Αλλαγή ώρας: Πότε θα γυρίσουν οι δείκτες μία ώρα μπροστά

Ολοταχώς για τη θερινή ώρα

Μπορεί στην ΕΕ να είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο το 2021 να ήταν η τελευταία χρονιά που θα άλλαζε η ώρα από χειμερινή σε θερινή, όμως οι συζητήσεις αυτές κατέληξαν σε αδιέξοδο και τελικά παρέμεινε το καθεστώς που ίσχυε έως τώρα. 

Έτσι, τον περασμένο Οκτώβριο οι δείκτες των ρολογιών γύρισαν στη χειμερινή ώρα και την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου θα περάσουμε στη θερινή ώρα. 

Αλλαγή ώρας: Τα ξημερώματα της Κυριακής γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Συγκεκριμένα η αλλαγή θα γίνει στις 27 Μαρτίου 2022 και οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα μπροστά.

Αλλαγή ώρας: Γιατί υιοθετήθηκε το μέτρο

Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το σύστημα της αλλαγής ώρας το 1907 και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε λίγο αργότερα. Από το 2002, η Ευρωπαϊκή Ένωση όρισε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να προσαρμόσουν τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου, με εξαίρεση την Ισλανδία.

Το 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε για τον τερματισμό της πρακτικής, αφού μια δημοσκόπηση 4,8 εκατομμυρίων Ευρωπαίων έδειξε ότι η πλειοψηφία υποστήριζε την κατάργησή της. Οι επικριτές του μέτρου επικαλούνταν μελέτες που δείχνουν σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της αλλαγής των ρολογιών μια ώρα μπροστά ή πίσω.

Αλλαγή ώρας: Γιατί αλλάζει η ώρα;

Την ίδια χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό της αλλαγής ώρας το 2019 σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας παράλληλα τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους.

Η τελική απόφαση, ωστόσο, βρίσκεται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το δεύτερο να έχει εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν και το πρώτο να μην έχει ακόμα οριστικοποιήσει τη θέση του. 

Άλλαξε η ώρα, αλλάζουν και οι ώρες κοινής ησυχίας

Η απόφαση προέβλεπε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021 για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα.

Αν και η απόφαση έπρεπε να τεθεί σε ισχύ το 2021, η πανδημία του κορωνοϊού καθυστέρησε την εφαρμογή της, καθώς δεν αποτέλεσε προτεραιότητα στην ατζέντα των κρατών – μελών.

Παράλληλα δεν υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ποια ώρα θα υιοθετήσουν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top