Φωτιά στη Δαδιά: Δύσκολη η κατάσταση στο νοτιοδυτικό μέτωπο

Στις φλόγες η Λέσβος – Ολονύχτια μάχη και στα Κρέστενα

Άρχισε να βρέχει στον Έβρο, γεννώντας ελπίδες για την κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται για πέμτπη μέρα σε έναν από τους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το δάσος της Δαδιάς. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί και σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Μενηίδος στην Πέλλα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες καλύτερη είναι η εικόνα στο βόρειο τμήμα προς το χωριό και τις εγκαταστάσεις της Μονάδας, όπου λειτούργησε αποτελεσματικά η αντιπυρική ζώνη που δημιουργήθηκε και η διαπλάτυνσή της από υλοτόμους. Βελτιωμένη είναι η κατάσταση και στο βορειοανατολικό μέτωπο προς Μονή, αλλά και στο ανατολικό προς Λυκόφη.

Aυτή την ώρα η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται κυρίως στο δύσκολο νοτιοδυτικό μέτωπο. H κατάσταση είναι δύσκολη λόγω των βόρειων ανέμων που πνέουν στην περιοχή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εκεί αυτή τη στιγμή δε βρέχει. 

Παρ' όλ' αυτά δεν έχει θιχτεί η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της περιοχής που φλέγεται, λόγω της φύσης της πυρκαγιάς παραμένει άκαυτο και ζωντανό.

Χθες οι καπνοί είχαν «πνίξει» όλον τον κεντρικό Έβρο και είχαν φτάσει έως τα προάστια της Αλεξανδρούπολης. Οι επιχειρήσεις είχαν επικεντρωθεί στο νοτιοδυτικό μέτωπο, όμως νωρίς το βράδυ σημειώθηκε αναζωπύρωση με αποτέλεσμα να εκκενωθεί και πάλι ο οικισμός της Δαδιάς, καθώς οι φλόγες κατευθύνονταν βορειοανατολικά προς την εθνική οδό. 

Για τον λόγο αυτό η Πυροσβεστική προχώρησε στο κλείσιμο της Εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης – Σουφλίου, από τον οικισμό της Λύρας, ως τον κόμβο της Δαδιάς. 

Χθες το βράδυ απειλήθηκε, επίσης, το κέντρο διαχείρισης του φορέα της Δαδιάς και ο ξενώνας που υπάρχει στην περιοχή. Ευτυχώς, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες λίγα μέτρα πριν φτάσουν στις εγκαταστάσεις. 

Στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν λόγω καιρού.

Στον Έβρο παραμένει από χθες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Στυλιανίδης για να επιβλέπει το επιχειρησιακό έργο της κατάσβεσης.

Φωτιά Λέσβος: Δύσκολη η κατάσταση

Όσον αφορά στην πυρκαγιά στη Λέσβο, αποτιμάται από την πυροσβεστική ως πολύ επικίνδυνη. 

Στο σημείο επιχειρούν 81 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ρίψεις νερού πραγματοποιήθηκαν από αέρος από 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

φωτιά Λέσβος

Τεράστια η καταστροφή και στη Λέσβο από τη μεγάλη φωτιά - stonisi.gr

Νωρίτερα σήμερα οι Αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους της Βρίσας να εγκαταλείψουν και πάλι τα σπίτια τους. «Απομακρυνθείτε άμεσα από το χωριό, κατευθυνθείτε προς Πολιχνίτο», ήταν η σχετική εντολή.

Αυτήν την ώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχει μέτωπο βορειοδυτικά του χωριού. Οι άνεμοι, που είχαν κοπάσει, ενισχύονται και πάλι δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής Βατερά Λέσβου, λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 23 Ιουλίου. 

Φωτιά Λέσβος

Η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Λέσβο για τρίτη μέρα - stonisi.gr

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Βατερά της Π.Ε. Λέσβου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Φωτιά στην Ηλεία: Ξύπνησαν μνήμες του 2007 

Καλύτερη είναι πλέον η εικόνα από τη μεγάλη φωτιά στα Κρέστενα Ηλείας. Οι άνεμοι κόπασαν και πλέον έχουν μείνει διάσπαρτες εστίες.

Η πυρκαγιά κινείται νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα, Γρύλλο και Σκιλλουντία σε τρεις «γλώσσες». Προς Γρύλλο η κατάσταση δεν κρίνεται ανησυχητική, προς Σμέρνα έχουν γίνει χωματουργικά έργα και την αντιμετωπίζουν με επίγειες και εναέριες δυνάμεις και προς Σκιλλουντία ετοιμάζουν τη γραμμή άμυνας με χωματουργικά μηχανήματα.

Επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 59 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 εστάλη χθες για εκκένωση των οικισμών: Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια και Σκυλλουντία. Όταν η πυρκαγιά έφτανε προς τα πρώτα σπίτια στην Σκιλλουντία, εκκενώθηκε και η κατασκήνωση της Φρίξα, με όλα τα παιδιά να παραμένουν ασφαλή.

«Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά, όπως το 2007», είπε ο Αναστάσιος Καρνάρος, δημοτικός σύμβουλος στα Κρέστενα, στο Open. 

φωτιά Κρέστενα

Όλη τη νύχτα κάτοικοι και πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη με τις φλόγες στα Κρέστενα - patrisnews.gr

«Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον εκτός οικισμών και κινείται σε αγροτοδασικές εκτάσεις», δήλωσε χθες ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος. 

φλόγες Κρέστενα

Εκκενώθηκαν οικισμοί στα Κρέστενα - patrisnews.gr

Στο Κέντρο Υγείας Κρεστένων διακομίστηκε ένας πολίτης που αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι του από τη φωτιά.

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μεταβαίνει εκτάκτως στα Κρέστενα όπου στις 11:00 θα πάει στο Δημαρχείο και στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Φωτιά Ηλεία: «Πρόκειται για εμπρησμό»

Ο Δήμαρχος Κρεστένων, έκανε λόγο για «εγκληματική ενέργεια», εκτιμώντας ότι «οι εμπρηστές ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά».

«Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Ευτυχώς η κινητοποίηση της πυροσβεστικής και όλων των φορέων που εμπλέκονται στη φωτιά ήταν άμεση και αποφύγαμε τα χειρότερα. Τουλάχιστον η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή εγώ δεν είναι εικόνα καταστροφής κάποιου σπιτιού», δήλωσε στο Mega.

Στην περιοχή Γρύλλος, η φωτιά είχε φτάσει χθες στα 100 μέτρα από τα σπίτια, οι κάτοικοι ζητούσαν εθελοντές να βοηθήσουν στη διάσωση ζώων, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν διακοπές της ηλεκτροδότησης. 

Φωτιές σε όλη την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, νέες εστίες στο χάρτη των πυρκαγιών προστέθηκαν χθες ανά την επικράτεια.

Δύο πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στην Κασσάνδρα και μία πυρκαγιά στη Σιθωνία. Έχουν επέμβει επίγειες δυνάμεις και στις τρεις.
Πυρκαγιές μαίνονται επίσης σε Σκύδρα κι Έδεσα, όπου επιχειρούν επίγειες δυνάμεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top