«Διομήδης»: Πλημμύρισαν σπίτια, εκκενώθηκαν χωριά, έκλεισαν δρόμοι

Η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην κεντρική Ελλάδα

Ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για την κακοκαιρία «Διομήδης» (11/1/22)

Τα δόντια του δείχνει ο «Διομήδης» που έχει ήδη προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κεντρική Ελλάδα και κινείται πλέον προς τα νότια. Ήδη στην Αττική, λόγω παγετού, διεκόπη η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθος στο ρεύμα προς Πάρνηθα από το ύψος του τελεφερίκ. 

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Συγκεκριμένα, τα φαινόμενα είναι έντονα στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τους γειτονικούς δήμους της Μακεδονίας, όπου οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πλημμύρες. Σε αρκετές περιοχές της χώρας σημειώθηκαν έντονες χιονοπτώσεις. 

βροχή

Οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι έγιναν προληπτικές εκκενώσεις χωριών στη Μαγνησία. 

Κακοκαιρία Διομήδης: «Χτυπήθηκε» η Θεσσαλία

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στην περιοχή των Φαρσάλων, ενώ στη Μαγνησία στάλθηκε μήνυμα από το 112, αφού, όπως κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πορταριά, μέσα σε 16 ώρες έπεσαν περισσότερα από 340 χιλιοστά βροχόπτωσης, τιμή που πλησιάζει το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας .

Ειδικά στα Φάρσαλα οι τεράστιοι όγκοι του νερού έχουν προκαλέσει -μεταξύ άλλων- πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ το χωριό Υπέρεια βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η εκκένωσή του.

Στο Ανωχώρι, τα νερά των χειμάρρων του ποταμού Ταμπάκου και του Ενιπέα έφτασαν στα πρώτα σπίτια του χωριού, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το thessaliatv.gr, οι κάτοικοι να απομακρυνθούν εσπευσμένα από το χωριό.

Τα σχολεία έκλεισαν νωρίτερα χθες για λόγους ασφαλείας, με απόφαση του δημάρχου Φαρσάλων, Μάκη Εσκίογλου.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ανέβασε στα social media βίντεο και φωτογραφίες από τη διάσωση τεσσάρων κουταβιών που κινδύνεψαν από την κακοκαιρία. 

«Στο Κατωχώρι Φαρσάλων απεγκλωβίσαμε μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία τέσσερα σκυλάκια που κινδύνεψαν να πνιγούν στην υπερχειλισμένη αποστραγγιστική τάφρο του χωριού. Δύσκολη μέρα για τη Θεσσαλία, που δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά από μεγάλες ποσότητες βροχοπτώσεων. Είμαστε παντού, όπου υπάρχει ανάγκη», έγραψε.

Επίσης, στον Αγιόκαμπο πλημμύρισε ο παραλιακός δρόμος, καθώς η θάλασσα βγήκε στη στεριά, όπως δείχνει και το βίντεο του onlarissa.gr.

Κακοκαιρία Διομήδης: Στα λευκά τα Τρίκαλα

Στα ορεινά των Τρικάλων έχει χιονίσει, με το ύψος του χιονιού να κυμαίνεται από 10 εκατοστά έως και ένα μέτρο, σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα.

τρίκαλα χιόνι

Η εικόνα που παρουσιάζει η στάθμη των ποταμών είναι ελεγχόμενη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, προσθέτοντας πως 48 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων, γκρέιντερ και αλατιέρες δίνουν τη δική τους μάχη στο επαρχιακό δίκτυο, ώστε αυτό να μείνει ανοικτό και να μην παγώσει το οδόστρωμα από τον παγετό.

Ο κ. Μιχαλάκης σημείωσε πως δεν υπάρχουν προβλήματα στο εθνικό δίκτυο, ενώ ο ίδιος συνιστά οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Καρδίτσα: «Φούσκωσαν» τα νερά των ποταμών

Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά της Καρδίτσας ενώ τόσο τα ημιορεινά όσο και πεδινά σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις.

Ο δήμαρχος Σοφάδων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αποφάσισε χθες να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων. 

Στο Δήμο Μουζακίου έχει διακοπεί η οδική σύνδεση μεταξύ Μαγούλας - Μεγ. Καλυβίων Τρικάλων, λόγω υδάτων που περνούν στο δρόμο, καθώς και Μαγούλας - Μαγουλίτσας, λόγω αύξησης της στάθμης των ποταμών.

Υπό επιτήρηση βρίσκεται η στάθμη των ποταμών στο νομό Καρδίτσας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στον ποταμό Καράμπαλη, όπως δείχνει και το βίντεο του karditsalive.net.

Στους αυχένες Αγ. Νικολάου (1.450 μ.) και Τυμπάνου (1.600 μ.) το χιόνι ξεπέρασε τα 70 εκατοστά.

Σήμερα Τετάρτη, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η κακοκαιρία, δε θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία των κοινοτήτων Σταυρού και Αγίου Θεοδώρου.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα σχολεία, η κατάσταση θα εκτιμηθεί σε συνεργασία με τους διευθυντές Εκπαίδευσης και τους διευθυντές των σχολείων το πρωί της Τετάρτης και, εφόσον υπάρχουν προβλήματα, θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

«Διομήδης»: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Φλώρινα, Αμύνταιο, Πρέσπες

Παράλληλα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, η οποία θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του σεισμού έως και έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 11 Ιουλίου 2022, την ώρα που ο «Διομήδης» κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση για τους κατοίκους.

 

 

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Χιόνια στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης

Το βράδυ της Τρίτης ξεκίνησε να χιονίζει στον Χορτιάτη, στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί προβλήματα.

Χιονίζει επίσης στα ορεινά των νομών Χαλκιδικής, Ημαθίας, στον Βελβεντό Κοζάνης (, στη Φλώρινα (-1) στη Βλάστη (-2), στο Μεσόβουνο (-1) ενώ χιονόνερο πέφτει στην πόλη του Κιλκίς (3) και στον Πολύγυρο (2).

Στους -6 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, τους -5 στη Βασιλίτσα, στους -3 στον Λαϊλιά και στους 0 στην Κοζάνη και στο Αμύνταιο.

Διακοπή κυκλοφορίας και αντιολισθητικές αλυσίδες στην κεντρική Μακεδονία

Σε επιφυλακή είναι Πολιτική Προστασία και οι Τεχνικές Υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Διομήδης».

Συνολικά, 100 εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς, για να παραμείνει ανοιχτό και ασφαλές το οδικό δίκτυο.

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες:

  • Από το 94ο έως το 98ο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας - Κοζάνης (μέσω Καστανιάς)
  • Στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου, 3-5 Πηγαδίων, Βόρα και Ελατοχωρίου
  • Από το 70ό έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) 
  • Στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου - Βαρβάρας
  • Λόγω έντονης βροχόπτωσης διακόπηκε χθες η κυκλοφορία στη δημοτική οδό Νέας Λυκόγιαννης - Παλαιάς Λυκόγιαννης (Ημαθία), στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας - Αγίου Σπυρίδωνα (περιοχή Ξηρολάκι Πιερίας), στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ορμύλιας - Βραστάμων (Χαλκιδική) και στο 1ο χιλιόμετρο δημοτικής οδού που συνδέει την επαρχιακή οδό Ν. Μουδανιών - Σιθωνίας με το δημοτικό διαμέρισμα Ολύνθου (Χαλκιδική).

Σαμοθράκη: Κλειστά τα σχολεία λόγω χιονόπτωσης και θυελλωδών ανέμων

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα 12/1, για δεύτερη συνεχή ημέρα, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη Σαμοθράκη, καθώς και τα ΚΔΑΠ Χώρας και Λακκώματος, με απόφαση του δημάρχου Νίκου Γαλατούμου, εξαιτίας της κακοκαιρίας που επικρατεί στο νησί.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαλατούμος, λόγω της έντονης χιονόπτωσης και των θυελλωδών ανέμων, έντασης 10 μποφόρ, αποφασίστηκε η μη λειτουργία των σχολείων.

Η μέχρι τώρα ένταση των καιρικών φαινομένων δεν έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, δηλώνει ο δήμαρχος Σαμοθράκης, ενώ όπου σημειώθηκαν, έχουν διευθετηθεί.

«Υπήρξε ένα πρόβλημα στη νότια πλευρά του νησιού με δύο-τρία ρέματα που είχαν κατεβάσει φερτά υλικά, εγκλωβίζοντας κάποιους κτηνοτρόφους. Τους απεγκλωβίσαμε και επέστρεψαν ασφαλείς στα σπίτια τους… Είμαστε καλά. Το εκχιονιστικό του δήμου είναι έξω, από το μεσημέρι, καθαρίζοντας συνεχώς το οδόστρωμα, ώστε να μην πάρει ύψος το χιόνι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σημείο του οδικού δικτύου που να μην μπορεί να κυκλοφορήσει αυτοκίνητο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σαμοθράκης, εκτιμώντας ότι «όλα θα πάνε καλά, γιατί υπάρχει συντονισμός και η Περιφέρεια μπορεί να βγάλει μηχανήματα αργότερα, αν επιδεινωθεί η κατάσταση».

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Πλημμύρισαν δρόμοι στη Βόρεια Εύβοια

Τα έντονα φαινόμενα «χτύπησαν» και τη Βόρεια Εύβοια.

Δρόμοι πλημμύρισαν από υπερχειλίσεις ποταμών με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με το eviathema.gr, μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης υπερχείλισε ο ποταμός Κηρέας, στον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, με συνέπεια να διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από το Προκόπι προς το Μαντούδι. 

Λίγο νωρίτερα, τα νερά βγήκαν στη στεριά για ακόμη μία φορά στο Λουτρό, την παραλία της Κοτσικιάς, δημιουργώντας ξανά σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία από Κοτσικιά προς το Λουτρό, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η ανάρτηση του δημάρχου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγιάς Άννας, Γιώργου Τσαπουρνιώτη.

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Διομήδης» και στον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού. Το βράδυ της Τρίτης, διακόπηκε η κυκλοφορία στο Πευκί, από πτώση δέντρου στον κεντρικό οδικό άξονα Ιστιαίας - Χαλκίδας.

Φθιώτιδα: Έντονα φαινόμενα έφερε ο «Διομήδης»

Καταρρακτώδεις βροχές καταγράφηκαν και στα χωριά βόρεια του Δομοκού, στη Φθιώτιδα, ενώ στο τμήμα από τον Δομοκό μέχρι τη Λαμία υπήρξε έντονη χιονόπτωση.

«Διομήδης»: Κατολισθήσεις στη Κάλυμνο

Στην Κάλυμνο σημειώθηκαν πρωτοφανείς κατολισθήσεις λόγω του «Διομήδη».

«Έχουμε να κάνουμε με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, με ροή κορημάτων (πετρώδη θραύσματα) μετά από βροχοπτώσεις», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας για τις καταστροφές που υπέστη η Κάλυμνος, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κάλυμνος

Ο καθηγητής βρέθηκε στο νησί, χθες, για λίγες ώρες και είδε τις καταστροφές στις περιοχές Σκάλια και Παλαιονήσι, ενώ παρέδωσε μελέτη στο δήμαρχο Καλυμνίων Δημήτρη Διακομιχάλη για τις πτώσεις των βράχων.

«Ήταν μεγάλη η καταστροφή. Ολόκληρο βουνό κατέβηκε προς τα κάτω. Είναι ένα φαινόμενο που συνδυάζει γεωδυναμικούς και υδρομετεωρολογικούς κινδύνους», σημείωσε.

Ακόμη, αποκάλυψε πως ενώ στην Κάλυμνο συμβαίνει για πρώτη φορά, παρόμοιο φαινόμενο είχε παρουσιαστεί το 2012 στο νησί της Ψερίμου. 

Κακοκαιρία: Κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο στη Δυτική Ελλάδα

Λόγω των βροχοπτώσεων προκλήθηκαν καθιζήσεις και κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στα εξής σημεία του οδικού δικτύου της Δυτικής Ελλάδας.

Στην Αιτωλοακαρνανία:

  • Στην επαρχιακή οδό Μπερμπατίου -Παραδεισίου, λόγω καθίζησης οδοστρώματος.
  • Στην επαρχιακή οδό Άνω Μακρυνούς - Παραδείση.
  • Στο 24ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στην γέφυρα του ποταμού Ευήνου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω του αυτοκινητόδρομου Ιόνιας Οδού μεταξύ του 14.5ου χιλιομέτρου στη διασταύρωση Γαβρολίμνης και 28ου χιλιομέτρου της νέας εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων.
  • Στην επαρχιακή οδό Κρυονερίου - Αμπελακιώτισσας και συγκεκριμένα στο 20ο χιλιόμετρο, μετά τη διασταύρωση Κρυονερίου - Περδικόβρυσης - Αμπελακιώτισσας, όπου σημειώθηκαν πτώσεις βράχου και δέντρων στο ρεύμα προς Αμπελακιώτισσα.
  • Στην επαρχιακή οδό Παραβόλας -Προυσού, στην είσοδο της τοπικής κοινότητας λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.
  • Στη θέση «Μάρμαρα» της Νέας Μανωλάδας, λόγω υπερχείλισης χειμάρρου.
  • Στην επαρχιακή οδό Μέλισσας - Αγίου Χαράλαμπους του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, λόγω μεγάλης καθίζησης οδοστρώματος.
  • Στις τοπικές κοινότητες Ξενίων του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης και Βάλμης του Δήμου Ήλιδας, στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Πηνειού, λόγω κατολίσθησης χωμάτων στο ύψος της τοπικής κοινότητας Βάλμης.
  • Σε όλες τις προαναφερόμενες περιοχές επιχειρούν μηχανήματα, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στην Αχαΐα:

  • Διεκόπη η κυκλοφορία από το Κυπαρίσσι του Δήμου Ερυμάνθου προς το φράγμα Πείρου Παραπείρου, ενώ στο Νέο Κομπηγάδι η κίνηση διεξάγεται με δυσχέρεια, λόγω κατολίσθησης.
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top