόμενο. Μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ και μέχρι να ολοκληρωθεί και η έρευνα που κάνει από την πλευρά της η Αρχή Διαφάνειας, δε θα γίνει καμία άλλη ενέργεια», είπε ο κ. Παντελιάδης.

Την ίδια ώρα, πηγές από την 4η ΥΠΕ σημειώνουν ότι «η έρευνα που διεξάγεται γίνεται σε βάθος και θα περιμένουμε τα αποτελέσματά της».

Κτενίδης: «Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι τέτοιο»

Κατηγορηματικός ως προς την καταγγελία είναι και ο διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Κυριάκος Κτενίδης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά στο GRTimes, ότι «εγώ ουδέποτε έχω επαναχρησιμοποιήσει τέτοιο υλικό, διότι απαγορεύεται ρητά. Ακολουθώ ότι λένε οι εταιρείες και οι οδηγίες και αυτό τηρώ απαρέγκλιτα».

Γιαννάκος: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί να είναι αλήθεια»

Θέση στο θέμα πήρε κι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος μιλώντας στο GRTimes υπογράμμισε πως αν η καταγγελία ισχύει τότε παραβιάζονται σαφείς οδηγίες του υπουργείου.

«Είναι σοβαρότατη η καταγγελία, αλλά δεν μπορώ και δεν θέλω να πιστέψω ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Θα πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος διότι αν αποδειχθεί ότι εντός του νοσοκομείου συνέβαινε αυτό, τότε παραβιάστηκαν και σαφείς οδηγίες που έχουν δοθεί από το υπουργείο. Παράλληλα βέβαια, υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος διασποράς νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Γνωρίζουμε δε, ότι ο κ. Πλεύρης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε τέτοια ζητήματα, καθώς και ο ίδιος έχει κινδυνέψει σοβαρά από παρόμοιο θέμα. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα ερευνηθεί και επαναλαμβάνω πως δεν θέλω να πιστέψω ότι είναι αλήθεια», υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος.

Σιούλης: «Δεν το γνωρίζω»

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και εργαζόμενος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης, ανέφερε πως δεν έχει λάβει γνώση για κάποιο τέτοιο περιστατικό.

«Να φτάσαμε άραγε σε μια τέτοια ακρότητα να επαναχρησιμοποιούνται εργαλεία μιας χρήσης; Ειλικρινά δεν το γνωρίζω, όμως αν συνέβη μιλάμε για κάτι πολύ – πολύ χοντρό», είπε μιλώντας στο GRTimes.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top