Πρόστιμο-μαμούθ 20 εκατ. ευρώ από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων σε εταιρία

Εδρεύει στις ΗΠΑ και προϊόν της είναι μία πλατφόρμα αναγνώρισης προσώπου

Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Πρόστιμο-μαμούθ 20 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων στην αμερικανική εταιρία Clearview Inc. Η καταγγελία υποβλήθηκε από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ηomo Digitalis».

Πρόστιμο 647.000 σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια

Από το σύνολο των στοιχείων του φακέλου της υπόθεσης προέκυψε ότι η εταιρεία με την επωνυμία Clearview AI, Inc. εδρεύει στις ΗΠΑ και μοναδικό της προϊόν είναι μία πλατφόρμα αναγνώρισης προσώπου, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να αντιστοιχίσουν φωτογραφίες προσώπων που υπάρχουν στη βάση δεδομένων της εταιρείας με φωτογραφίες τους που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Το εργαλείο αναγνώρισης προσώπου που εμπορεύεται η εταιρεία λειτουργεί ως εξής:

  • Η εταιρεία συλλέγει, μέσω της χρήσης τεχνικών “web scraping”, εικόνες που περιέχουν ανθρώπινα πρόσωπα από κοινωνικά δίκτυα, ιστολόγια και γενικά ιστοσελίδες στις οποίες υπάρχουν δημόσια προσβάσιμες φωτογραφίες, καθώς και από βίντεο που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Μαζί με τις εικόνες αυτές, η εταιρεία συλλέγει επίσης πληροφορίες που εξάγει από αυτές τις φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων μεταδεδομένων γεωγραφικής τοποθεσίας που μπορεί να περιέχει η φωτογραφία και πληροφοριών που προέρχονται από την εμφάνιση του προσώπου των ατόμων στις φωτογραφίες (βλ. Πολιτική Ιδιωτικότητας της Clearview AI, Inc. https://www.clearview.ai/privacy-policy). Οι παραπάνω πληροφορίες αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων της Clearview.
  • H εταιρεία επεξεργάζεται τις εικόνες χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνικές, ώστε κάθε πρόσωπο που εμφαίνετε σε φωτογραφία να μετατραπεί σε ορισμένη αριθμητική ακολουθία, η οποία καλείται «διάνυσμα» και είναι αναγνωρίσιμη από μηχανές.  
  • Οι ως άνω αριθμητικές ακολουθίες αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων της εταιρείας και κατακερματίζονται αφενός για την καταλογοποίηση της βάσης δεδομένων, αφετέρου για τη μελλοντική αναγνώριση προσώπων. Έτσι, κάθε πρόσωπο στη βάση δεδομένων διαθέτει ένα ξεχωριστό διάνυσμα και μια κατακερματισμένη τιμή που σχετίζεται με αυτό.
  • Όταν ένας χρήστης των υπηρεσιών της Clearview επιθυμεί να αναγνωρίσει ένα πρόσωπο, αναρτά μια εικόνα του και διενεργεί μια αναζήτηση. Η Clearview αναλύει την εικόνα αυτή και εξάγει ένα διάνυσμα για το πρόσωπο επί της εικόνας, το οποίο στη συνέχεια κατακερματίζει και συγκρίνει έναντι όλων των κατακερματισμένων διανυσμάτων που υπάρχουν αποθηκευμένα στη βάση δεδομένων της. Τέλος, η εταιρεία εξάγει κάθε ταυτοποιημένη εικόνα από τη βάση δεδομένων της και παρέχει μια λίστα αποτελεσμάτων, που περιέχει όλες τις αντίστοιχες εικόνες και μεταδεδομένα. Εάν ένας χρήστης κάνει κλικ σε οποιοδήποτε από αυτά τα αποτελέσματα, κατευθύνεται στην αρχική σελίδα πηγής της εικόνας.

Κατά την εξέταση της καταγγελίας, η Αρχή διαπίστωσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η καταγγελλόμενη εταιρεία, η οποία εμπορεύεται υπηρεσίες αναγνώρισης προσώπων παραβίασε τις αρχές της νομιμότητας και διαφάνειας και της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο ύψους είκοσι εκατομμυρίων ευρώ (20.000.000).

Ενώ επέβαλε στην ίδια εταιρεία απαγόρευση ως προς τη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων υποκειμένων ευρισκομένων στην ελληνική επικράτεια, με τη χρήση μεθόδων που περιλαμβάνει η υπηρεσία αναγνώρισης προσώπου.

Γιατί χιλιάδες επιβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμο – μαμούθ για εισιτήριο

Τέλος, με την επίμαχη απόφαση η Αρχή απηύθυνε στην εταιρεία Clearview AI, Inc και εντολή διαγραφής των προσωπικών δεδομένων των ως παραπάνω ευρισκόμενων στην ελληνική επικράτεια υποκειμένων, τα οποία η καταγγελλομένη συλλέγει και επεξεργάζεται με τη χρήση των μεθόδων που προαναφέρθηκαν

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top