Φωτιά στην Πάρο: Υπό μερικό έλεγχο - Σώθηκε το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου

Σηκώνονται εναέρια μέσα - Συναγερμός με τις αναζωπυρώσεις 

Φωτιά στην Πάρο

Συνεχίζει να μαίνεται η φωτιά στην Πάρο, ωστόσο η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με χθες το βράδυ που ξέσπασε.

Παρόλο που η πυρκαγιά ελέγχεται, οι αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση και περιμένουν τα εναέρια μέσα προκειμένου να ξεκινήσουν να επιχειρούν από αέρος. 

Δύο Canadair στη μάχη με τις φλόγες

Δύο Canadair βρίσκονται στο νησί και θα σηκωθούν μέσα στην ημέρα, με τις δυνάμεις να προσπαθούν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από το πευκοδάσος που βρίσκεται στην περιοχή. Στη μάχη με τις φλόγες συνδράμει κι ένα πεζοπόρο τμήμα από τη Σύρο.

Στο σημείο παραμένουν κι επιχειρούν από χθες 14 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 7 οχήματα, ενώ σημαντική είναι η συνδρομή και των υδροφόρων ΟΤΑ. 

«Η φωτιά ελέγχεται, αλλά υπάρχουν διάσπαρτες εστίες»

Την επιβεβαίωση ότι η φωτιά ελέγχεται, αλλά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το πευκόδασος, έδωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος. Ο ίδιος επιβεβαίωσε επίσης ότι το Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, κοντά στο οποίο ξέσπασε η φωτιά, γλίτωσε από τον κίνδυνο να καεί. «Υπάρχουν ακόμη κάποιες μικρές διάσπαρτες εστίες, αλλά σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι καλή, φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο», συμπλήρωσε.

«Ήταν επικίνδυνη η φωτιά, έπνεαν ισχυροί άνεμοι, αλλά η εικόνα είναι καλύτερη. Έχουν πάει άνθρωποι στην μονή του Αγ. Αντωνίου για να την προστατεύσουν σε περίπτωση αναζωπυρώσεων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Άννα Αντωνοπούλου, πρόεδρος της κοινότητας Μάρπησσας.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχει κι ο δήμος με 4 υδροφόρες ΟΤΑ, καθώς επίσης κι η Πολιτική Προστασία. Από την πρώτη στιγμή κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να βοηθήσουν με ό,τι μέσα διαθέτουν, από πυροσβεστήρες και λάστιχα μέχρι χωματουργικά μηχανήματα. 

Η μεγαλύτερη ανησυχία από την πρώτη στιγμή είναι να μην επεκταθεί η φωτιά στο δάσος που βρίσκεται στους πρόποδες τους βουνού στην περιοχή στο Πίσω Λιβάδι, όπου υπάρχει αρκετή πυκνή βλάστηση. 

Το ιστορικό 

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ της Δευτέρας όταν ξέσπασε φωτιά στην Πάρο, σε απόσταση αναπνοής από το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, στους πρόποδες του βουνού, στις περιοχές Μώλος και Καλόγερος. Μετά από λίγο, η φωτιά ξεκίνησε να κινείται προ το Πίσω Λιβάδι. 

Η πυροσβεστική κινητοποιήθηκε άμεσα και ισχυρές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο για να κατασβήσουν την πυρκαγιά, η οποία σύμφωνα τις πρώτες πληροφορίες, είχε δύο εστίες. Στο σημείο έπνεαν ισχυροί άνεμοι, κάτι που δυσκόλευε ακόμα περισσότερο το έργο των πυροσβεστών. Λίγο αργότερα οι πηγές ανέφεραν ότι δημιουργήθηκαν πάνω από δύο μέτωπα, καθώς η φωτιά άλλαζε συνεχώς κατευθύνσεις δεδομένων των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Η φωτιά φαινόταν από τη γειτονική Νάξο. 

Το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου κινδύνευσε να καεί, ωστόσο τελικά δεν τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές. 

Καλύτερη εικόνα με αναζωπυρώσεις σε κάποιες περιοχές

Μπορεί η εικόνα να παρουσιάζεται καλύτερα, ωστόσο σε κάποιες περιοχές υπάρχουν αναζωπυρώσεις και για αυτό δόθηκε εντολή να σηκωθούν εναέρια μέσα και να συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης. 

Η αιτία της πυρκαγιάς παραμένει άγνωστη μέχρι τώρα, με τις αρχές να έχουν βάλει στο μικροσκόπιο όλα τα δεδομένα και να ερευνούν κάθε ενδεχόμενο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top