Πτώση Αντόνοφ: Διάβημα της Ελλάδας στη Σερβία για το φορτίο του αεροσκάφους

Τα τελευταία 38 λεπτά στον αέρα πριν τη συντριβή στην Καβάλα

Βίντεο από Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Ολονύχτια ήταν η επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας στην Καβάλα για την περισυλλογή του πολεμικού υλικού που μετέφερε το αεροσκάφος Antonov, το οποίο συνετρίβη το Σάββατο στην περιοχή. Την ίδια ώρα η Αθήνα ζητά εξηγήσεις από τη Σερβία σχετικά με το επικίνδυνο φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος.

Antonov 12: Τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Καβάλα

Διάβημα της Ελλάδας στη Σερβία για το φορτίο του μοιραίου Antonov

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι θα πραγματοποιήσει άμεσα διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την σερβική για τη φύση του φορτίου του αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ.

Antonov: Ολονύχτιες οι προσπάθειες απομάκρυνσης του πολεμικού φορτίου του αεροσκάφους

Στο σημείο της συντριβής του Antonov εντοπίστηκε το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους, το οποίο αναμένεται να δώσει απαντήσεις για την αεροπορική τραγωδία. Αναμένονται, επίσης, και τα αποτελέσματα των εξετάσεων από το Χημείο του Κράτους για τις ουσίες που βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής. 

Καβάλα συντριβή αεροσκάφους 1

Όλη νύχτα οι άνδρες του στρατού περισυνέλεγαν το στρατιωτικό υλικό που μετέφερε το Antonov

Όλη νύχτα το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς του στρατού προσπαθούσε να απομακρύνει από την περιοχή τους όλμους που μετέφερε το αεροσκάφος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί επικίνδυνες ουσίες, ωστόσο ο συναγερμός παραμένει σε ισχύ. 

Συντριβή Antonov στην Καβάλα: Ολοκληρώθηκε η ανάσυρση των 8 σορών

Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, τα πυρομαχικά ή θα απομακρυνθούν, ή θα εξουδετερωθούν επί τόπου. Μέχρι να ληφθεί η απόφαση, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στις αγροτικές περιοχές των Αντιφιλίππων και του Παλαιοχωρίου. 

συντρίμμια αεροσκάφους

Βρέθηκαν και οι οχτώ σοροί του πληρώματος, ενώ προς το παρόν δεν έχουν εντοπιστεί επικίνδυνες ουσίες

Χθες αργά το βράδυ ανασύρθηκαν και οι οκτώ σοροί των Ουκρανών που επέβαιναν στο Antonov και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Βίντεο από Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Antonov: Τα μοιραία 38 λεπτά πριν τη συντριβή

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας στην Καβάλα. Το Antonov είχε απογειωθεί από την πόλη Νις της Σερβίας με οκταμελές πλήρωμα και 11,5 τόνους επικίνδυνο φορτίο. 

Ο Γρηγόρης Κωσταντέλλος μιλά στο Star για την πτώση του αεροπλάνου

Το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς την Ντάκα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμμάν της Ιορδανίας και το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. 

το σημείο της συντριβής του Antonov

Αναπάντητο είναι το ερώτημα γιατί ο πιλότος δεν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λήμνου που ήταν πιο κοντά όταν εκδηλώθηκε η φωτιά στον κινητήρα

Στις 22:09 τοπική ώρα, μπήκε στον ελληνικό εναέριο χώρο και στις 22:37 ο πιλότος ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Αθηνών-Μακεδονίας ότι αντιμετωπίζει τεχνικό πρόβλημα και θα επιστρέψει στο αεροδρόμιο αναχώρησης στη Νις.

Antonov: Το σήμα κινδύνου για φωτιά στον κινητήρα

Ωστόσο στις 22:42 κι ενώ πετούσε ανατολικά της Χαλκιδικής, ο πιλότος ενημέρωσε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ότι ο ένας από τους κινητήρες του έχει πιάσει φωτιά. 

Καβάλα:Τα 5 κρίσιμα λεπτά μέχρι ο πιλότος να ζητήσει αναγκαστική προσγείωση

Αμέσως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κήρυξε κατάσταση κινδύνου. Στις 22:45 το αεροσκάφος είχε επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας κι ο πιλότος ενημέρωσε ότι κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση. Δόθηκε άδεια για προσγείωση στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, όμως στις 22:47 το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.

συντρίμμια Antonov

Τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους παραμένουν αναπάντητα

Η ΥΠΑ ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για την κατάσταση κινδύνου και εν συνεχεία για την απώλεια επικοινωνίας και ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία εντοπισμού, έρευνας και διάσωσης.

Συντριβή αεροσκάφους στην Καβάλα: Εντοπίστηκε το μαύρο κουτί

Παράλληλα, κινητοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τοπικοί φορείς) για την απώλεια στίγματος του αεροπλάνου στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.

Καβάλα: Τα σενάρια της πτώσης του Antonov

Τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα αρκετά. Ένα από αυτά γιατί το Antonov δεν προσγειώθηκε στη Λήμνο, που ήταν πιο κοντά όταν ο πιλότος ανέφερε τη φωτιά στον κινητήρα κι επιχείρησε να κάνει στροφή για να γυρίσει στη Σερβία.

Άγνωστα παραμένουν και τα αίτια της πτώσης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αεροναυπηγός Φαίδων Καραϊωσηφίδης, ο οποίος είναι ειδικός σε αεροπορικά δυστυχήματα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρχε από πριν πρόβλημα στον κινητήρα, το οποίο όμως δεν αξιολογήθηκε σωστά από το πλήρωμα. 

Συντριβή Antonov

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τη Σερβία με προορισμό το Μπαγκλαντές

Πιθανόν η εξέλιξη της φωτιάς σε έναν από τους δύο κινητήρες ήταν ραγδαία, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να λειτουργήσει το σύστημα πυρόσβεσης του αεροσκάφους. 

«Μη φανταζόμαστε ένα αεροπλάνο σαν πυροσβεστική υπηρεσία. Συνήθως υπάρχουν δύο φιάλες ανά κινητήρα που είναι κατ’ ουσίαν δύο μεγάλοι πυροσβεστήρες κι αν εξαντληθούν δεν υπάρχει πλέον τρόπος για πυρόσβεση εφόσον η φωτιά έχει επεκταθεί. Η φωτιά είναι ό, τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε ένα αεροσκάφος», είπε.

Καβάλα: Τα τελευταία λόγια του πιλότου πριν πέσει το αεροπλάνο

Όσο για το γιατί ο πιλότος επέλεξε να επιστρέψει στο αεοδρόμιο της Νις και να μην προσγειωθεί σε κάποιο ελληνικό αεροδρόμιο εξήγησε:

«Με τέτοιο φορτίο δε θέλεις να προσγειωθείς σε μια τρίτη χώρα. Σύμφωνα με τους διεθνής κανονισμούς η προσγείωση αεροσκάφους με επικίνδυνο φορτίο συνεπάγεται την εφαρμογή συγκεκριμένου πρωτοκόλλου με ελέγχους και δυνητικά αυτό μπορεί έστω και προσωρινά για τυπικούς λόγους να κατασχεθεί μέχρις ότου επικυρωθεί πως δεν είναι παράνομο».

Συντριβή αεροσκάφους: Δεν εντοπίστηκε επικίνδυνη ουσία - Βρέθηκαν 7 σοροί

Το μοιραίο Antonov, κατευθυνόμενο πλέον προς την Καβάλα κατέβηκε από τα 21.000 που ήταν το ύψος πτήσης με το οποίο ερχόταν από την Σερβία, στα 15.000 πόδια και σε χρονικό διάστημα τριών- τεσσάρων λεπτών έχασε απότομα ύψος.

Σύμφωνα με τον Φαίδων Καραϊωσηφίδη αυτό δεν αποτελεί δείγμα προσπάθειας προσγείωσης του αεροπλάνου αλλά κλιμάκωσης της βλάβης που εκδηλώθηκε πιθανώς είτε γιατί επεκτάθηκε η φωτιά είτε για χάθηκε η ισχύς και σε έναν επιπλέον κινητήρα.

Συντριβή αεροσκάφους στην Καβάλα - Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Το αεροσκάφος συντρίβεται και με τη συντριβή της ατράκτου σημειώνεται έκρηξη καυσίμων και πυρομαχικών. 

Σύμφωνα με τον κ. Καραϊωσηφίδη, αυτός ο τύπος αεροσκάφους δύναται να προσγειωθεί και με δύο κινητήρες αλλά είναι δύσκολο να διατηρηθεί το ύψος κατά την πλοήγηση προς το αεροδρόμιο στο οποίο επιχειρεί να πραγματοποιήσει έκτακτη προσγείωση εφόσον φέρει βαρύ φορτίο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top