Καιρός: Έρχεται κακοκαιρία σαν την «Ελπίδα» και φέρνει χιόνια στην Αττική

Πολικό ψύχος σε όλη τη χώρα από την Τρίτη

Νέα σφοδρή κακοκαιρία βρίσκεται προ των πυλών, η οποία θα θυμίσει πολύ την κακοκαιρία «Ελπίδα» που προκάλεσε πολλά προβλήματα πριν από λίγο καιρό. 

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι το πολικό ψύχος και οι χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές, που θα είναι έντονες. 

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, η νέα κακοκαιρία θα κάνει την εμφάνισή της από την επόμενη εβδομάδα, κυρίως από την Τρίτη και μετά. 

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη θα είναι ένα «ατμοσφαιρικό βουνό σε σχήμα “ΩΜΕΓΑ” (Ωμέγα εμποδιστής)», που αναμένεται να αναπτυχθεί προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ωθώντας πολικές αέριες μάζες από την περιοχή της Ρωσίας που μέσω της Ουκρανίας θα φτάσουν και στη χώρα μας.

Ο χιονιάς ενδέχεται να μας θυμίσει την κακοκαιρία «Ελπίς» και αυτό γιατί εμφανίζει αρκετά κοινά σημεία ως προς την έντασή της, τη διάρκειά της αλλά και τον τρόπο που αναμένεται να εξελιχθεί.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαρουσάκης, τα κοινά σημεία των δύο κακοκαιριών είναι τα εξής:

1. Και σε αυτή την περίπτωση θα αντιμετωπίσουμε μια βίαιη μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών, που σημαίνει ότι σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να παρατηρηθεί χιονόστρωση μεγάλου πάχους.

2. Χωρίς ακόμη να έχουν σταθεροποιηθεί τα στοιχεία φαίνεται ότι και αυτή η χιονοκαιρία θα έχει μεγάλη διάρκεια, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες για πολλά και εκτεταμένα προβλήματα.

3. Θα παρατηρηθούν ασυνήθιστα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες όπου στη βόρεια Ελλάδα ίσως δούμε τον υδράργυρο να “φλερτάρει” με τους -15° με -18° με τον ολικό παγετό να αυξάνει γεωμετρικά τις πιθανότητες εμφάνισής του. Ο παγετός αν και όχι ολικός θα απασχολήσει αρκετές περιοχές της χώρας μας ακόμη και νησιά.

4. Ο κύριος όγκος των χιονοπτώσεων θα αφορά περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και νότιας χώρας. Πολύ πιθανό να δούμε και πάλι πολλά νησιά του Αιγαίου να ξαναντύνονται στα λευκά.

Στο επίκεντρο των χιονοπτώσεων θα βρεθεί και πάλι ο νομός Αττικής, όπου πιθανόν οι αντιολισθητικές αλυσίδες πιθανόν να χρειαστούν και πάλι.

Στα θετικά της όλης εξέλιξης είναι ότι η διάρκεια της ημέρας έχει αυξηθεί σημαντικά και αυτό προφανώς θα βοηθήσει να λιώσουν πιο εύκολα τα χιόνια τουλάχιστον σε καθαρά πεδινές περιοχές, ή και θαλάσσιες παραθαλάσσιες εφόσον βέβαια παρατηρηθεί χιονόστρωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top