Ξεκινά η κατασκευή του σταθμού LNG σε Αλεξανδρούπολη – Τα οφέλη για Ελλάδα

Παρουσία Μητσοτάκη, Μισέλ και τριών πρωθυπουργών

Θέμα ημερών είναι οι ανακοινώσεις για το νέο πακέτο στήριξης για το ρεύμα και την ακρίβεια

Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις για το ρεύμα. Η τελετή έναρξης υλοποίησης του έργου του τερματικού σταθμού του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης σηματοδοτεί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτού σταθμού παραλαβής, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG (FSRU), σε απόσταση 17,6 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης και 10 χιλιομέτρων από την πλησιέστερη ακτή, και θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Τα έξι οφέλη για Ελλάδα

Με τον νέο τερματικό σταθμό, που είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2023, επιτυγχάνονται τα εξής:

- Ενισχύεται η ενεργειακή επάρκεια και ενεργειακή ασφαλεία της χώρας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα όσα θα κάνει στο ταξίδι του στις ΗΠΑ

- Διαμορφώνονται εναλλακτικοί τρόποι προμήθειας Φυσικού Αερίου.

- Μειώνεται η εξάρτηση της χώρας απο το ρωσικό Φυσικό Αέριο.

- Η Ελλάδα αποκτά στρατηγικό ρόλο και γίνεται ενεργειακός κόμβος.

Σκρέκας στο συμβούλιο της ΕΕ: Η Ελλάδα προτείνει πλαφόν στην ενέργεια

- Δημιουργούνται ενεργειακοί διάδρομοι που δεν διέρχονται από τουρκικό έδαφος.

- Δημιουργούνται εργαλεία περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια με βάση τις συνεργασίες των χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Παρών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ 

Για τη σημασία του νέου τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης μίλησε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής, το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε Φυσικό Αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας, αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου. Η Ελλάδα, λοιπόν, γρήγορα και πολύ μεθοδικά, μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά, ταυτόχρονα, και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά», είπε ο πρωθυπουργός.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Δε θα πληρώσουμε σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο

Ενδεικτική της σημασίας του έργου είναι η παρουσία στη σημερινή τελετή στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, του προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στην κατασκευάστρια εταιρία Gastrade συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου, η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε, η Boulfartrabsgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ Α.Ε.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει στη Βουλή ότι θα κατασκευαστεί και δεύτερος πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, με την ίδια δυναμικότητα, στο Θρακικό Πέλαγος.

Η σημερινή τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 στην Αποθήκη του Τελωνείου και θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top