Αλλάζει ο καιρός: Διαδοχικές «ψυχρές λίμνες» φέρνουν καταιγίδες και χαλάζι

Πότε και πού θα «χτυπήσει» - Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Η πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 5/6

Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και την ηλιοφάνεια, έρχεται ραγδαία μεταβολή του καιρού τις επόμενες ημέρες, καθώς διαδοχικές «ψυχρές λίμνες» φέρνουν καταιγίδες ακόμα και χαλάζι.

Μεγάλη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες μιας και από την πολλή ζέστη και τα μελτέμια θα οδηγηθούμε σε έντονη αστάθεια που θα προκαλέσει καταιγίδες με έντονους κεραυνούς και χαλάζι, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Καιρός: Διαδοχικές «ψυχρές λίμνες» προ των πυλών

Αιτία γι' αυτή την αλλαγή του καιρού είναι αυτό που καλούμε στη Μετεωρολογία «φαινόμενο ψυχρής λίμνης».

Με τον όρο αυτό, οι μετεωρολόγοι αναφέρονται σε μια «κλειστή» περιοχή στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα όπου η θερμοκρασία του αέρα υποχωρεί απότομα προκαλώντας μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στον αέρα που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της Γης και στον αέρα που βρίσκεται πιο ψηλά.

Αυτή η θερμοκρασιακή αντίθεση με τη σειρά της δημιουργεί έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καταιγίδων που υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες. 

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη. 

Με τα μπλε βέλη σημειώνονται οι δύο διαδοχικές ψυχρές λίμνες που αναμένεται να μας απασχολήσουν τη νέα εβδομάδα

«Πονηρός» ο καιρός - Ζέστη το πρωί και καταιγίδες το βράδυ

Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τη νέα εβδομάδα είναι σε θέση να μας «ξεγελάσουν» και να μας πιάσουν στον ύπνο, αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Και αυτό το λέμε διότι μπορεί η ημέρα να ξεκινά με πολύ καλό καιρό, ήλιο και ζέστη, τίποτα όμως δεν θα προϊδεάζει γι' αυτό που θα ακολουθεί στη συνέχεια, όπου προς το απόγευμα και νωρίς το βράδυ θα ξεσπάνε από το πουθενά ισχυρές καταιγίδες με έντονους τοπικά κεραυνούς και χαλάζι.

«Γι' αυτό και ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ότι όταν βλέπουμε στον ουρανό να μαζεύονται "βαριά" σύννεφα και πριν ακούσουμε τα πρώτα μπουμπουνητά ή δούμε τις πρώτες ψιχάλες, θα πρέπει να απομακρυνόμαστε από τη θάλασσα και από εκτεθειμένα σημεία γενικότερα και να πηγαίνουμε σε ασφαλή σημεία μιας και οι κεραυνοί είναι ικανοί να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο!», υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος.

Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα

Στον παρακάτω χάρτη που έδωσε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την πορεία των βροχοπτώσεων για τις επόμενες ημέρες όπου οι περιοχές που θα επηρεάζονται θα είναι τα ηπειρωτικά αλλά και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο.

Τα φαινόμενα θα ξεκινούν το μεσημέρι από ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής χώρας και γρήγορα θα εξαπλώνονται και σε πεδινές περιοχές ενώ από το απόγευμα και το βράδυ θα εξελίσσονται σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες εκτάσεις. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top