Ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή «σκακιέρα»

Πώς μπορεί να επηρεάσει Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία

Το παζλ των διεθνών διασυνδέσεων για τη διακίνηση φυσικού αερίου ενισχύει τον ρόλο της χώρας μας. Με τη λειτουργία του αγωγού ΙGB, η Ελλάδα μετατρέπεται σε πύλη εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη. 

Σ. Μισέλ στα ελληνικά: Έρχεται το τέλος στα καύσιμα της Ρωσίας για την ΕΕ

«Η μόνη εναλλακτική είναι η πρωτοβουλία που χτίζεται στο κέντρο διανομής της Αλεξανδρούπολης και ελπίζουμε αυτό το έργο θα γίνει πολύ γρήγορα. Στο άμεσο μέλλον να έχουμε τις δυνατότητες να έχουμε περισσότερους προμηθευτές στην αγορά γιατί θα γίνει η αγορά πιο ισχυρή και πιο αξιόπιστη», τόνισε μιλώντας στο Star ο εκτελεστικός Διευθυντής του Οικονομικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας.

Μητσοτάκης για LNG σε Αλεξανδρούπολη: Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος

Η Ελλάδα κρατά το ενεργειακό «κλειδί» στην πύλη των Βαλκανίων. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 τα Σκόπια περιμένουν να υπογράψουν με την Αθήνα την κατασκευή αγωγού που θα προμηθεύει τη χώρα με φυσικό αέριο. 

Ξεκινά η κατασκευή του σταθμού LNG σε Αλεξανδρούπολη – Τα οφέλη για Ελλάδα

Ενεργειακό: Προ των πυλών η τροφοδότηση της Βουλγαρίας από την Ελλάδα

Προ των πυλών είναι και  η τροφοδότηση της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο από την Ελλάδα, μέσω του αγωγού  IGB, ενώ από του Ιούλιο ξεκινά η τροφοδοσία της και μέσω του αγωγού ΤΑΡ. 

Η χώρα μας έχει ήδη κομβικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα της Βαλκανικής (χαρτης) με την  λειτουργία του αγωγού IGB. Ξεκινάει απο την Κομοτηνή και καταλήγει στην περιοχή Στάρα Ζαγκόρα της Βουλγαρίας. Η γειτονική χώρα ήδη αντιμετωπίσζει τις συνέπειες της διακοπής της ροής φυσικόύ αερίου από την Ρωσία.  

Η χώρα μας μετατρέπεται σε πύλη εισόδου ενέργειας για την Ευρώπη

Η αρχική δυναμικότητά του ΙGB είναι 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, με δυνατότητα επέκτασης στα 5 δισεκατομμύρια. 

Η δυναμική της χώρας μας  να προμηθεύσει φυσικό αέριο τα βαλκάνια θα αυξηθεί κι άλλο μέσω της Ρεβυθούσας με τη μίσθωση πλωτής δεξαμενής αλλά και με την κατασκευή πλωτής δεξαμενής στην Αλεξανδρούπολη

Η διαδρομή των αγωγών μέσω οκτώ διασυνδέσεων μπορεί να φτάσει μέχρι στην Αυστρία και την Ουγγαρία.  

Διχασμένα τα ευρωπαϊκά κράτση για τα καύσιμα από τη Ρωσία

Η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία διχάζει τα ευρωπαικά κράτη. 

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία εξαρτώνται απο το ρωσικό πετρέλαιο και διαφωνούν να μπει εμπάργκο. Υπέρ της σταδιακής διακοπής έως το τέλος του χρόνου τάσσονται οι υπόλοιπες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Υπέρ της απεξάρτησης και από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό  τουλάχιστον για φέτος.  

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top