Καιρός: Σφοδρή κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο επίκεντρο του χιονιά

Συνεχίζεται και σήμερα η κακοκαιρία που ξεκίνησε από χθες, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν πως σήμερα τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα, με σφοδρές καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και χιόνια. 

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα ανατολικά και τα νότια.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, τα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, καθώς και σε περιοχές της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Νέα Κακοκαιρία: 15 οδηγίες για τους πολίτες από την Πολιτική Προστασία

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά και νότια, νότιοι 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 6 με 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου τους 13 με 14 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Αιγαίου θα φτάσει τους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Έρχονται χιόνια και ισχυρές καταιγίδες

Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Αττική

Καιρός: Nεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά διαστήματα ισχυρές. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά από το απόγευμα. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Nεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά και ημιορεινά. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη δυτική Μακεδονία και στα υπόλοιπα ορεινά - ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200μ). Τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους έντονα, ενώ από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, ενισχυόμενοι από το απόγευμα στα 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -1 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Nεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα σταδιακά στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας. Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά έως 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα στα βορειότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Εύβοια

Καιρός: Nεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά από το απόγευμα. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα νότια μέχρι το μεσημέρι νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Καιρός: Χιόνια σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αναμένονται σήμερα. Οι άνεμοι αναμένονται έως 8 μποφόρ στα πελάγη, ενώ πτώση θα παρατηρηθεί στη θερμοκρασία.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Μακεδονίας, ενώ βροχές θα σημειωθούν στην υπόλοιπη χώρα.

Καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα παράκτια της Θράκης, στην Ανατολική Στερεά, στη Πελοπόννησο και στις νησιωτικές περιοχές. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν σε Θράκη, Αιγαίο και Κρήτη.

Οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής σκόνης στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 1 βαθμό Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -1 έως 6, στη Θεσσαλία από 1 έως 7, στην Ήπειρο από -2 έως 15, στη Στερεά από 2 έως 11, στην Πελοπόννησο από 2 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 10, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 4 έως 14, στις Κυκλάδες από 8 έως 15 και στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ, από το απόγευμα όμως στα νότια θα στραφούν σε δυτικούς έως νοτιοδυτικούς ίδιας έντασης, ενώ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές κατά διαστήματα ισχυρές και ενδεχομένως καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν εξασθένηση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους 3 έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου, με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται ασθενείς βροχοπτώσεις και πρόσκαιρα χιόνι ή χιονόνερο έως το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και στα δυτικά του νομού έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου, με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Καιρός: Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συμβουλεύει τους πολίτες σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων να κάνουν τα εξής:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top