Το Star στην Αγία Σοφία: «Σκοτεινιάζουν» το σύμβολο της Ορθοδοξίας

Τι κατέγραψε η κάμερα: Βανδαλισμοί, φθορές και μουσουλμανική προσευχή

Η Αγία Σοφία λειτουργεί ως μουσουλμανικό τέμενος από τον Ιούλιο του 2020. Για πρώτη φορά κάμερα ελληνικού καναλιού μπαίνει μέσα στο χριστιανικό ναό, τον οποίο χρησιμοποίησε ο Ερντογάν για να συσπειρώσει τους μουσουλμάνους και να προωθήσει τα πολιτικά του συμφέροντα. Ο απεσταλμένος του Star στην Κωνσταντινούπολη Άρης Λάμπος κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες από τον ιερό ναό. 

Θλιβερές εικόνες από την Αγία Σοφία: Ξύνουν τους τοίχους για... σουβενίρ!

Ένας ήχος που ακούγεται στην Αγία Σοφία προκαλεί πόνο στις καρδιές εκατομμυρίων χριστιανών. Μέσα στο ναό - σύμβολο για την ορθοδοξία αντηχεί το «Αλλαχού Ακμπάρ». 

Είναι η πρώτη φορά που ελληνικός τηλεοπτικός σταθμός καταγραφεί το αριστούργημα της βυζαντινής ναοδομίας μετά τη μετατροπή του σε ισλαμικό τέμενος. Στην οροφή οι περίτεχνες τοιχογραφίες των χερουβίμ κυκλώνουν το μεγαλόπρεπο τρούλο. Γυρνώντας το βλέμμα, παντού είναι ορατά τα μουσουλμανικά σύμβολα.

Η κάμερα του Star μέσα στην Aγία Σοφία κατέγραψε ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης που έρχονται για να θαυμάσουν το μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας. 

Μέσα σε αυτό το ανεξέλεγκτο πλήθος, όμως, κάποιοι φαίνεται ότι βρίσκουν την ευκαιρία να βανδαλίσουν το χριστιανικό ναό. Σε ορισμένα σημεία του ναού υπάρχουν τμήματα, τα οποία έχουν φθορές. Κάποιες από αυτές φαίνεται ότι είναι και πολύ πρόσφατες.

To Star στην Αγία Σοφία: Βανδαλισμοί και φθορές -1

To Star στην Αγία Σοφία: Βανδαλισμοί και φθορές - 2

Ο απεσταλμένος του Star στην Κωνσταντινούπολη Άρης Λάμπος δείχνει τις φθορές σε διάφορα τμήματα του ναού

Σε άλλο σημείο πάλι φαίνεται σα να έχουν ξύσει τμήμα του τοίχου. Σε τμήματα της τοιχοποιίας υπάρχουν επίσης χαραγμένα αραβικά.  

Στον χώρο έχει απλωθεί ένας τάπητας προκειμένου να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι και όλοι πρέπει να βγάλουν τα παπούτσια προκειμένου να εισέλθουν. Υπάρχουν αρκετές  παπουτσοθήκες στον προθάλαμο του ναού αλλά και εκεί που προσεύχονται οι μουσουλμάνες ξεχωριστά από τους άντρες.

Ιστορικοί τέχνης προειδοποιούν ότι αν το εμβληματικό μνημείο δεν προστατευτεί και δεν γίνουν έργα αναστήλωσης τώρα, δεν θα αντέξει μέχρι το 2050.

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top