Ευλογιά των πιθήκων: 39 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Είναι όλοι άνδρες - Η έκθεση του ΕΟΔΥ

Συναγερμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων / Βίντεο από το δελτίο του Star (23/7/22)

Ακόμα επτά νέα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 39. Αναλυτικά η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Ένας Έλληνας ηγείται της μάχης κατά της ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ

Σε 39 ανέρχονται τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, από την έναρξη καταγραφής των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Είναι όλοι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 37 έτη (22-59), εκ των οποίων 13 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%).

Ποια είναι τα νέα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων

Σημειώνεται, ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 4 Αυγούστου 2022.

Τι γνωρίζουμε για την ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Τον Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 2 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 15.926 κρούσματα της νόσου σε 38 διαφορετικές χώρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top