Ευρωπαϊκή Ένωση: Δε θα πληρώσουμε σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο

Σύσκεψη Μητσοτάκη - Yπουργών για την ενεργειακή κρίση - Έρχονται μέτρα

Ολοκληρώθηκε η ιδιαίτερα κρίσιμη σύσκεψη του Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποφασίζει τον τρόπο πληρωμής -ρούβλια η ευρώ στην παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία

Μετά την απόφαση του Πούτιν να κλείσει τις στρόφιγγες προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, πολλές χώρες θορυβήθηκαν, φοβήθηκαν μην συμβεί και σε αυτές. Ουσιαστικά, οι Υπουργοί αναζητούν φόρμουλα για συνέχιση των πληρωμών μεν στη Ρωσία, αλλά με τρόπο που δε θα κάνει το «χατίρι» στη Ρωσία πληρώνοντας με ρούβλια και θα είναι σύμφωνος με τις κυρώσεις της ΕΕ. 

Ενεργειακή κρίση: Η ΕΕ αποφασίζει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

«Το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ επιβεβαίωσε την ενότητα και την ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ» μπροστά στις ενεργειακές προκλήσεις που δημιούργησε η «μονομερής» απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Μπαρμπαρά Πομπιλί.

«Καταδικάζουμε την μονομερή απόφαση της ρωσικής Gazprom να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία και επιβεβαιώνουμε ότι όλοι οι προμηθευτές πρέπει να σέβονται τις υποχρεώσεις τους, βάσει των συμβολαίων με τα οποία δεσμεύονται», είπε η υπουργός της Γαλλίας. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Κομισιόν και τις εταιρείες για μια κοινή προσέγγιση για τον τρόπο πληρωμής που θα είναι συμβατός με τους κανόνες της ΕΕ και θα σέβεται τα συμβόλαια. Η Επιτροπή έχει ήδη δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες κατευθύνσεις», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η κ. Πομπιλί, οι υπουργοί της Βουλγαρίας και της Πολωνίας ενημέρωσαν το Συμβούλιο ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για διαταραχή παροχής φυσικού αερίου, ούτε για τους καταναλωτές, ούτε για τη βιομηχανία των δύο χωρών. Ωστόσο, η κατάσταση θα παρακολουθείται στενά, ενώ η πρώτη «περιφερειακή Task Force» θα επισκεφθεί τη Σόφια στις 5 Μαΐου για να αποτιμήσει την κατάσταση.

Σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα ενεργειακά την Τρίτη

Η Αθήνα είναι σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Ευγενίδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star το απόγευμα έχει συγκληθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του ενεργειακού επιτελείου, καθώς ο κ. Σκρέκας θα έχει μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και θα ενημερώσει για το τι έγινε και πώς προχωράμε. 

Οικονόμου: «Έρχεται παρέμβαση για μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος»

Εκτός από τα θέματα ενεργειακής επάρκειας, όμως, στην τελική ευθεία είναι και η κυβερνητική παρέμβαση για το ρεύμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, τα κυβερνητικά στελέχη επεξεργάζονται τώρα τις τελικές τεχνικές λεπτομέρειες για τη φόρμουλα της παρέμβασης. Υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα ανακοίνωσης αυτή την εβδομάδα, αλλά περισσότερες πιθανότητες έχει η ανακοίνωση του μηχανισμού για ριζικές εκπτώσεις στους λογαριασμούς την άλλη εβδομάδα. 

Υπογραφές για τη μονάδα αποθήκευσης LNG στην Αλεξανδρούπολη 

Ενεργειακή κρίση: Έκτακτη σύνοδος των υπουργών ενέργειας

Αύριο, πάντως, είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την προοδευτική απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, καθώς θα εγκαινιαστεί η δεύτερη μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα λειτουργήσει το 2023. Τις υπογραφές θα βάλουν ο πρωθυπουργός και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κάριλ Πέτκοφ, ενώ παρόντες θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Κοβατσέφσκι και ο Σέρβος Πρόεδρος Βούτσιτς. 

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top