Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή - Οι «κόκκινες» περιοχές

Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Σε συναγερμό η Πυροσβεστική για τον υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών τις επόμενες ώρες - Βίντεο από το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες Αρχές, καθώς τις επόμενες ώρες υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)

χάρτης επικινδυνότητας πυρκαγιών

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

 

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: Μην ανάβετε φωτιές για κανέναν λόγο

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Στη «μάχη» για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών 200 Ευρωπαίοι πυροσβέστες

Στη «μάχη» για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ρίχνονται σχεδόν 200 Ευρωπαίοι πυροσβέστες στο πλαίσιο του προγράμματος προ-εγκατάστασης πυροσβεστών (pre-positioning pilot project) που ξεκίνησε χθες.

Πυροσβέστες κυρίως νεαρής ηλικίας, έως 30 ετών, από έξι χώρες και συγκεκριμένα την Βουλγαρία, την Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία και τη Φινλανδία θα έχουν ως έδρα τους την Αθήνα, την Λάρισα και την Τρίπολη για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ώστε να συνδράμουν στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών τόσο με πεζοπόρα όσο και με μηχανοκίνητα τμήματα.

Πολωνοί πυροσβέστες

Πυροσβέστες από όλη την Ευρώπη είχαν συνδράμει στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021 / Eurokinissi

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή των Ρουμάνων, των Γάλλων και των Βουλγάρων θα αποτελείται από μηχανοκίνητα τμήματα με δικά τους οχήματα ενώ των Γερμανών, των Φιλανδών και των Νορβηγών θα είναι πεζοπόρα τμήματα που θα φέρουν δικές τους αντλίες και δικούς τους σωλήνες που θα τους προσαρμόζουν στα ελληνικά αυτοκίνητα για να μπορούν να επιχειρήσουν. Μάλιστα η αποστολή από την Νορβηγία θα φέρει μαζί της και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) ώστε να συμβάλλει αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top