Κορωνοϊός: «Κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος κόλλησε»

Τι είπε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Όσα είπε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο Γκίκας Μαγιορκίνης για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, τα κρούσματα σε παιδιά και τις μεταλλάξεις μίλησαν σήμερα στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παπαευαγγέλου: Το 2,5% του πληθυσμού είναι ενεργά κρούσματα κορωνοϊού

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 44% την τελευταία εβδομάδα και χθες ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκαν πάνω από 3 εκατ. διαγνώσεις μέσα σε μια ημέρα.

Κορωνοϊός: Υψηλός και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων- Αύξηση στους νεκρούς

Όσον αφορά την Ελλάδα, ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε βελτίωση κατά 20%, αν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%. Πάντως, παρατηρείται επιτάχυνση 30% στα εξιτήρια, λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

«Για τα εργαστηριακά τεστ πρέπει να πούμε πως κανένα δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος δεν έχει κολλήσει τον ιό. Ανιχνεύουν πάντως τον ιό στη μολυσματική του μορφή», πρόσθεσε ο καθηγητής..

Μαγιορκίνης: «Κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό»

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ειδική αναφορά στα εργαστηριακά τεστ.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κανένα τεστ δεν μπορεί να αποκλείσει 100% ότι κάποιος έχει κολλήσει τον ιό. Ακόμα και το μοριακό τεστ είναι πιθανό να μην μπορεί να διαγνώσει ένα μικρό ποσοστό ασθενών, είτε γιατί ο ιός δεν ανιχνεύεται στην μύτη που έχει γίνει λήψη, είτε γιατί ο πολλαπλασιασμός του ιού δεν έχει φτάσει σε ανιχνεύσιμα επίπεδα», ανέφερε.

Πρόσθεσε, δε, ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδώσουν τον ιό. «Ο ρόλος των τεστ σε αυτή τη φάση της επιδημίας είναι να ανιχνευθούν και να απομονωθούν οι πιο μεταδοτικοί φορείς του ιού και έτσι να επιβραδυνθεί η διασπορά», επεσήμανε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top