Σπάτα: Τα μοιραία λάθη που οδήγησαν στον διαμελισμό του 21χρονου

Τι προβλέπεται κατά την επιβίβαση και αποβίβαση από ελικόπτερο

Τα αίτια και τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το φρικτό δυστύχημα με το ελικόπτερο στα Σπάτα διερευνούν οι αρχές. Το ερώτημα είναι γιατί λειτουργούσε το πίσω στροφείο που βρίσκεται στην ουρά του ελικοπτέρου, το οποίο διαμέλισε τον άτυχο 21χρονο Βρετανό. 

Μιλώντας στο star.gr και τον Ανέστη Συμεωνίδη, ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, ναυπηγός και διερευνητής αεροπορικών δυστυχημάτων, εκτίμησε πως πρέπει να υπήρξε αστοχία στην αλυσίδα της ασφάλειας πτήσεων. 

Σπάτα: Συνελήφθη ο πιλότος του ελικοπτέρου που διαμέλισε τον Βρετανό

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας που ισχύουν για τις πτήσεις ελικοπτέρων, η διαδικασία αποβίβασης γίνεται πάντα με την παρουσία προσωπικού εδάφους, έτσι ώστε οι επιβάτες να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη πορεία. 

ελικόπτερο Σπάτα

Σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας οι επιβάτες ενός ελικοπτέρου πρέπει να κατευθύνονται πάντα προς τα μπροστά

«Κατά την αποβίβαση, το ελικόπτερο πρέπει κανονικά να έχει ακινητοποιήσει τα στροφεία και να έχουν σβήσει οι κινητήρες. Οι επιβάτες πρέπει να κατευθυνθούν προς το πρόσθιο μέρος του ελικοπτέρου και να μη βρεθούν στη ζώνη κινδύνου, στο τμήμα που βρίσκεται το ουραίο στροφείο, το οποίο είναι θανατηφόρο ακόμα και όταν περιστρέφεται με χαμηλή ταχύτητα όταν έχουν σβήσει οι κινητήρες», είπε ο κ. Καραϊωσηφίδης. 

Σπάτα: Πώς διαμελίστηκε από τον έλικα του ελικοπτέρου ο 21χρονος

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κανόνες ασφαλείας υπάρχουν και ισχύουν από την επιβίβαση μέχρι την αποβίβαση και κατά τη διάρκεια της πτήσης. Γι’ αυτό όταν προσγειώνεται ένα ελικόπτερο υπάρχει προσωπικό εδάφους, ο πιλότος, αλλά και ο υπεύθυνος πτήσεων που βρίσκονται στην πίστα, ώστε να διασφαλίσουν την ασφαλή αποβίβαση των επιβατών. 

ουρά ελικοπτέρου

Το πίσω μέρος του ελικοπτέρου, όπου βρίσκεται το ουραίο στροφείο είναι άκρως επικίνδυνο

«Σε καμία περίπτωση οι επιβάτες, ακόμα και σε ελικόπτερα που έχουν καλυμμένο το πίσω στροφείο, δεν πρέπει να κατευθυνθούν προς τα πίσω. Όμως οι επιβάτες δεν μπορούν να αντιληφθούν τον κίνδυνο. Αυτό είναι δουλειά του προσωπικού εδάφους και του πιλότου», είπε. 

Σπάτα: Δυστύχημα με ελικόπτερο - Νεαρός διαμελίστηκε από τον έλικα

Σημείωσε ακόμα πως η αγορά των μεταφορών με ελικόπτερο έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν τουρίστες που έρχονται και μπορούν οικονομικά να απολαύσουν αυτές τις υπηρεσίες. Ωστόσο παγκοσμίως έχει παρατηρηθεί ότι όπου υπάρχει ανάπτυξη τέτοιων αγορών σημειώνονται περιστατικά σε περιπτώσεις που δεν έχουν ισχυροποιηθεί οι κανόνες ασφαλείας και δεν τους ακολουθούν οι υπεύθυνοι. 

διαμελισμός ελικόπτερο

Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας κατά την αποβίβαση των επιβατών από ένα ελικόπτερο πρέπει να υπάρχει προσωπικό εδάφους που θα τους κατευθύνει στη σωστή πορεία

Τέλος, πρόσθεσε ότι αυτό είναι το δεύτερο περιστατικό που σημειώνεται στη χώρα μας μέσα σε μια εβδομάδα, μετά από το ελικόπτερο που κατά την απογείωσή του χτυπήθηκε από ριπή ανέμου, έπεσε στο έδαφος και τυλίχθηκε στις φλόγες, χωρίς να τραυματιστεί ο πιλότος. 

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του πιλότου του ελικοπτέρου και δύο τεχνικών εδάφους για τον θάνατο του άτυχου τουρίστα. 

Επιμέλεια: Ευαγγελία Ντούρου 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top