Γιατί ανοίγουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου - Το σκεπτικό της απόφασης

Παπαευαγγέλου: «Ασφαλή τα παιδιά στα σχολεία»

Γιατί αποφασίστηκε το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου. Τι είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Τρίτη 4/1

Ο κύβος ερρίφθη και τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, παρά τις αντιδράσεις και την αύξηση των κρουσμάτων που έφερε η μετάλλαξη Όμικρον.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία από 10/1 - Ολόκληρη η διαδικασία  

Η καθηγήτρια παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε στην ενημέρωση της Τρίτης τους λόγους που η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση.

Σχολεία: Από σήμερα η διάθεση των self test – Πότε πρέπει να γίνουν

Όπως είπε, η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, κάτι που είναι εμφανές από την έκρηξη των κρουσμάτων και την υψηλή μεταδοτικότητα αυτής της παραλλαγής, συζήτησε τις αλλαγές της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας της Όμικρον και ανασκόπησε τα δεδομένα από τα κρούσματα σε παιδιά την περίοδο που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Η επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και θα επανεξετάζει συνεχώς τα δεδομένα. Όλα θα πάνε καλά με βάση τα όσα έχουμε δει έως τώρα από τα ανοιχτά σχολεία.

Επισήμανε, ακόμα, ότι στην Ελλάδα ήδη ακολουθείται ένα από τα πιο εντατικά και επιτυχημένα πρωτόκολλα διεθνώς, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία.

Κεραμέως: «Δωρεάν τα rapid test για τους μαθητές σε δημόσιες δομές»

Παπαευαγγέλου: «Ασφαλή τα παιδιά στα σχολεία αν φορούν τη μάσκα και κάνουν τεστ»

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε επίσης ότι το 84% των κρουσμάτων στα παιδιά εντοπίστηκαν από τα self test τα οποία προσέφεραν σημαντική υπηρεσία, καθώς τα παιδιά αυτά αν και ασυμπτωματικά απομονώθηκαν εγκαίρως από τον χώρο του σχολείου. Όπως προσέθεσε, σε κάθε κρούσμα που εντοπίστηκε στα σχολεία τους τελευταίους 4 μήνες ο μέσος όρος άλλων κρουσμάτων ήταν 1,4.

Η ίδια έκανε ξεκάθαρο ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στον χώρο του σχολείου αν φορούν τη μάσκα τους και συνεχίσουν να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με βάση το πρωτόκολλο.

Αποφασίσαμε να γίνει ένας επιπλέον αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (rapid test ) από όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές 48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Τι είπε για τη μετάλλαξη Όμικρον στα παιδιά

Μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι πλέον γνωρίζουμε αρκετά περισσότερα που αφορούν την εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα της αλλά και ότι είναι βραχύτερη η επώαση αλλά και η διάρκεια νόσησης, η οποία νόσηση είναι ηπιότερη ιδίως στους εμβολιασμένους που έχουν μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο.

Επίσης, όπως τόνισε, δεν υπάρχει καμία ένδειξη προς το παρόν για σοβαρή νοσηρότητα από την Όμικρον στα παιδιά.
Όπως εξήγησε, όσο διαρκεί η εκρηκτική αύξηση της Όμικρον στη χώρα μας θα αναπροσαρμοστούν τα πρωτόκολλα εφαρμογής και σε εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όλοι λοιπόν θα κάνουν πλέον 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο εντατικός καθημερινός έλεγχος εφόσον υπάρχει πλέον κρούσμα στην τάξη, θα αφορά ολόκληρη την τάξη και για πέντε ημέρες θα περιλαμβάνει 5 rapid test για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς και 3 test για εμβολιασμένους μαθητές και καθηγητές.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top