Κορωνοϊός: Στις 5/3 ο πρώτος εμβολιασμός με Novavax

Θεοδωρίδου: Πότε πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους

Στον πόλεμο της Ουκρανίας αναφέρθηκε σήμερα η Μαρία Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό στη χώρα μας. Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε την ανάγκη προσφοράς αίματος για τους συνανθρώπους μας, αλλά και το 

Κορωνοϊός: 16.274 νέα κρούσματα - 70 νεκροί και 413 διασωληνωμένοι

«Μεταξύ των καταστροφών που προκαλούν οι πολεμικές συρράξεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας, θα ήθελα να υπενθυμίσω και την ανατροπή του ελέγχου των λοιμωδών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς» δήλωσε αρχικά. Εξήγησε πως όταν μειώνεται η εμβολιαστική κάλυψη ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού ακυρώνεται η προσπάθεια που έχει γίνει για την καταπολέμηση του εκάστοτε νοσήματος.

Κορωνοϊός: 5.599 τα σημερινά κρούσματα στην Αττική - 1.636 στη Θεσσαλονίκη

Αναφέρθηκε επίσης, στις συστάσεις εμβολιασμού στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Όπως εξήγησε, για τον εμβολιασμό ατόμων, παιδιών και εφήβων 5-17 ετών ενισχυτική δόση, τρίτη δόση δηλαδή, 4 εβδομάδες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Συστήνεται επίσης, ο εμβολιασμός με τέταρτη δόση σε ενήλικα άτομα με ανοσοκαταστολή, 3 μήνες μετά την τρίτη δόση.

Στη συνέχεια, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Αξιολογείται η τέταρτη δόση εμβολίου

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης μετά την άρση των περιορισμών, η κα Θεοδωρίδου, σημείωσε ότι το ενδεχόμενο αυτό απασχολεί την επιστημονική κοινότητα.

«Η χορήγηση 4ης δόσης απασχολεί όλα τα κράτη και ήδη η Αγγλία όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι την ενέκρινε για τους άνω των 70 ετών. Θετική και η τοποθέτηση της Αμερικής. Ταυτόχρονα όμως, αυξάνονται και οι πληροφορίες ότι η ανοσία από τις τρεις δόσεις προφυλάσσει για μακρό χρονικό διάστημα. Θα γίνει αξιολόγηση για την 4η δόση, θα μας απασχολήσει το θέμα αυτό, αλλά η ανοσία στις τρεις δόσεις ξεπερνά όχι μόνο τους 6 μήνες αλλά και το χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου.

Στις 5/3 ο πρώτος εμβολιασμός με Novavax

Στην ενημέρωση μίλησε και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους λέγοντας ότι αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax. Το πρώτο ραντεβού με το εμβόλιο της Novavax θα πραγματοποιηθεί στις 05/3.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι το 74,9% του γενικού πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, ποσοστό που ισοδυναμεί με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσον αφορά στον ενήλικο πληθυσμό το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 84,4%.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top