Antonov 12: Τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Καβάλα

Χαρακτηρίζεται ως το «C-130» της Σοβιετικής Ένωσης

Ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους πραγματοποιεί πτήσεις εδώ και 50 χρόνια, αρχικά στην πολεμική αεροπορία της Σοβιετικής ένωσης και στη συνέχεια ως εμπορικό. 

Οι ειδικοί μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR θεωρούν ότι πρόκειται για αξιόπιστο πτητικό μέσο με πολλές δυνατότητες, ωστόσο κάνουν σημειώνουν πως ενδεχομένως η συντήρηση να μην ήταν η ενδεδειγμένη που ορίζουν οι διεθνείς κανόνες ασφαλείας.

Συντριβή αεροσκάφους στην Καβάλα: Εντοπίστηκε το μαύρο κουτί

Χαρακτηρίζεται ως το «C-130» της Σοβιετικής Ένωσης. Το Antonov 12 ήταν βασικό αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως από αεροπορικές εταιρείες cargo, όπως το συγκεκριμένο που κατέπεσε στην Καβάλα. Δυσκολοσυντήρητο αεροσκάφος λένε οι ειδικοί.

Antonov 12: Τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Καβάλα

Το φορτίο σύμφωνα με τους Σέρβους ήταν οι 11,5 τόνοι πολεμικού υλικού να φτάσουν στο Μπαγκλαντές. Το Antonov, θα έκανε ενδιάμεση στάση στο Αμάν της Ιορδανίας, στη συνέχεια στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για ανεφοδιασμό και από εκεί με μια ακόμη στάση στο Αχματαμπάντ της Ινδίας θα έφτανε στο Μπαγκλαντές έχοντας διανύσει μια απόσταση μεγαλύτερη από 6.500 χιλιόμετρα.

Καβάλα: Ακούστε τα τελευταία λόγια του πιλότου πριν πέσει το αεροπλάνο

Η πτήση MEM3032 αναχώρησε από τη Νις στις 18:36 τοπική ώρα και  θα διέσχιζε το Αιγαίο Πέλαγος. Έφτασε μέχρι το τέλος της χερσονήσου του Αγίου Όρους όπου εκεί  κάνει στροφή 180 μοιρών. Ο πιλότος ανέφερε βλάβη σε κινητήρα και αμέσως έλαβε άδεια έκτακτης προσγείωσης από το αεροδρόμιο της Καβάλας. Το αεροσκάφος κατέβηκε και πιθανόν να επιχειρούσε υπό ακραίες συνθήκες κινδύνου να το προσγειώσει φλεγόμενο.

Η επιλογή του κυβερνήτη να προσγειωθεί στην Καβάλα

Από την επεξεργασία των δεδομένων φαίνεται ότι περίπου στις 19:40, ενώ διέσχιζε τις ακτές της Ελλάδας, η ταχύτητα εδάφους του αεροσκάφους αρχίζει να αυξομειώνεται και ο κατακόρυφος ρυθμός που αναφέρει ο αναμεταδότης του αεροσκάφους αρχίζει να αυξάνεται.  

Από τα 21.000 πόδια βυθίστηκε κάτω από τα 15.000 πόδια. Η μεγαλύτερη «βουτιά» που σημείωσε -5.780 πόδια ανά λεπτό. Τα πλησιέστερα αεροδρόμια που είχε ως επιλογές ο Ουκρανός κυβερνήτης για αναγκαστική προσγείωση  ήταν της Θεσσαλονίκης της Λήμνου και της Χρυσούπολης Καβάλας.  

Το Antonov 12 φημίζεται για την ικανότητά του στην έλξη. Τα φτερά του είναι τοποθετημένα ψηλά και οι τέσσερις κινητήρες δίνουν στο αεροσκάφος ισχυρή άνωση. Το αεροσκάφος είναι παρόμοιο με το C-130  που κατασκευάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και χρησιμοποιείται ευρύτατα από τις δυτικές χώρες, όπως και από την πολεμική μας αεροπορία.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top